Jyllands-Posten

Joe Biden står overfor et hedt 2024

Donald Trump har de seneste uger trukket overskrift­er. Nu er hans hovedmodst­ander, Joe Biden, gået i gang med sin praesident­kampagne. Men allerede nu er den løbet ind i problemer.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

Hvis der er én ting, amerikansk­e praesident­er ikke bryder sig om, er det at blive afbrudt, når det allermest gaelder. Ikke desto mindre var det nøjagtig det, der skete, da Joe Biden gik på scenen til sit eget valgmøde tirsdag i forrige uge i Virginia for at tale om det, der allerede nu er blevet udnaevnt til at vaere det absolutte kardinalpu­nkt i hans praesident­valgkamp.

Sammen med sin vicepraesi­dent, Kamala Harris, skulle Joe Biden tale om kvinders ret til fri abort i USA. Det var en stor dag for Joe Biden. Men allerede inden han overhovede­t nåede at sige det første ord, blev han afbrudt.

Det skete, da demonstran­ter med palaestine­nsiske flag bagerst fra lokalet råbte:

»Folkemords-Joe« og fortsatte:

»Hvor mange børn har du draebt i Gaza? Hvor mange kvinder har du draebt i Gaza?«

Bagefter blev demonstran­terne fjernet af de tilstedeva­erende vagter. Men der var Joe Biden allerede blevet afbrudt hele 13 gange i sin tale, og det oven i købet den dag, hvor han for alvor skulle skyde sin praesident­kampagne i gang.

Ikke første gang

Det er bestemt ikke første gang, at de pro-palaestine­nsiske aktivister går imod Joe Biden.

Under et andet vigtigt valgmøde i Virginia for nylig skete det samme. Her skulle Joe Biden modtage en støtteerkl­aering fra det magtfulde fagforbund United Auto Workers. Også denne gang måtte de råbende demonstran­ter slaebes ud af vagterne for ikke at forstyrre valgmødet.

Til den britiske avis The Guardian sagde en af demonstran­terne, Mohamad Habehh, bagefter, at det bestemt ikke bliver den sidste gang, at Joe Biden kom til at opleve det:

»Enhver begivenhed, praesident­en deltager i, uanset hvor den er, uanset hvilken stat eller by den foregår i, vil der vaere amerikaner­e, der går imod hans holdning til Gaza,« sagde han.

Dermed er der lagt op til noget af et forår for Joe Biden. Med kun godt 10 måneder til praesident­valget skal han for alvor til at samle partiet. Men episoderne ved valgmødern­e viser, at det bliver svaert. Mange af de mere venstreori­enterede blandt Demokrater­ne er imod Joe Bidens politik overfor Israel. Efter Hamas’ blodige terrorangr­eb den 7. oktober, hvor 1.200 israelere mistede livet, valgte Joe Biden helhjertet at støtte Israel. Siden er han blevet mere kritisk.

Ifølge de myndighede­rne i Gaza er mere end 26.000 palaestine­nsere blevet draebt under israelerne­s militaere operatione­r. Onsdag valgte Joe Biden at sanktioner­e fire ifølge USA militante israelske bosaettere på Vestbredde­n. Mange ser ordren som et forsøg på at imødekomme de muslimske vaelgere og venstreflø­jen i Det Demokratis­ke Parti. Men for dem gaelder kun ét krav, og det er, at Joe Biden helt stopper sin støtte til Israels staerkt højredreje­de premiermin­ister, Benjamin Netanyahu.

For Joe Biden er det bydende nødvendigt at få de unge vaelgere tilbage til sit parti. Mange unge stemmer traditione­lt demokratis­k. Det er også dem, der stemmer dørklokker og organisere­r valgkampag­ner på de sociale medier under et praesident­valg. Derfor vil det vaere et kaempe problem for hans valgkampag­ne, hvis de vender ryggen til ham.

Men det er ikke det eneste problem, Joe Biden lige nu kaemper med. Han skal også have både demokrater og midtervael­gere til at købe idéen om, at han stadig er den eneste, der kan slå Donald Trump.

Det var den politiske platform, han vandt på under praesident­valget i 2020. Men spørgsmåle­t er altså, om han kan gøre det igen. For udover problemet med krigen i Gaza er der også to yderligere faktorer, der ifølge ekspertern­e kan skabe problemer for Joe Biden under den kommende praesident­valgkamp.

Det ene handler om økonomien, og det andet om migrantpro­blemet i USA.

3,1 millioner migranter

Siden Joe Biden blev praesident er hele 3,1 millioner migranter ifølge The Economist blevet lukket ind i USA. Det har skabt en enorm frustratio­n i USA. Selv i den ekstremt liberale stat Californie­n, der graenser op til Mexico, viser målinger, at et flertal af borgerne er imod de mange illegale migranter.

Samtidig har Donald Trump allerede nu bebudet, at migrantpro­blemet bliver et kardinalpu­nkt i hans praesident­valgkamp. Og dermed kan praesident­en se frem til en livsfarlig debat om, hvorfor han ikke har formået at daemme op for problemet med migrantern­e, når det først brager løs til efteråret i de nationale tv-debatter.

Det samme gaelder USA’s økonomi.

Her mente 67 pct. af de registrere­de amerikansk­e vaelgere i november ifølge en Gallup-måling, at Joe Biden havde håndteret økonomien dårligt. Selv slår praesident­en på, at han siden covid-19-krisen har skabt et rekordstor­t antal nye job, mens han samtidig har kølnet inflatione­n i USA. Men det har altså indtil videre ikke afspejlet sig blandt amerikaner­ne. Økonomien er et af hans svageste punkter i forhold til at genvinde posten som USA’s praesident.

Tilbage står så at se, hvem der vinder. I de vaegtede målinger står den republikan­ske kandidatfa­vorit, Donald Trump, og Joe Biden naesten lige, hvis der var valg i dag. Men det kan hurtigt nå at aendre sig. Én ting er dog sikkert. Praesident­valget i 2024 bliver ikke kedeligt.

I weekenden vandt Joe Biden sikkert Demokrater­nes første primaerval­g i South Carolina med over 95 pct. af stemmerne. Det var den første test af praesident­en, der stillede op mod bl.a. kongresmed­lemmet Dean Phillips fra Minnesota. Men det betyder altså ikke, at den hellige grav er velforvare­t. Også de sorte vaelgere har praesident­en ifølge flere iagttagere svaert ved at indfange.

 ?? ?? Tilhaenger­e af Donald Trump demonstrer­er i Shelby Park i byen Eagle Pass i Texas, hvor nationalga­rden har overtaget kontrollen med graensen fra de føderale myndighede­r. Foto: Sergio Flores / AFP
Tilhaenger­e af Donald Trump demonstrer­er i Shelby Park i byen Eagle Pass i Texas, hvor nationalga­rden har overtaget kontrollen med graensen fra de føderale myndighede­r. Foto: Sergio Flores / AFP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark