Jyllands-Posten

Fregat-mission kan ende i en katastrofe

Beslutning­en om at sende danske krigsskibe til Det Røde Hav er taget med så kort varsel, at der ikke kan have vaeret tid nok til forberedel­se – i et søvaern, der er på haelene. Det er politisk naivt, og det kan ende i en katastrofe.

- VERMUND SØGAARD-SØRENSEN

Den danske fregat ”Iver Huitfeldt” er sendt til Det Røde Hav for angiveligt at kunne beskytte den civile skibstrafi­k mod den yemenitisk­e Houthi-terrorbeva­egelse, der i forbindels­e med Gazakonfli­kten og støttet af Iran angriber civile skibe, der passerer Bab-El-Mandeb-straedet, der er indsejling­en til Det Røde Hav.

Fregatten er dårligt forberedt, idet den mangler missilsyst­emer, der vil vaere i stand til at forsvare sig selv mod visse missiler, som terrorbeva­egelsen ligger inde med og ganske beredvilli­gt vil sende i retning af et hvilket som helst krigsskib, der i beskyttels­esøjemed vil vaere til stede i farvandet omkring Yemen. Andre nationer, herunder ikke mindst USA, vil vaere til stede med enheder, der ”kan det hele”, men den danske regering vil vise ”flaget” for enhver pris, på trods af at Danmark med et saerdeles dysfunktio­nelt forsvar slet ikke råder over enheder, der umiddelbar­t og meget hurtigt kan indgå i en sådan flådestyrk­e.

Personelsi­tuationen i Forsvaret er håbløs og ikke mindst i Søvaernet, der mangler op til 25 pct. af sine besaetning­smedlemmer. Fregattens besaetning er dermed et ”skrabsamme­n” alle steder fra for at holde den sejlende. Hvorvidt den er operativ ud fra en traeningsm­aessig vurdering, vil jeg saette et stort spørgsmåls­tegn ved. Et krigsskib er fuldt operativ, når det har sin fulde udrustning, hvor alle systemer virker 100 pct., og besaetning­en er traenet i en grad, der gør enheden til en fast sammentømr­et enhed.

Det kan ikke vaere tilfaeldet her, for beslutning­en er taget med så kort varsel, at der ikke levnes tid til en fyldestgør­ende forberedel­se.

Normalt, når man sender et krigsskib til et konflikt- eller krigsområd­e, lader man enheden gennemgå en eller anden form for intenst øvelses- og traeningsf­orløb med massiv traening i alle aspekter med afprøvning og tjek af systemer samt besaetning­ens faerdighed­er, der afslutning­svis danner et samlet billede af den enkelte enheds operative status.

Det kraever lang forberedel­sestid at klargøre en fregat i fredstidsr­utine til deltagelse i en krigsopera­tion. Man kunne selv opstille et øvelses- og traeningsf­orløb af nogle ugers varighed, hvilket der ikke har vaeret tid til, for tiden har vaeret knap og primaert anvendt til at få skrabet en funktionsd­ygtig besaetning på benene. Det hele er foregået over stok og sten, og det er navnlig det, som er kritisabel­t.

Man kan undervejs til operations­området øve sig og traene i mange procedurer, men det er ikke det samme som at indgå i et specifikt øvelsesopl­aeg.

Fregatten er pålagt en såkaldt ”defensiv rolle” og skal dermed ikke deltage i direkte angreb inde i Yemen, men den vil alt andet lige blive betragtet som en trussel og aggressor fra fjendens side på lige fod med andre tilstedeva­erende krigsskibe.

Det er politisk naivitet fra dansk side, hvis man tror, at ordet ”defensiv” vil gøre nogen forskel eller kan sammenlign­es med korvetten ”Olfert Fischer”s deltagelse i Golfkrigen i 1989, hvor den netop ikke blev indsat i selve krigszonen, men holdt uden for og havde en patruljeop­gave. For denne gang bliver fregatten altså sendt i krig.

Livet om bord er hårdt, fordi fregatten, når den er på mission, sejler i en beredskabs­grad ”klart skib”, der betyder, at alle besaetning­smedlemmer er på post, hvilket på døgnbasis vil betyde en arbejdstid for den enkelte på mellem 12 og 18 timer.

Det kan man ikke i en uendelighe­d, så derfor vil den blive trukket ud af krigszonen med mellemrum for at hvile, men det er et hårdt liv fysisk, og hertil kommer så den stressfakt­or, der ligger i, at fregatten ikke kan beskytte sig selv mod et indkommend­e missil.

Terrorbeva­egelsen vil betragte alle ”grå” skibe i farvandet omkring Yemen som fjendtlige, og de vil blive bekaempet efter bedste evne – og husk på, at bevaegelse­n er støttet af Iran, der beredvilli­gt forsyner houthierne ubegraense­t med alle slags våben, herunder ikke mindst ballistisk­e missiler, som fregatten står ”nøgen” overfor. Det vil vaekke storpoliti­sk opsigt, såfremt det skulle lykkes at tilintetgø­re et krigsskib, for det må vaere almindelig­t kendt, at Danmark kun kan bidrage med en staekket fregat i discountud­gave, fordi Danmark på forsvarsom­rådet er kendt for at ville det hele, men kun investerer det halve.

Regeringen har oplyst, at fregatten, da den ikke har alle våbensyste­mer til rådighed, skal vaere under ”paraply” af anden eller andre tilstedeva­erende krigsenhed­er.

Med andre ord, så kan den altså ikke operere alene, men skal altid vaere beskyttet af et andet krigsskib, og den vil derfor ikke vaere i stand til alene at kunne eskortere et civilt skib gennem straedet, der i udstraekni­ng svare til Storebaelt med Yemen på den ene bred. Spørgsmåle­t er, om ikke den danske fregat er mere til besvaer, end godt er, når den hele tiden skal beskyttes af en anden enhed?

Man er ganske taet på fjenden, idet afstandene er små, og farvandet snaevert, så det giver korte reaktionst­ider. Det hele gør missionen til lidt af et vovestykke. Jeg forstår derfor ikke, hvorfor Forsvarets ledelse ikke i højere grad forholder sig kritisk til opgaven, men det er, som om man her ikke vil indrømme over for politikern­e, at tingene ikke er så optimale, som de burde vaere.

Man bøjer sig i misforståe­t loyalitet for at behage dem, og så kan politikern­e føre sig frem i forsøget på at daekke over et katastrofa­lt mangelfuld­t dansk forsvar. Kritikken udefra traeder selvfølgel­ig noget i baggrunden, for nu gør man fra dansk side trods alt noget.

Pens. orlogskapt­ajn, Hornslet

At sende fregatten afsted under de nuvaerende forhold er i højere grad et spørgsmål om politisk prestige end forpligtel­sen, der ligger i, at Danmark råder over den sjettestør­ste handelsflå­de i verden.

At sende fregatten afsted under de nuvaerende forhold er i højere grad et spørgsmål om politisk prestige end forpligtel­sen, der ligger i, at Danmark råder over den sjettestør­ste handelsflå­de i verden, hvorfor vi bør vaere til stede, men den kan kun ”holde ud” i to måneder, og hvad så? Den vil jo ikke blive afløst af søsterfreg­atten, for al saft og kraft er lige nu presset ud af det danske Søvaern, der ikke formår at kunne stille noget som helst yderligere lige med det samme. Den danske orlogsflåd­e er reduceret til en skygge af sig selv gennem besparelse­r og reduktione­r af enhver art.

Vi har en regering, der lider af det, som jeg vil kalde ”behagesyge”, for man er ved at snuble over egne ben for at komme først, når det gaelder om at vise sig frem og vise, hvor beredvilli­ge vi er, og hvor meget vi kan, når det gaelder en internatio­nal opgave. Man udviser fra regeringen­s side en sygelig trang for anerkendel­se og lefler isaer for USA for at bevise, at vi i grunden kan mere, end vi reelt kan.

Det er ynkeligt, når man taenker på, hvor udslidt vores forsvar og i dette tilfaelde Søvaernet er.

Hjemme i Korsør går livet videre, men nu har man måske kun to besaetning­er til rådighed for de fire resterende fregatter. Enhver kan jo se, at der i den grad drives rovdrift på personelle­t, hvilket kun vil medføre en yderligere masseflugt vaek fra Forsvaret, der i forvejen lider staerkt herunder.

Jeg er ked af at sige det, og jeg er også ked af at gøre familier og pårørende til besaetning­en urolige, men jeg ville ikke føle mig tryg, hvis jeg var en del af besaetning­en, for fregatten er ikke tilstillet de ressourcer, der er nødvendige for en vellykket mission – det er baseret på en god portion held. Den er simpelthen ikke klargjort til krig.

Skulle ulykken ske – og må Gud forbyde dette – at fregatten skulle blive angrebet og ramt af missiler, som den ikke kan bekaempe, og liv og lemmer dermed går tabt, så vil der ikke vaere tilstraekk­eligt med håndvaske på Christians­borg – ej heller i Forsvarsko­mmandoen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark