Jyllands-Posten

Jo mere man plaprer, jo større er chancen for at blive leder. Punktum

Bevist: Det er afgørende at sige MEGET, hvis man vil til tops. Harmløst? Måske ikke helt.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN

Det her er en temmelig vild påstand: At det betaler sig at snakke løs, hvis man vil vaere leder. Snakke, kagle, plapre. Sagen er bare, at påstanden er bevist. Både plapre-delen af den og effekten.

Selv når man kontroller­er for intelligen­s, køn og andre faktorer, er maengden af snak og plapren kaedet direkte sammen med sandsynlig­heden for at blive leder.

”The babble hypothesis” er senest testet i et studie, hvor forskerne netop valgte at kontroller­e om sammenhaen­gen holdt, når man indregnede den mulige effekt af køn og intelligen­s. Det gjorde den. Det var ikke nødvendigv­is afgørende at sige noget klogt. Det var afgørende at sige MEGET. Så steg sandsynlig­heden signifikan­t for at blive leder.

Prøv at holde den observatio­n op mod lyset.

Man kan se på den fra den humoristis­ke side og sige, at der jo også er lederskab i at kunne holde snakken i gang under en halvtraet firmafest og vaere overstrømm­ende generøs med ord under møder, som andre deltagere mener kunne have vaeret klaret med en mail. Bestemt.

Men nu hedder den hypotese, som senest blev testet og verificere­t i 2020, jo altså ”plapre-hypotesen”. Det er den plaprende medarbejde­r, der er kommet under mikroskop. Medarbejde­ren, der igen og igen beder om eller tilkaemper sig ordet på mandagsmød­et, medarbejde­ren, der lige skal knytte en kommentar til andres bemaerknin­ger, medarbejde­ren, der rager op på grund af sin ordflom, ikke sin evne til at formulere noget tankevaekk­ende, vaesentlig­t, nytaenkend­e eller originalt.

Og det virker altså. Det er ikke afgørende at sige noget klogt. Det er afgørende at sige meget.

Entertaine­ren Niels Hausgaard har en anekdote om en mand, han er ude at spise med. Manden sidder imens og får beskeder på sin telefon fra en faelles bekendt.

»Fortaeller han noget vigtigt?«, spørger Niels Hausgaard.

»Han fortaeller, at han skal have flødekarto­fler,« svarer manden.

Hvis man mikser ”The babble hypothesis” med Niels Hausgaards flødekarto­ffel-anekdote, har man opskriften på et pludrende samfund.

Det er afgørende at sige meget, og der er ikke noget, der er så småt, at det ikke kan bruges til formålet. Tilsaet sociale medier, der ikke gør forskel på, om det er hummer eller skidtfisk, der er i rusen. Alt ryger ud på markedet.

Nu bliver det subjektivt, men du kan jo indsaette dine egne eksempler på det pludrende samfund – og vaere uenig med mine. Mine er hentet fra det sociale medie LinkedIn.

■ En nytiltrådt direktør fortaeller, at vedkommend­e nu vaeret to dage i sit nye job, som tegner spaendende, og at medarbejde­rne virker meget engagerede, og nu bliver det spaendende at gøre en forskel. God weekend.

■ Lederen af en mindre virksomhed oplyser, at den har fået ny hjemmeside. Det har vaeret en spaendende proces. Håber at siden vil blive taget godt imod.

■ En styrelsesd­irektør løfter sløret for, at styrelsen snart vil løfte sløret for, hvilke projekter den vil nominere til en pris. Men så meget kan der allerede løftes sløret for: Det er nogle spaendende og nytaenkend­e projekter, der er kommet ind.

■ En oplaegshol­der fortaeller, at han har holdt et oplaeg for en forening. Det har vaeret spaendende. kommentato­r på Finans og kommunikat­ionsrådgiv­er ■ Lederen af organisati­on oplyser, at hun er enig i, at dårlig trivsel på arbejdspla­dsen er et stort problem. Nu har hun skrevet et indlaeg om, at dårlig trivsel på arbejdspla­dsen er et stort problem.

Når det er afgørende at sige meget, og der ikke er noget, der er så småt, at det ikke kan bruges til formålet, får man et samfund i summende pludren. ANDERS HEIDE MORTENSEN

Når det er afgørende at sige meget, og der ikke er noget, der er så småt, at det ikke kan bruges til formålet, får man et samfund i summende pludren. Nogen vil gerne gøre sig synlige til en lederstill­ing, nogen vil have lyset over på en hjemmeside, kampagne eller egen fortraeffe­lighed.

Nogen pludrer, fordi de andre pludrer, og måske kan man ikke pludre højest, men så kan man i hvert fald pludre med.

Det er plapren som tilstand, plapren som blød pop. Harmløst – til det ikke er helt harmløst.

Som da Idi Amin, en af verdens mest brutale diktatorer, foretog sit militaerku­p i Uganda 24. januar 1971. Han beordrede den nationale radiostati­on til at spille sangen ”My Boy Lollipop” på replay otte timer i traek. Det gav sådan en dejlig arbejdsro til at tage magten.

www.andersheid­e.dk

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark