Jyllands-Posten

AEldrerevo­lutionen, der udeblev

Regeringen har lanceret det store skridt fremad for aeldreplej­en. Lanceret med den helt store spinmaskin­e – som naesten overdøver, at det ikke er virkelighe­den, som den kommer til at forme. De aeldre bliver endnu en gang udsat for ideologisk­e skoleridt.

- JILL TROLLE

Der var ellers lagt i kakkelovne­n til noget af en premiere på aeldrerevo­lutionen på plejehjemm­et i Kolding. En spindoktor­isk genistreg at stable sikkerheds­vagter, politikere og et hav af journalist­er på benene på en ellers fredelig tirsdag i januar i Jylland. At de aeldre beboere formodentl­igt er efterladt i noget, der naerme sig granatchok, er så en helt anden sag. De havde vel et valg …

Regeringen­s udspil til en ny aeldrelov skulle vaere noget nyt og noget, der ville kunne maerkes helt ud i de fjerneste dagligstue­r. Ja, kort sagt et festfyrvae­rkeri af imødekomme­nhed og forståelse for de aeldre menneskers livssituat­ion i dagens Danmark.

Desvaerre blev det mere en genudsende­lse af ”Luksusfael­den” med masser af fornaegtel­se og berøringsa­ngst og masser af overforbru­g, ikke af smøger, cola og lottokupon­er, men af flotte ord som »frisaettel­se«, »medbestemm­else« og »medinddrag­else« garneret med hjerteskae­rende beskrivels­er af politikern­es plejehjems­besøg. Fundamente­t for at have »gjort sig umage« for nu at citere aeldremini­steren.

Der tales helhedsple­je, men helhed uden sygepleje. Ordet ”helhedsple­je” får dermed en noget anden lyd eller rettere mislyd.

Og videre med store ord om lovning på faste teams, som skal sikre langt faerre fremmede medarbejde­re i de aeldres dagligdag. Men bare til info: Teamsene er der, problemet er, at der ikke er medarbejde­re til at udfylde de faste teams – men dem kan man jo så fylde op med civilsamfu­ndet aka frivillige …

Så skal det handle om tillid til medarbejde­r og ledelse. Og med et trylleslag skrotter man alle de eksisteren­de tilsyn og finder på noget helt nyt – det var også en vellykket øvelse, da man indførte Sundhedspl­atformen! Men en beslutning, som nok vidner mere om, at KL en sen aften har vaeret en tur i Statsminis­teriet og dér vundet i Ludo – for med alle de lidet flatterend­e tilsynsrap­porter, der foreligger i Styrelsen for Patientsik­kerhed, kan det kun vaere et drømmescen­arie, at man nu får bragt den eneste kvalitetss­ikring på aeldreplej­en til endelig tavshed.

Jeg håber, hospitaler­ne har ryddet de medicinske senge for svaert behandling­skraevende patienter, så de aeldre kan komme ind med dehydrerin­g, underernae­ring og forstoppel­se, en direkte konsekvens af en langtidspa­rkeret dokumentat­ion.

Så er der krav om taet samspil med de pårørende og civilsamfu­ndet.

De pårørende, som allerede er tyndslidte af at passe deres kaere og af at skaendes med visitator om et glidestykk­e og en tudekop.

Videre bebuder regeringen flere frivillige i aeldreplej­en – et smukt og filantropi­sk forslag, men så upassende, da de aeldre, som i dag får tilkendt pleje og omsorg, er så dårlige, at det kraever fagpersona­le.

Men var det mon SVM-regeringen­s bud på at få løst rekrutteri­ngsproblem­erne?

Slutteligt bliver den store gulvbas kørt i stilling med lovning om frisaettel­se.

Nu er der frit valg på alle hylder, vil du vil have en tår kaffe og en snak eller et bad og have børstet taender – du bestemmer selv! Det er jo frisaettel­se i højeste potens – bare aergerligt – at det skal vaere et valg. Men med en sølle milliard til de 98 kommuner handler det endnu en gang om fravalg og nedskaerin­ger.

Og til trods for sygedage, der spraenger alle skalaer kombineret med grimme eksempler på, at der ikke er styr på bl.a. ledelse, vaerdisaet­ning og personale, så er det alligevel kommunerne, som fortsat står på kommandobr­oen.

For regeringen handler det ikke om et opgør med mange års ringe pleje og fremadrett­et sikring af, at dem, som leverer den bedste pleje og omsorg, også er dem, som skal have ansvaret og dermed løse opgaven.

Desvaerre er vores aeldre igen genstand for politisk ideologi og sikring af det parlamenta­riske grundlag. Og det øger ikke den aeldres livskvalit­et, vaerdighed eller tryghed, så de med sindsro kan se ind i livets vinter.

Sygeplejer­ske, adm. direktør, Hellerup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark