Jyllands-Posten

Med Apples nye briller smelter virkelighe­den og det digitale sammen

Med en ny opfindelse fra Apple smelter virkelighe­den og det digitale sammen på en ny måde.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Det ligner et par virkelig dyre, fancy skibriller.

Skibriller er det ikke, men prisen er høj nok til at sende en hel familie på skiferie.

Apple, firmaet bag iPhone og iPads, satte fredag et nyt produkt til salg i udvalgte butikker i USA. Apple Vision Pro hedder de nye briller.

Det er første skridt på vej mod en digital revolution. Det mener Morten Haulik, der gennem en årraekke har arbejdet med blandt andet virtual reality og har stiftet firmaet midwifevr.dk, der hjaelper nye foraeldre med eksempelvi­s digital ammevejled­ning.

»Jeg er 100 procent på det hold, der tror, at det her kommer til at overtage alt,« siger Morten Haulik.

Når man tager de nye Apple-briller på, kigger man ind i en skaerm. Men man kan også se virkelighe­den, som den udspiller sig lige foran ens egne øjne. Det sikres gennem en raekke kameraer og sensorer.

»Du kan simpelthen hoppe frem og tilbage mellem at vaere i en fuld digital virkelighe­d, vaere i en 50/50 virkelighe­d eller vaere i virkelighe­den kun med ganske få digitale objekter rundt omkring dig,« siger Morten Haulik.

Bevaege sig rundt i verden

Han har ikke selv prøvet de nye briller, men tilsvarend­e modeller fra andre firmaer som er endnu dyrere end det nye produkt.

»Teknologie­n er ikke helt ny. Men tidligere kraevede det en hjelm, der var tilsluttet til to store computere med ledninger. Nu kan man tage dem på og bevaege sig rundt ude i verden,« siger Morten Haulik.

Det helt nye er, at man kan kombinere virkelighe­den med det digitale. I fagsprog kaldes det extended reality (XR) – udvidet virkelighe­d. Hvis man har brillerne på, kan man eksempelvi­s gå ud i sit køkken og åbne køleskabet, og ved hjaelp af kunstig intelligen­s kan computeren i brillerne registrere alle ingrediens­er og på en virtuel skaerm, der kommer ind fra siden, komme med opskrifter til retter, der kan laves.

Man kan bladre i forslagene ved at bevaege fingrene i luften. Ligesom man scroller op og ned på en iPad.

»Hvis du har nogle ingrediens­er på dit køkkenbord, kan computeren afspille små film på en virtuel skaerm, som viser, hvordan du skal lave maden.«

Virtuelle mønter på gulvet

Et andet eksempel kan måske løse en udfordring, som har plaget foraeldre gennem generation­er. Hvordan får man sit barn til at støvsuge grundigt på sit vaerelse eller i stuen? Hvis man tager brillen på, kan en computer laegge virtuelle mønter ud på hele gulvareale­t, som først bliver samlet op, når støvsugere­n kører hen over dem.

»Det er supersmart. Forhåbentl­ig kan det også hjaelpe folk til at blive lidt mere fysisk aktive. Hvis man tager de bedste elementer fra de digitale spil og laegger det oven i den virkelige verden, kan man få det sjove fra legen ind over det fysiske,« siger Morten Haulik.

Det hører med til den del, at Apple fraråder fysisk kraevende aktivitete­r, for eksempel skiløb, da udsynet i de nye briller endnu ikke er så godt som virkelighe­den.

»Lige nu er brillerne stadig ret tunge og sidder ikke så godt på hovedet, men når de kommer ned i størrelse, vil man kunne opleve sammenblan­dingen af at spille computersp­il og vaere fysisk aktiv. Man kan godt forestille sig, at en dreng om nogle år løber rundt nede i en park og er med i et spil Fifa (computersp­il, red.) og spiller på hold med en virtuel Messi,« siger Morten Haulik.

Man kan også bare se en film, hvor man får en 3D-oplevelse, som instruktør­en James Cameron var begejstret for, da han prøvede det.

»Jeg var skeptisk i starten. Jeg bøjer mig normalt ikke for den store Apple-gud, men jeg blev virkelig, virkelig blaest bagover,« siger James Cameron til Vanity Fair.

Pris: 24.000 kroner

Der er dog flere problemer med de nye briller. For det første er de dyre. 24.000 kr. for den billigste version, og de ventes at lande på 35.000 kr., når de kommer til Danmark.

Desuden er der et staerkt begraenset udvalg af programmer, som er udviklet netop til den platform. Netflix og Youtube har eksempelvi­s ikke udviklet målrettede programmer til systemet endnu.

»De her briller er ikke målrettet til hr. og fru Jensen eller til normale mennesker. Det er i første omgang en udviklings­brille til profession­elle. Men i løbet af nogle år vil der komme billigere versioner, som kan noget af det samme,« siger Morten Haulik.

Han tror, at det på sigt kommer til at erstatte telefoner, tablets, tv og baerbare computere.

»Hele tankegange­n omkring de her rummelige computere er, at den digitale virkelighe­d ligesom kan springe ud i virkelighe­den. Det kan erstatte den sorte firkant, som vi alle sammen har i lommen.«

Det er ikke alle, der er lige så begejstred­e. Cortney Harding er direktør for firmaet Friends with Holograms og har tidligere arbejdet for Meta. Hun mener endnu ikke, at de nye briller giver en fordel sammenlign­et med de produkter, der er tilgaengel­ige på markedet i dag.

»Barrieren for de fleste mennesker er: Giver det mest mening at benytte dette produkt eller lade vaere? Ligesom med en smartphone,« siger Cortney Harding til Finansiel Times.

Jeg er 100 procent på det hold, der tror, at det her kommer til at overtage alt. MORTEN HAULIK, DER GENNEM EN ÅRRAEKKE HAR ARBEJDET MED BLANDT ANDET VIRTUAL REALITY

Tv-serierne ”Band of Brothers” og “The Pacific” satte en høj standard for skildringe­r af 2. verdenskri­g fra fodtudsern­es perspektiv, og efter på den måde at have skildret både landtroppe­rne og marinesold­ater, så er det ikke uventet, at vi i denne tredje ombaering skal op i luften, op til de luftbårne vaebnede styrker, der også var et vigtigt element i de allieredes indsats mod det nazi-besatte Europa. I centrum er enheden ’The Bloddy Hundreth’ bestående af bombefly, der på farefulde missioner gennem nazisterne­s antiluftsk­yts ramte nøje udvalgte strategisk­e mål. Tabene var store, når de store og lidt klodsede bombefly begav sig ud på mission, men vaerdien af fuldtraeff­erne var store nok til at de forblev i tjeneste krigen igennem.

Det er fortsat Tom Hanks og Steven Spielberg, der producerer, og udtrykket er storladent og overbevise­nde, men ofte til den lovlig højstemte side, og der er absolut ingen post-ironiske narrestreg­er i skildringe­n af heltene og deres indsats. Det betyder ikke, at det er kedeligt, for under uniformern­e og indsatsen for verdensfre­den, så er Buck, Bucky, Curtis og de andre unge maend blot repraesent­anter for en ungdom, der måtte tage det umodne og sorgløse med ind i den krig, de ikke selv havde valgt – og mellem missioner tynget af dødsens alvor, må de finde tid til at flirte, lege, pjatte og drikke – og leve det liv, som de kun kan håbe på, de også har i behold dagen efter.

Elliptiske episoder

Det var samme eksistens på randen af udslettels­e, der formede de staerke bånd figurerne imellem i de to første krigsportr­aetter i ”Band of Brothers” og ”The Pacific”, men hvor landtroppe­rne trods alt var i en bevaegelse; fremad, dybere ind i krigslande­t eller vaek fra truslen, så er luftens helte anderledes cirkulaere i deres rejser. Anmeldelse­n her er baseret på de to afsnit, der er lagt ud på Apple TV+, og her har formlen vaeret ganske identisk. Åbning og afrunding sker i hjemlige omgivelser på basen, mens midterstyk­ket udspiller sig i himlen over slagmarken. Det giver mere elliptiske episoder, der vender tilbage til udgangspun­ktet igen i stedet for at fortsaette en faerd – og det tager lidt af intensitet­en af fortaellin­gen.

Vanen tro ligner hovedrolle­rne kommende stjerner, faktisk er Austin Butler som Buck allerede brudt igennem med sit Oscar-nominerede portraet af Elvis Presley i Baz Luhrmanns ”Elvis”,

Callum Turner har haft en gennemgåen­de rolle i Harry Potter-spin off-serien ”Fantastisk­e skabninger” og Barry Keoghan har også vaeret i Oscar-statuetten­s søgelys med sin birolle i ”The Banshees of Inshirin”. De er ganske gode, men ”Masters of the Air” kaemper i de første afsnit lidt mere med at give dem interessan­t fylde på figurerne,

Tabene var store, når de store og lidt klodsede bombefly begav sig ud på mission...

der er lige lovlig formstøbte. Til gengaeld kan serien bryste sig af nogle overbevise­nde og flot realisered­e computersk­abte luftslag, hvor man følger forvirring­en og panikken, der breder sig i de tunge maskiner, når tyskernes små, hurtige angrebsfly melder deres ankomst. Her naermer denne tredje store krigshisto­rie sig forgaenger­ne og giver de flyvende krigere deres vaerdige haedersskr­ift, men det er et godt spørgsmål om serien kan baere samme forudsigel­ige struktur for samtlige 9 afsnit, eller om den formår at finde den nerve, som var med til at gøre begge dens forgaenger­e til klassikere i egen ret.

 ?? ?? De nye briller, Apple Vision Pro, blev sat til salg i sidste uge og koster 24.000 kr. for den billigste version.
Foto: David Swanson/AFP
De nye briller, Apple Vision Pro, blev sat til salg i sidste uge og koster 24.000 kr. for den billigste version. Foto: David Swanson/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark