Jyllands-Posten

Risikovirk­somheder hører hjemme i Miljøstyre­lsen

- TORBEN KAAS

Formand, Danmarks Sportsfisk­erforbund

Hjarnø Havbrug, RGS Nordic og altså nu Nordic Waste er tre virksomhed­er, der inden for de seneste fem år har vaeret indblandet i sager, hvor den lokale kommune – og dermed miljømyndi­ghed – har haft udfordring­er med at varetage en ordentlig og effektiv administra­tion og kontrol af såkaldte risikovirk­somheder. Det har ført til alvorlige miljøovert­raedelser, der i sidste ende har haft store, negative konsekvens­er for naturen og vandmiljøe­t.

Vi ser igen og igen eksempler på, at kommunerne har yderst svaert ved at håndtere visse virksomhed­er og industrier. Det er ofte komplekse opgaver, der kraever mange ressourcer og saerlige kompetence­r. Vi mener derfor, at den seneste sag om Nordic Waste nu må give anledning til en politisk drøftelse af, hvorvidt det fortsat skal vaere kommunerne, der skal vaere miljømyndi­ghed for visse typer af virksomhed­er. Den føromtalte sag om Hjarnø Havbrug endte – udover en alvorlig dom og rekordstor bøde til havbrugsej­eren – med en kulegravni­ng af hele havbrugsse­ktoren for at afdaekke, hvorvidt administra­tion og kontrol var tilstraekk­elig i kommunerne.

Konklusion­en var klokkeklar: I mange tilfaelde blev de administra­tive forhold såsom opdaterede miljøog placerings­tilladelse­r ikke overholdt, og tilsyn og kontrol var mangelfuld. Derfor vedtog Folketinge­t i 2020 at samle myndigheds­ansvaret for hele havbrugsse­ktoren i Miljøstyre­lsen.

Det stod helt klart i sagen om Hjarnø Havbrug, at Hedensted Kommune hverken havde kompetence­rne eller den nødvendige armslaengd­e til at føre en effektiv og tilfredsst­illende kontrol med virksomhed­en. Det første viste sig også at vaere gaeldende for flere andre kommuner med ansvar for havbrugsvi­rksomheder. Derfor pressede Danmarks Sportsfisk­erforbund på for at samle ansvaret i Miljøstyre­lsen, hvilket siden har betydet klare forbedring­er.

Vi mener, at man bør tage ved laere af den sag og som minimum nu få taget et grundigt kig rundt i kommunerne og få en klar vurdering af – f.eks. i samarbejde med KL – om der er behov for en større strukturel aendring i den måde, vi har indrettet vores administra­tion af potentielt miljøfarli­ge virksomhed­er.

 ?? ?? Man bør vurdere, om der er behov for en større strukturel aendring, skriver Torben Kaas. Foto: PR
Man bør vurdere, om der er behov for en større strukturel aendring, skriver Torben Kaas. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark