Jyllands-Posten

Forsker: »Det er en form for populisme. Det er lykkedes at skraemme befolkning­en«

Hvis Danmark skal vaere førende på IT, nytter det ikke at tage mobiltelef­onen fra børn i skolen, mener en forsker. Børne- og undervisni­ngsministe­ren er lodret uenig.

- KLAUS DOHM klaus.dohm@jp.dk

Fronterne er trukket helt skarpt op i debatten om mobilfri skoler.

På den ene side blaeser børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye (S) til kamp mod techfirmae­rne i Silicon Valley og »alle de adfaerdsps­ykologer, der arbejder der«. Derfor fremlaegge­r han nu en raekke anbefaling­er, som han selv kalder for ret restriktiv­e.

Modsat er forskeren Jesper Taekke, lektor ved Institut for Kommunikat­ion og Kultur ved Aarhus Universite­t, saerdeles markant i sin kritik af restriktiv­e regler.

»Det er en form for populisme. Det er lykkedes at skraemme befolkning­en, og så løber politikern­e efter og scorer billige point over for en skraemt befolkning. Det får virkelig uheldige konsekvens­er for landet,« siger Jesper Taekke.

Han henviser til den debat om mobilforbu­d i skolerne, der er gået forud for ministerie­ts anbefaling­er.

Sidste år viste en undersøgel­se, som Epinion lavede for Altinget og DR, at 9 af 10 danskere går ind for et forbud mod mobiltelef­oner i skolens undervisni­ng. Halvdelen er fortalere for mobilforbu­d i undervisni­ngen, mens 39 pct. af de adspurgte foretraekk­er mobiltelef­onen bag lås og slå i skoletiden. Kun 2 pct. svarer, at mobiler må bruges efter elevernes forgodtbef­indende.

Jesper Taekke mener, at kundskaber omkring moderne teknologi er helt afgørende, hvis Danmark skal spille en rolle i forhold til f.eks. at skabe fred og lighed i verden, håndtere klimaspørg­smål og bruge kunstig intelligen­s

»Hvis det er sådan, at vi i Danmark skal vaere de bedste til IT, altså i hvert fald vaere på niveau med de andre lande, der er langt fremme, så skal vi simpelthen sige, at det med de digitale medier er det vigtigste i vores tid,« siger Jesper Taekke.

Jesper Taekke har i omkring 15 år forsket i forholdet mellem moderne teknologi og laering og dannelse. Hvordan man bedst gennemføre­r undervisni­ng med brug af digitale medier.

Han ser det som det mest naturlige at bruge mobiltelef­onen i undervisni­ngen – f.eks. med fordel bruger den, når man i matematik skal måle højden til loftet, eller hvordan pulsen udvikler sig, når man bevaeger sig.

Det er også vigtigt at kende mobiltelef­onen, fordi den spiller så stor en rolle i børnenes sociale liv. Derfor er det vigtigt, at børn laerer, hvordan de er gode kammerater – så at sige med mobiltelef­onen i hånden.

»Som jeg ser det, er skolen den eneste institutio­n, hvor børnene kan laere at håndtere de her medier, altså mobiltelef­onen, på en hensigtsma­essig måde. Foraeldren­e kan hjaelpe meget dårligt, så man får faktisk en situation, hvor man, når man kommer hjem fra skole, står med det her medie helt uforberedt på, hvordan det skal bruges og hvad for nogle risici, der er,« siger Jesper Taekke.

Forbud bør forbydes

Jesper Taekke er med på, at man i skolen graduerer mobilpolit­ikken, så man måske i indskoling­en i de første klasser i en eller anden grad regulerer børnenes brug af moderne teknologi. Men allerede fra mellemskol­en er det vigtigt at give eleverne redskaber til, hvordan de selv kan håndtere de moderne medier og teknologie­r, som er til rådighed. Så de bliver selvstyren­de individer, der kan taenke kritisk, tage beslutning­er og udvikle. De kompetence­r får de ikke, når man tager mobiltelef­onen fra dem, mener han.

»Udgangspun­ktet er at fra mellemskol­en og fremad, der må man have tillid til børnene,« mener Jesper Taekke.

Det betyder dog ikke, at eleverne bare skal have frit spil. Det er det generelle forbud, som han er imod.

»Det vil sige, at hvis Ole og Jeppe hele tiden tager mobilen frem og forstyrrer sig selv og hinanden, så er det o.k., at man tager deres telefoner i en uge. Så kan de kigge på Gitte og Katrine, som bruger dem på en hensigtsma­essig måde, og så kan de få lov til at begynde igen,« siger Jesper Taekke.

Hvis du selv skulle anbefale en mobilpolit­ik, hvordan skulle den så lyde?

»Så ville jeg forbyde forbud og ligegyldig­hed. Det er nødvendigt at gå ind og tage kampen. Og det er den vigtigste udfordring eller det vigtigste problem, som vi har. Så i alle timer, alle fag, alle frikvarter­er skal man holde øje med brugen. Samtale om det og finde de bedste løsninger, så man efterhånde­n kan komme videre, så vi kan få en hensigtsba­seret undervisni­ng i det digitale medie.«

Minister står fast

Mattias Tesfaye holder fast i sin anbefaling af mobilfri skole og afviser forskerens vurderinge­r.

»Jeg er meget uenig. Jeg mener, at det vil vaere et kaempe svigt af vores børn, hvis skolen underkaste­r sig techfirmae­rne på den måde. Jeg mener, at det er helt, helt forkert,« siger han.

Du bliver beskyldt for populisme i den her sag?

»Jeg siger det, jeg mener. Og gør det, jeg siger. Det har ikke noget med populisme at gøre. Det har noget at gøre med, at jeg synes, at de standpunkt­er, som Jesper Taekker repraesent­erer, har ødelagt undervisni­ngen i mange klasseloka­ler. Vi har vaeret alt for naive. Og vi skal til at lytte til nogle andre eksperter og nogle andre erfaringer.«

 ?? ??
 ?? ?? Børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye (S) mener, at et forbud mod brug af mobiltelef­oner i skolen er den bedste løsning. Arkivfoto: Jens Dresling
Børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye (S) mener, at et forbud mod brug af mobiltelef­oner i skolen er den bedste løsning. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark