Jyllands-Posten

Lås mobilen inde. Ellers hører vi ikke efter

-

prøve i en uge på initiativ fra eleverne, der var frustrered­e over forstyrrel­ser fra klassekamm­erater, der prioritere­de film, shopping og spil, mens de forsøgte at lade som om, de var til stede i rummet.

Forsøget endte med at blive en fast håndhaevel­se i hverdagen: ingen mobiler og firewall på det indhold, der ikke vedrører undervisni­ngen. En voldsom og indimellem skinger debat rejste sig. For var forbud virkelig nødvendigt?

Men tre år senere var der tydelig fremgang i arbejdsmil­jøet, viste en undersøgel­se blandt laererkoll­egiets 120 medlemmer – blandt andet målt på laerernes oplevelse af elevernes motivation og uro i timerne. Siden fulgte Børneog Undervisni­ngsministe­riet op med regler til gymnasier, og nu er naeste skridt så grundskole­n. Det, som børneog undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye betegner som en kulturkamp. For at fremme faellesska­bet og evnen til fordybelse, lyder begrundels­en.

Her er det vaerd at minde om, at personlig frihed ikke er det samme som graenseløs frihed.

Lektor Jesper Taekke fra Institut for Kommunikat­ion og Kultur – Medieviden­skab kalder ministeren­s initiativ for et udslag af populisme.

Men selv om det er endnu en politisk besluttet indskraenk­ning af vores personlige liv, bakker eleverne selv op om en aendring – bare vi bliver inddraget, lyder det fra Laura Drachmann Poulsen, formand for Danske Skoleeleve­r:

»Jeg synes i hvert fald, at voksne har taget for lidt ansvar for at laere os at forstå det.« Og hun retter dermed også den anklagende pegefinger mod de voksne, der har forsømt at vaere – voksne.

Afgørende er det, at det ikke ender som et moralisere­nde, centralt udstukket forbud. Det er vaesentlig­t, at begraensni­ngerne i brugen af mobiler bliver administre­ret og differenti­eret på hver enkelt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark