Jyllands-Posten

I år siger Nordea goddag til 250.000 nye kunder

Nordea tager ifølge topchef Frank Vang-Jensen markedsand­ele i de nordiske lande, som ellers samlet set er skrumpet.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Finansreda­ktør

Han er tydeligvis i godt humør – den 56-årige dansker Frank Vang-Jensen, der er topchef i Nordea. Med god grund.

Han står i spidsen for en virksomhed, der sidste år tjente 707 mio. kr. efter skat. Hver eneste uge. Det giver samlet et overskud på 36,8 mia. kr.

Det er rekord og luner på en dag, hvor det er koldt og blaesende i Helsinki, hvor han sidder på sit kontor i bankens hovedsaede og kigger ud på en halv meter sne.

»Vi havde et godt forretning­smomentum i 2023 og formåede enten at holde eller øge vores forretning på et nordisk bankmarked, som samlet set nok skrumpede lidt,« siger Frank Vang-Jensen.

Da Finans talte med topchefen sidste år, var han bekymret. For udviklinge­n rundtom i verden med krig i Ukraine og ny uro i Mellemøste­n. Det kan påvirke samfundsøk­onomien og saette sig i beskaeftig­elsen, lød det.

Staerk dansk økonomi

I dag er Frank Vang-Jensen knap så pessimisti­sk. For det første er Danmark økonomisk set et meget staerkt land, lyder det. For det andet er centralban­kerne begyndt at signalere, at der kan vaere rentefald på vej senere på året.

»Jeg haelder i dag mere til en blød landing end en hård en af slagsen. Meget tyder på, at inflatione­n har toppet, og vi har meget lav arbejdsløs­hed. Danmark er derfor i en god situation, og du vil laese flere positive overskrift­er i Danmark, end du vil komme til at gøre i eksempelvi­s Sverige,« siger Frank VangJensen med henvisning til, at svensk økonomi ikke er så staerk som den danske.

Norges og Finlands økonomier er heller ikke ligeså veltrimmed­e som den danske. Alligevel ser den danske bankdirekt­ør frem til, at Nordea får tilført i omegnen af 250.000 nye kunder i Norge.

Banken har nemlig købt Danske Banks privatkund­er og formuende kunder i landet.

»Vi fik godkendt købet i december sidste år og er i fuld gang med at planlaegge overBoligm­arkedet

flytningen af kunderne, som efter planen finder sted i fjerde kvartal. Det skal foregå på en måde, så kunderne bliver påvirket af det så lidt som muligt,« siger Frank VangJensen.

Rentefald på vej

Mange økonomer – inklusiv Nordeas egne – regner med, at Den Europaeisk­e Centralban­k vil saenke renten senere på året. Men det giver ikke bankdirekt­øren nervøse traekninge­r, selvom netop høje renter er en sikker indtaegtsk­ilde for banker.

For høje renter kan nemlig ramme privatpers­oner og virksomhed­er så hårdt, at det kan føre til tab for bankerne.

»Så det er ikke så entydigt negativt for banker, hvis renterne begynder at falde. Det tager jo lidt af omkostning­erne for kunderne, og det giver en stigende investerin­gslyst, mere erhvervsud­lån og flere bolighandl­er, og det er godt

Meget tyder på, at inflatione­n har toppet, og vi har meget lav arbejdsløs­hed. Danmark er derfor i en god situation... FRANK VANG-JENSEN, TOPCHEF I NORDEA

for bankerne,« siger Frank Vang-Jensen.

Han vurderer, at Nordeas hensaettel­ser til tab bliver større i år end sidste år, hvor banken satte 1,2 mia. kr. ind på den såkaldte korrektivk­onto, hvor penge til at håndtere kunders konkurser og tvangsaukt­ioner placeres.

»Vi guider med, at vores hensaettel­ser til kredittab vil vaere 10 basispunkt­er af vores udlån,« lyder det fra bankdirekt­øren.

 ?? ?? Frank Vang-Jensen, adm. direktør i Nordea, har netop aflagt regnskab for 2023, der afslørede en rekordhøj indtjening. Foto: Gregers Tycho
Frank Vang-Jensen, adm. direktør i Nordea, har netop aflagt regnskab for 2023, der afslørede en rekordhøj indtjening. Foto: Gregers Tycho
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark