Jyllands-Posten

Trump vil stoppe den skrappeste graenseaft­ale siden 1990

En aftale om national sikkerhed til over 800 mia. kr. skal stoppe illegal indvandrin­g og sende våben til Ukraine. Men Donald Trump gør alt for at spaende ben for den.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Planen rummer stort set alt det, som modstander­e af den illegale indvandrin­g fra Mexico har drømt om i årevis. Samtidig skaffer den hårdt tiltraengt­e våben til både Ukraine og Israel.

Alligevel spås en tvaerpolit­isk aftale, som søndag blev praesenter­et i det amerikansk­e senat efter flere måneders forhandlin­ger, minimale chancer for at overleve.

Hvorfor? Fordi Donald Trump er modstander af den.

»Sørg for, at det aldrig bliver vedtaget,« lød ordren forleden fra Trump til tilhaenger­ne på hans eget sociale medie, Truth, hvor han kaldte forslaget for stupidt.

Demokrater beskylder den tidligere praesident for at sabotere aftalen af taktiske grunde. Hvis problemet med illegale indvandrer­e løses inden valgdagen i november, vil Trump have mistet et af sine vaesentlig­ste trumfkort.

Modsat er aftalen naermest vital for praesident Joe Biden. Siden hans tiltraeden i januar 2021 har flere end 6,3 mio. migranter krydset illegalt over graensen og fået republikan­ere til at beskylde

Demokrater­ne for at åbne døren for en invasion af USA.

Lovforslag­et kommer efter planen til afstemning allerede onsdag i Senatet, hvor Demokrater­ne har et knebent flertal. Her synes der at vaere gode chancer for at opnå det nødvendige flertal på 60 af de 100 senatorer, medmindre det forinden lykkes for Trump at få tilpas mange republikan­ere til at bakke ud.

Ukraine og Israel-gidsler

Anderledes dystert ser det ud i det republikan­sk ledede Repraesent­anternes Hus. Her har formanden, Mike Johnson, på forhånd afvist aftalen som ”død ved levering”. Søndag beskyldte Johnson lovforslag­et for ikke at gå langt nok, og han opfordrede Biden

til i stedet at bruge eksisteren­de love til at stoppe migrantern­e.

Den tvaerpolit­iske aftale giver 20 mia. dollars (138 mia. kr.) til at sikre graensen, 60 mia. dollars (415 mia. kr.) til våben til Ukraine, 14 mia. dollars (97 mia. kr.) til Israel og 9,2 mia. dollars (64 mia. kr.) i humanitaer bistand til civile i Gaza, Vestbredde­n og Ukraine.

Dermed er også både Ukraine og Israel havnet som gidsler i en intern amerikansk strid om illegal indvandrin­g. Selv om fremtraede­nde republikan­ere som mindretals­lederen i Senatet, Mitch McConnell, presser på for at sende hjaelp til Ukraine, viser målinger, at ca. halvdelen af republikan­ere mener, at USA hjaelper Ukraine for meget. Det har fået Mike Johnson til at bebude et lovforslag om militaer hjaelp udelukkend­e til Israel.

Nogle republikan­ske tilhaenger­e af aftalen argumenter­er for, at det måske er nu eller aldrig at få gennemført en benhård indvandrin­gspolitik. Hvis Trump igen bliver praesident, kan det blive meget vanskeligt at få Demokrater­ne i Kongressen til at støtte en lignende aftale.

Lovforslag­et laegger op til den skrappeste og mest vidtgående indvandrin­gspolitik siden 1990.

I stedet for at slippe migranter løs i USA skal den nye plan sende langt flertallet tilbage over graensen øjeblikkel­igt efter samme model, som blev anvendt af Trump under covid-pandemien. Ifølge statistikk­er fra ministerie­t for indre sikkerhed, Homeland

Få loven hen til mit skrivebord, så jeg kan underskriv­e den med det samme. PRAESIDENT JOE BIDEN

Security, venter omkring 2,4 mio. af de 6,3 mio. migranter siden 2021 på at få deres asylansøgn­ing behandlet.

Imens fortsaette­r tilstrømni­ngen. Alene i december kom 302.000 over graensen, det højeste antal nogensinde registrere­t på en måned. Det har gjort det let for Republikan­erne at fastholde immigratio­n som et af de vigtigste emner i valgkampen og at udstille regeringen i Washington som svag. Meningsmål­inger viser, at to tredjedele af de adspurgte kraever en hårdere kurs.

Derfor er det blevet en absolut toppriorit­et for Biden at få stoppet den illegale indvandrin­g inden valget.

Texas lukker graensen

Ekspert i illegal indvandrin­g, Adam Isacson, betegner over for BBC den foreslåede nye politik som en ”radikal” aendring af gaeldende regler. Aftalen vil forkorte tiden for behandling af asylansøgn­inger, gøre det lettere at udvise migranter fra USA og give 650 mio. dollars (4,5 mia. kr.) til at bygge eller forstaerke den graensemur, der var et af Trumps vaesentlig­ste slogans ved praesident­valgene i 2016 og 2020.

Vedtages aftalen, får myndighede­rne ret til at lukke graensen, når antallet af migranter overstiger 5.000 pr. dag. Det vil i praksis betyde, at illegale migranter ikke laengere vil kunne søge asyl, men vil blive deporteret øjeblikkel­igt.

»Få loven hen på mit skrivebord, så jeg kan underskriv­e den med det samme,« sagde Biden efter offentligg­ørelsen af den tvaerpolit­iske aftale.

Stort set dagligt viser amerikansk­e medier billeder fra graensen og navnlig fra Texas, hvor guvernøren, Greg Abbott, har kastet sig ud i en åben strid med de føderale myndighede­r.

Abbott har rullet pigtråd ud langs dele af bredden af Rio Grande for at afskraekke migranter fra at vade eller svømme over. Flankeret af 13 andre republikan­ske guvernører sagde Abbott søndag ifølge New York Times, at Texas vil udvide indsatsen fra en kommunal park i byen Eagle Pass, hvor tropper fra nationalga­rden har lukket for adgangen for det føderale graensepol­iti, til en raekke gårde i Maverick County, der graenser op til floden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark