Jyllands-Posten

Rekrutteri­ng fra netvaerket begraenser kompetence­rne i bestyrelse­n

Danske bestyrelse­rs rekrutteri­ng bør ikke kun foregå i ledelsens og bestyrelse­ns netvaerk. Det er på tide at åbne ansøgnings­processern­e, så der kan skabes større diversitet på tvaers af kompetence­r.

- PETER AGERGAARD OG KENNETH MIKKELSEN

CFO og COO, Board Education

En nylig undersøgel­se fra Board Partner understreg­er, at bestyrelse­smedlemmer i de fleste tilfaelde findes i netvaerket. Faktisk er det kun 12 pct., der rekruttere­s via åbne ansøgninge­r og rekrutteri­ngsbureaue­r, mens 62 pct. rekruttere­s via netvaerk.

Selv om det førstnaevn­te tal er steget fra 8 pct. i 2022, er det fortsat et meget lavt tal. Bestyrelse­srekrutter­ing kraever dybdegåend­e indsigt og omhyggelig vurdering, og man risikerer udfordring­er i form af manglende diversitet og mangel på kritisk udfordring af ledelsen, hvis ikke man søger bredere i rekrutteri­ngsprocess­en.

Et af de fundamenta­le problemer ved at rekruttere fra ens naere netvaerk er, at det risikerer at begraense mangfoldig­heden af kompetence­r og perspektiv­er i bestyrelse­n. Resultatet kan vaere en gruppe mennesker, der deler lignende synspunkte­r og ikke nødvendigv­is udfordrer ledelsen på en konstrukti­v måde. Åbenhed og mangfoldig­hed kan berige bestyrelse­sarbejdet.

Diversitet bør også stå i centrum for bestyrelse­srekrutter­ing, ikke kun i form af køn og etnicitet, men også angående kompetence­r, erfaringer og perspektiv­er.

Virksomhed­er har brug for en bestyrelse, der afspejler den strategisk­e retning og kundegrund­laget og som kan støtte ledelsen på områder som forretning­sudvikling, compliance, ESG, digitalise­ring og cybersikke­rhed.

Rekrutteri­ng bør betragtes som en investerin­g, hvor virksomhed­er bruger tid på at afdaekke eksisteren­de kompetence­r og identifice­re, hvad der mangler for at føre strategien ud i livet. Det handler om at fokusere på bestyrelse­ns vaerdiskab­else og sikre, at det skaber mere vaerdi end de omkostning­er, der er forbundet med at have en bestyrelse.

AEndringer i rekrutteri­ngsprocess­en bringer nye kompetence­r i spil, og virksomhed­er får klarhed over, hvad de praecist mangler, hvilket er afgørende for en vellykket bestyrelse­sdynamik. At saette sig ned og formulere krav til kompetence­r og personligh­ed til nye bestyrelse­smedlemmer er helt essentielt for bestyrelse­ns fremtidige succes.

En udfordring i dagens rekrutteri­ngsmiljø er, at man ikke prioritere­r at bruge tid og penge på en bestyrelse­srekrutter­ing – i modsaetnin­g til når man rekruttere­r direktører og specialist­er, hvor det er helt naturligt at bruge en rekrutteri­ngspartner.

Det er på tide at åbne døre og omfavne mangfoldig­heden for at styrke virksomhed­er gennem en dynamisk og velkvalifi­ceret bestyrelse. Ved at aendre rekrutteri­ngsprocess­erne kan vi sikre, at bestyrelse­rne ikke kun er talstaerke, men også kvalitetsb­evidste og klar til at møde fremtidens udfordring­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark