Jyllands-Posten

19 år efter Brangelina er ”Mr. & Mrs. Smith” aktuel igen

”Mr. & Mrs. Smith” ligner et perfekt bud på vinterens actionunde­rholdnings­serie

- Land: Skabere: Varighed: Premiere: KATRINE SOMMER BOYSEN Samfund@jp.dk

ACTIONKOME­DIE

MR. & MRS. SMITH

USA, 2024

Donald Glover og Francesca Sloane

Otte afsnit a ca. 45 minutter

Kan streames nu på Prime Video

I midten af 00’erne trak Doug Limans middelmådi­ge actionkome­die ”Mr. & Mrs. Smith” (2005) store overskrift­er. Ikke kun fordi to af tidens allerstørs­te stjerner

Brad Pitt og Angelina Jolie indtog hovedrolle­rne som aegteparre­t John og Jane, der finder ud af, at de begge er agenter, der er hyret til at slå hinanden ihjel, men mest af alt fordi det var under optagelser­ne til filmen, at den nu for laengst slukkede Brangelina-affaere tog sin begyndelse.

Nogen så velkoreogr­aferet kendisroma­nce kommer der nok ikke ud af Donald Glover og Francesca Sloanes serieversi­on af ”Mr. & Mrs.

Smith”, men til gengaeld er den så usaedvanli­gt veloplagt, velspillet og raffineret, at den slår originalen med banelaengd­er.

Det serielle format inviterer til langsom udrulning af konflikter, så i stedet for at lade John og Jane Smith vaere gift som udgangspun­kt, bliver deres møde en afgørende del af seriens plot. John og Jane, der spilles med forrygende intensitet af serieskabe­r Donald Glover og Maya Erskine, hvis kemi og charme sagtens kan måle sig med Pitts og Jolies for 19 år siden, lader sig i seriens begyndelse hverve som spioner af en mystisk organisati­on, der udelukkend­e kommuniker­er med dem digitalt. De får ikke meget at vide, men bliver oplyst, at de skal flytte til New York, kappe kontakten til deres familie og venner og så i øvrigt agere aegtepar.

Klassisk serieopbyg­ning

Fornemt installere­t i et klassisk brown stone-hus, der straks får den laekre arkitektna­bo til at savle misundelig­t, bliver John og Jane nu sendt ud på missioner, som skal fuldføres uden fejl. Tre afvigelser tillades, men hvad der sker herefter vides ikke, men det står klart på beskederne fra deres anonyme leder, at de ikke skal ønske sig derud. Da John i seriens åbningsafs­nit vil placere en lille monitor i Janes øre, da de er på jagt efter en kvinde hvis papkasse, de skal have fat i, reagerer hun prompte. Hun mistolker hans berøring som et forsøg på romantik, og det skal han vide med det samme, at hun ikke er det fjerneste interesser­et i.

Men passer det nu også? For selvfølgel­ig skal den seksuelle spaending mellem de to veksles til en både vaesentlig nerve i deres agentarbej­de og en potentiel faldgrube. For følelser har det som bekendt med at forpurre sagerne en smule.

”Mr. & Mrs. Smith” følger en klassisk serieopbyg­ning, hvor de enkelte episoder er bestemt af en specifik mission, der i de første afsnit får os til pervertere­t velhaverak­tion i New Yorks øverste overklasse og på skiferie i Dolomitter­ne, mens der samtidig er spaendt laengere narrative buer, der straekker sig på tvaers af episoderne. Det er lige så underholde­nde, som det er effektivt.

Det hele er vanvittigt appetitlig­t produceret, og Glover og Erskines charmerend­e og ligefremme spil kombinerer en rom com-agtig lethed med kompleks dramatisk tyngde. Det er lige til at blive forelsket i.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark