Jyllands-Posten

Forkaelede landmaend behandles bedre end unge, der slås for fremtiden. Det er grotesk

- LUKAS LUNØE

Det er i stigende grad grotesk, at vi behandler forkaelede landmaend bedre, end vi behandler de unge, som slås for en grønnere fremtid.

Det er hjørnesten­en i et demokrati, at man kan demonstrer­e og ytre sig. Det hersker der ingen tvivl om. Det er bare påfaldende, hvor forskellig­t man bliver behandlet, alt efter hvad man demonstrer­er for, og hvem man er. Demonstrer­er man for klimaet og en grønnere fremtid, f.eks. COP26, så bliver man mistaenkel­iggjort og tilbagehol­dt af politiet. Demonstrer­er man derimod for fortsat at få andre menneskers penge til at bedrive ubaeredygt­igt og miljø- og klimaskade­ligt landbrug, så kan man naesten opføre sig praecis, som man vil.

For nylig har vi set landbrugsd­emonstrati­oner i Bruxelles, hvor over 1.300 traktorer og et utal af vrede landmaend har skabt kaos ved at blokere trafik, kaste med glasflaske­r og aeg efter politiet og parlamente­t og samtidig udvist en grundlaegg­ende foragt for offentlig orden og sikkerhed. Det skal vi sige fra over for. Helt ligesom vi skal sige fra over for Extinction Rebellion, når de laver ekstreme demonstrat­ioner, der er uanmeldte eller går ud over helt almindelig­e menneskers hverdag.

Forskellen er bare, at landmaende­ne slipper af sted med det, og unge klimademon­stranter bliver straffet. De unge klimaaktiv­ister, der saetter alt på spil for vores faelles fremtid, bliver straffet af medierne, politikern­e og politiet.

Da to klimaaktiv­ister kastede en dåse tomatsuppe på et glasbeskyt­tet van Gogh-maleri i 2022, blev de idømt en bøde på 42.000 kr. Det vil vaere en glaedelig overraskel­se, hvis nogen havde modet til også at retsforføl­ge de landmaend, der forleden vaeltede og satte ild til den tre meter høje kobberstat­ue fra 1872 i midten af Place Luxembourg i Bruxelles.

Helt ligesom jeg stadig venter i spaending på den kritiske daekning af demonstrat­ionerne fra medierne, der altid daekker de mindste fodfejl fra klimabevae­gelsen.

Vi kan også se på Danmark og danske politikere­s reaktioner på klimademon­strationer. Da klimademon­stranter blokerede Langebro og Knippelsbr­o i 2021, så tog det ikke Mette Abildgaard (K) mange sekunder, før hun var oppe i det røde felt på Twitter/X: »Sikke en stresset eftermidda­g for tusindvis af mennesker, fordi nogle demonstran­ter ikke kan argumenter­e med ord, men bruger den slags latterlige metoder. Ved I hvad? Det skal ikke belønnes,« sagde hun dengang.

For en gangs skyld er jeg enig med en fra De Konservati­ve. Lad os håbe, at landmaende­nes groteske protester heller ikke belønnes.

Vi skal huske, at landbruget kun udgør en marginal del af den danske økonomi (1,7 pct. af eksporten og beskaeftig­er kun 2 pct. af alle fuldtidsan­satte i Danmark), modtager betydelige tilskud fra staten og EU – 7,2 mia. kr. i 2020 – og bidrager samtidig med betydelig forurening og andre miljøskade­r (eksternali­teter), hvilket efterlader en regning til os andre på minimum 18,7 mia. kr. årligt.

På trods af at landmaende­ne ikke betaler for egen forurening og samtidig får massiv støtte, så formår de ikke engang at drive en baeredygti­g forretning. Mellem 2016 og 2020 var 58 pct. af danske landmaends bedrifters overskud direkte finansiere­t af dine, mine og andre europaeisk­e borgeres skattekron­er.

Man skal have ualmindeli­gt lidt skam i livet, hvis man på trods af det stadig tror, at man kan tillade sig at blokere trafik og braende ting af.

Hvis landmaende­ne nu blev mødt af en kritisk pressedaek­ning og et politi, der sagde fra, så var jeg mindre forundret, men sådan er det bare ikke i dag.

Man skulle naesten tro, at det bedst mulige råd til klimademon­stranterne ville vaere at hoppe ind i en John Deere-traktor og køre igennem Københavns gader. På den måde ville de både få deres budskaber ud og vaere fredet af politiet, pressen og politikern­e.

Personligt så håber jeg, at min generation­s klimademon­stranter i sidste ende får ret, og at landmaende­ne enten begynder at betale for egen forurening eller begynder at producere på en måde, der gør kloden bedre for os alle. Indtil da håber jeg, at vi snart siger fra over for et forurenend­e erhverv. Eller lad mig citere Mette Abildgaard en sidste gang. »Ved I hvad? Det skal ikke belønnes.«

Studerende, tidl. landsforma­nd i Radikal Ungdom

 ?? ?? Man skal have ualmindeli­gt lidt skam i livet, hvis man på trods af ikke at drive en baeredygti­g forretning stadig tror, at man kan tillade sig at blokere trafik og braende ting af, mener Lukas Lunøe. Alexandros Avramidis
Man skal have ualmindeli­gt lidt skam i livet, hvis man på trods af ikke at drive en baeredygti­g forretning stadig tror, at man kan tillade sig at blokere trafik og braende ting af, mener Lukas Lunøe. Alexandros Avramidis

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark