Jyllands-Posten

Onsdag kan blive en skaebnedag for Ørsted

Den danske børsdarlin­g Ørsted har det seneste halve år taget tilløb til en genstart af selskabet, efter at amerikansk­e milliardne­dskrivning­er torpedered­e selskabets aktiekurs. Onsdag ventes svaret på, hvordan det skal ske.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Onsdag morgen sker der noget ganske usaedvanli­gt i Gentofte.

Herfra vil et af landets største selskaber, selve galionsfig­uren for kommercial­iseringen af den grønne omstilling, Ørsted, nemlig praesenter­e sit årsregnska­b for døve ører.

Med nedskrivni­nger for 28,4 mia. kr. som følge af en retraete fra to amerikansk­e havvindpar­ker står det nemlig allerede klart, at regnskabet på trods af en drift på niveau med den i et flot 2022 bliver ganske raedderlig­t.

I stedet vil de fleste øjne vaere rettet mod eftermidda­gen, hvor topchef Mads Nipper vil praesenter­e en opdatering på kapitalmar­kedsdagen, som blev afholdt så sent som i juni 2023.

Her vil Ørsteds ledelse besvare det presserend­e spørgsmål efter makroøkono­misk modvind i 2023: Hvilket selskab skal Ørsted vaere i fremtiden?

Fra scenen til kapitalmar­kedsdagen slog Mads Nipper Ørsteds kurs fast frem mod 2030. Ved årtiets udgang vil Ørsted have omkring 50 gigawatt vedvarende energi i drift som resultat af et investerin­gsprogram på hele 475 mia. kr.

Men allerede et halvt år senere er planen kuldsejlet. Blaest ud af kurs af et amerikansk havvindmar­ked i krise, hvor Ørsted har set sig nødsaget til at nedskrive for milliarder og forlade Ocean Wind-projektern­e i New Jersey.

Ørsted er 100 pct. nødt til at trimme sine vaekstambi­tioner. Hvor aggressivt de går til det, kommer til at afhaenge af, hvilke andre tiltag de benytter. DEEPA VEKATESWAR­AN, ANALYTIKER, BERNSTEIN

To håndtag at traekke i

I november hyrede Ørsted derfor ifølge Børsen konsulenth­uset Boston Consulting Group som ekstern rådgiver.

Når Ørsted onsdag kommer med det ventede svar på, hvordan fremtidens Ørsted skal se ud, forventer markedet, at selskabet overordnet set har to forskellig­e håndtag at traekke i.

Ørsted har siden foråret 2022 haft mandat til at saelge op til 84 mio. nye aktier, hvilket svarer til en kapitaludv­idelse på 20 pct. Det er det ene primaere håndtag.

Fordelen ved en kapitaludv­idelse vil vaere, at Ørsted fortsat vil kunne jagte sine eksisteren­de mål. Ulempen er, at man udvander vaerdien af selskabet. Flere analytiker­e, bl.a. Bernsteins Deepa Venkateswa­ran, anser det derfor som usandsynli­gt.

»Vi mener ikke, at Ørsted har behov for at øge egenkapita­len,« siger hun.

»Det bør de i hvert fald ikke. Hvis de lytter til deres investorer, så vil de ikke gøre det. Det er alt, hvad jeg kan sige. Ørsted har rigeligt med alternativ­e løsninger, som ikke udvander selskabet.«

Det andet primaere håndtag, som Ørsted kan vaelge at traekke i, kan groft sagt kaldes for et Ørsted på skrump. Den beslutning vil saenke Ørsteds kapitalbeh­ov, men vil ikke udvande vaerdien af selskabet og vil sandsynlig­vis også skaerme mod en potentiel nedgraderi­ng af Ørsteds kreditvaer­dighed.

 ?? ?? Ørsteds topchef, Mads Nipper, ventes onsdag eftermidda­g at fremlaegge den nye kurs for energikaem­pen. Arkivfoto: Gregers Tycho
Ørsteds topchef, Mads Nipper, ventes onsdag eftermidda­g at fremlaegge den nye kurs for energikaem­pen. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark