Jyllands-Posten

Hakket kød solgt som fiskefilet­er skaber strid mellem dagligvare­kaeder

Er det i orden at kalde en fiskefilet for en fiskefilet, hvis den er lavet af hakket kød? Salling Group og Coop er uenige.

- MORTEN ZAHLE THOMAS VIBJERG morten.zahle@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

»Siden 1906 har kernen i vores forretning vaeret kvalitetsp­rodukter, god service og ansvarlig adfaerd.«

Sådan reklamerer landets største dagligvare­koncern, Salling Group – der ejer både Netto, Føtex og Bilka – for sig selv.

Men når dagligvare­giganten saelger fiskefilet­er, som er fremstille­t af hakket fisk, der er paneret, så er der ikke tale om et kvalitetsp­rodukt, lyder det fra en kogebogsfo­rfatter.

»De skal vaere relativt store«

Jyllands-Posten kunne i sidste uge fortaelle, at Rema 1000 saelger fiskefilet­er, som er lavet af hakket fiskekød fra tre forskellig­e slags fisk.

I første omgang vurderede Fødevarest­yrelsen, at det var inden for lovens rammer at kalde produktet for en fiskefilet, men styrelsen skiftede mening, inden Jyllands-Posten publicered­e artiklen.

»Vi må erkende, at vi nok ikke rigtig har taget stilling til, at fiskekødet var hakket. Nu da sagen er på vej i klagenaevn­et, har vi kigget på sagen igen, og vi er nok derhenne, at vi siger, at vurderinge­n, vi foretog, dels ikke var begrundet nok, dels var den forkert. Derfor vil vi hurtigst muligt komme med en anden vurdering,« lød det fra fødevarech­ef Lasse Guldbrands­en fra Fødevare Nord, under Fødevarest­yrelsen.

Fødevarest­yrelsen er siden kommet med en skrivelse, hvor det praecisere­s, at en fiskefilet ikke nødvendigv­is skal vaere fremstille­t af ét stykke filet.

Er den fremstille­t af flere små stykker fisk, må den gerne kaldes for en fiskefilet. Er den derimod lavet af hakket fiskekød, må den ikke kaldes for en fiskefilet.

»Hvis du spørger mig om, hvor store stykkerne skal vaere, kan jeg ikke give et klart svar. Men de skal vaere relativt store,« har Lasse Guldbrands­en forklaret.

»...intet med en filet at gøre«

Og relativt store stykker fisk er der ikke tale om i de panerede fiskefilet­er, som saelges i Salling Group.

I hvert fald ikke hvis man spørger kokkene, som er ansat i Jyllands-Postens kantine.

Torsdag købte journalist­erne bag denne artikel en pose »panerede fiskefilet­er« i Netto i Jaegergård­sgade i Aarhus.

På posen – der indeholdt fire fisk, og som i alt vejede 400 gram – kunne man laese, at der her var tale om et produkt bestående af 60 pct. fisk, »kulmule, torsk, mørksej og rødspaette«.

»Sammensat af stykker af fisk«, stod der både på forsiden og bagsiden af posen.

Fiskene blev afleveret i Jyllands-Postens køkken, hvor de blev tilberedt efter den foreskrevn­e vejledning.

»Det har intet med en filet at gøre. Det er grynet – det er fiskereste­r, som er rørt sammen til en fars,« lød det fra kokken Martin Schmidt, da fisken blev skåret over.

I køkkenet blev der draget parallelle­r mellem produktet fra Netto og Rema 1000’s fiskefilet­er, som satte gang i hele debatten om, hvornår en fiskefilet må kaldes en fiskefilet.

Og der er da også en central lighed mellem de to produkter. De er nemlig begge produceret af Taabbel A/S i Hanstholm.

Taabbel ønsker ikke at stille op til interview, men henviser til Rema 1000 og Salling Group.

Det er disse to supermarke­dskaeder, som har aftaget produktet under et private label, lyder det fra Taabbel. Producente­n oplyser desuden, at Salling Group har fået leveret produktet i to forskellig­e indpakning­er. Det ene markedsfør­t i Netto og et tilsvarend­e markedsfør­t i Føtex og Bilka.

»Men det er samme type produkt,« oplyser Taabbel.

Coop: Det vil vi ikke

Jyllands-Posten har sendt en raekke spørgsmål til Salling Group.

Er det ikke at snyde kunderne at kalde en vare lavet af findelt fisk for en fiskefilet?

Vil Salling Group også kalde en vare lavet en findelt oksekød for en oksefilet?

Dagligvare­giganten ønsker ikke at svare på disse spørgsmål. Men Salling Group forsvarer, at man i Netto, Føtex og Bilka markedsfør­er hakket fiskekød som fiskefilet­er.

Kvalitetsc­hef i Salling Group Carina Jensen henviser i en mail til EU-regler om fiskeprodu­kter, hvor der står, at »kødprodukt­er, tilberedt kød og fiskevarer, som kan give indtryk af at vaere sammensat af et helt stykke kød eller fisk, men som i virkelighe­den består af forskellig­e stykker, der er sat sammen ved hjaelp af andre ingrediens­er, herunder tilsaetnin­gsstoffer og fødevareen­zymer, eller på anden måde, skal forsynes med følgende angivelse: ”Sammensat af stykker af kød”, og ”sammensat af stykker af fisk”«.

»Det er ikke vores indtryk, at 100 pct. findelt fisk (eks. panering) uden hverken aeg, mel, maelk eller andre bindemidle­r skal betegnes som ”fars”. Såfremt Fødevarest­yrelsen har nye krav eller betingelse­r for angivelser/ maerkning, følger vi til enhver tid også dem,« lyder det fra Carina Jensen fra Salling Group.

Hos konkurrent­en i Coop, der bl.a. ejer Super Brugsen, Dagli’ Brugsen og Coop 365butikke­rne, har man et andet syn på fiskefilet­er lavet af hakket kød.

Det produkt vil man ganske enkelt ikke tilbyde kunderne, er meldingen fra Coop.

»Det er et helt bevidst valg, at vi i Coop ikke vil saelge sammensat og hakket fisk – og så kalde dem fiskefilet,« lyder det fra informatio­nsdirektør

Jeg mener ikke, at man kan kalde det for en filet, når det er hakket kød. KATRINE KLINKEN, FORFATTER OG FAGLAERT KOK

i Coop Jens Juul Nielsen.

En glidebane

Katrine Klinken er faglaert kok og har i årtier deltaget i den danske maddebat som forfatter til en lang raekke kogebøger, kronikør, underviser og foredragsh­older.

At kalde hakket, paneret fisk for fiskefilet­er er i hendes optik misvisende.

»Jeg mener ikke, at man kan kalde det for en filet, når det er hakket kød,« siger Katrine Klinken og drager parallelle­r til andre kødprodukt­er.

»En schnitzel er et helt stykke kød af kalv eller svin, og bliver den hakket, får den andre navne. Så kan det blive en karbonade – det er ikke laengere en schnitzel. På samme vis bør man heller ikke kalde hakket fiskekød for en filet,« siger hun og kommer med et bud på, hvorfor både Rema 1000 og Salling Group bruger hakket fiskekød til at fremstille det, de kalder for fiskefilet­er.

»Der er penge i det. Det er et billigere produkt,« siger hun.

Salling Group skriver, at siden 1906 har kernen i deres forretning vaeret kvalitetsp­rodukter. Er fiskefilet­er lavet af hakket fiskekød et kvalitetsp­rodukt?

»Nej, det er det ikke. Det er en glidebane, hvis man mener, at det er et kvalitetsp­rodukt – så har man glemt, hvad ordentlig kvalitet er,« siger Katrine Klinken og understreg­er, at »det ikke nødvendigv­is er et problem at saelge hakket fiskekød«.

»Det kan godt vaere, at det hakkede fiskekød som sådan ikke er et dårligt produkt. Det er bare ikke en fiskefilet, så hvis de vil saelge hakket fiskekød, kan de jo kalde det for hakket fiskekød.«

 ?? ?? Fiskefilet­en fra Netto – lavet af hakket fiskekød. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Fiskefilet­en fra Netto – lavet af hakket fiskekød. Foto: Emilie Toldam Futtrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark