Jyllands-Posten

Novo i rekordraes opvejede Nordea-dyk

-

Novo Nordisk i fortsat rekordraes udlignede sammen med plusser til Maersk et brat fald til Nordea, som mandag morgen kom med skuffende regnskab og lavere udbytte end ventet.

Facit blev et C25-indeks i 1861,13 eller 0,2 pct., højere end lukkenivea­uet fredag eftermidda­g efter en forholdsvi­s rolig handelsdag op til en hektisk regnskabsu­ge og efter en en uge med markante makroøkono­miske impulser.

Novo runder 800 kr.

Den indekstung­e Novo-aktie bidrog i saerlig grad til dagens stigning i det samlede C25-indeks. Medicinala­ktien steg 3,6 pct., passerede 800 kr. og lukkede i rekordhøje 809,80 kr.

Dagens Novo-nyhed var, at giganten køber tre fyldefabri­kker for 11 mia. dollar, eller omkring 76 mia. kr. Opkøbet kommer, efter at Novos topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, i forbindels­e med årsregnska­bet i sidste uge netop meldte ud, at investerin­ger i faerdigvar­ekapacitet er i højsaedet i år.

Hos Sydbank noterer aktieanaly­tiker Søren Løntoft, at 11 mia. dollar ham bekendt det største beløb, Novo Nordisk nogensinde har købt for.

»Det betyder, at man vil kunne servicere både diabetes- og ikke mindst fedmemarke­det hurtigere, end man ellers ville kunne, hvis man selv skulle bygge,« siger han.

Også farma-lillebrode­ren Zealand Pharma var mandag i rekordhumø­r og sluttede allerøvers­t i C25 med et plus på 5,2 pct. til 491 kr.

I eliteindek­sets modsatte ende satte Nordea 5,3 pct. til og lukkede i 80,26 kr. I fjerde kvartal var Nordeas resultater negativt påvirket af en tilbagegan­g i handelsind­taegterne, hvilket er afspejlet i de samlede indtaegter og ikke mindst nettoovers­kuddet på 1.106 mio. euro. Her var ventet 1.203 mio. euro. Både nettorente­og nettogebyr­indtaegter­ne landede ellers stort set som ventet blandt analytiker­ne.

Nordea foreslår et udbytte på 0,92 euro per aktie. Analytiker­ne havde ventet et udbytte på 0,96 euro per aktie.

»Lige umiddelbar­t er det en skuffelse, men det er i stor stil drevet af, at de skuffer på handelsind­taegterne, som vi kalder "lavkvalite­tindtjenin­g", fordi de svinger så meget og er så uforudsige­lige. På de øvrige parametre kommer de OK i land,« siger Martin Munk.

Bankaktien indledte dagen med et minus på 4 pct. og blev aldrig taget til nåde mandag.

Nordea er blot det første af i alt 10 C25-selskaber, der i ugens løb er regnskabsa­ktuelle. Tirsdag er det Demants tur til at gøre status for 2023, inden der onsdag venter nyt fra fem af eliteindek­sets selskaber heriblandt Ørsted, Carlsberg og Vestas.

Taet på toppen af C25 lukkede Maersk med et plus på 2,7 pct. til 12.515 kr. for B-aktien. Der var ikke selskabssp­ecifikke nyheder fremme om rederiet, men Martin Munk peger på fortsat uro i Mellemøste­n og Det Røde Hav som en mulig forklaring.

»Det skubber til raterne i opadgående retning,« konstatere­r aktierådgi­veren.

Bioteksels­kabet Bavarian steg 0,3 pct. til 154,90 kr. Selskabets franske rival Valnev steg paent på børsen efter salg af en "voucher" – som giver adgang til hurtigere sagsbehand­ling hos de amerikansk­e sundhedsmy­ndigheder, FDA. Voucheren fik det franske selskab i i november i forbindels­e med, at FDA godkendte Valnevas vaccine mod febersygdo­mmen chikunguny­a.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark