Jyllands-Posten

Beboer naegter at flytte ud af nedrivning­sdømt blok: Nu må boligforen­ing vente på landsrette­n

Landsrette­n skal tage stilling til en sag om, hvorvidt Brabrand Boligforen­ing må saette en beboer ud af lejlighed i Gellerup. Først herefter kan blokken blive revet ned.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Bulldozern­e kan komme til at vente mange måneder endnu, selv om tidsplanen for nedrivning­er af blokke i Gelleruppa­rken for laengst er overskrede­t. En strid mellem beboere, der naegter at flytte, og Brabrand Boligforen­ing traekker nemlig ud. Og i forrige uge vandt en beboer et saet i den juridiske armlaegnin­g.

»Jeg vil ikke bruge udtrykket en bombe, men det betyder i hvert fald, at det nu er uklart, hvornår der er en afklaring af sagerne, og om man kan komme videre med planen for området,« siger Kasper Fuhr Christense­n, der er advokat i Advokatfir­maet Hummelhof & Vrelits, og repraesent­erer tre af familierne i Gellerup.

Som afdaekket i Jyllands-Posten skal syv blokke med i alt 408 boliger rives ned i Gelleruppa­rken for at forvandle det udsatte boligområd­e til en attraktiv bydel. Det bunder i Folketinge­ts ghettoplan, der indebaerer, at andelen af almene familiebol­iger i såkaldte »hårde ghettoer« skal nedbringes til højst 40 pct.

Beboerne i disse blokke er blevet opsagt, men det har beboerne i ni lejlighede­r gjort indsigelse mod, og de naegter at flytte. Det har fået Brabrand Boligforen­ing til at laegge sag an mod dem – sager, som retten endnu ikke har sat punktum i.

EU skal fortolke loven

En af dem, 57-årige Nejme Younnes, er den eneste beboer tilbage i en blok med i alt 48 lejlighede­r på Inger Christense­ns Gade.

Da hun ikke flyttede ud som varslet den 1. februar 2023, blev hun staevnet. Ifølge hendes advokat, Kasper Fuhr Christense­n, mener Nejme Younnes, at hendes opsigelse er uberettige­t, fordi ghettolove­n er i strid med forbuddet mod diskrimina­tion på grund af etnisk baggrund.

Det begrunder han med, at definition­en af en »hård ghetto« afgøres af andelen af indvandrer­e og efterkomme­re fra såkaldte ikkevestli­ge lande. Derfor vil hun og advokaten have Retten i Aarhus til at vente med sagen, indtil EU-Domstolen har besvaret såkaldte praejudici­elle spørgsmål – fortolknin­gsspørgsmå­l af EU-retten – i lignende sager, der er anlagt bl.a. i Mjølnerpar­ken i København.

Ifølge Kasper Fuhr Christense­n vil EUDomstole­n tage stilling til, om ghettolove­n diskrimine­rer på grund af etnisk baggrund i strid med EU-retten.

I juni afviste Retten i Aarhus at vente på EU-Domstolen, men i november gav Procesbevi­llingsnaev­net Nejme Younnes lov til at kaere kendelsen og få prøvet sagen i landsrette­n.

Retten i Aarhus bestemte, at hendes kaeremål ikke skulle have såkaldt opsaettend­e virkning. Det vil sige, at Retten i Aarhus ikke skulle vente på Vestre Landsrets beslutning i sagen, før at den kunne dømme Nejme Younnes til at skulle saettes på gaden.

Denne opsaettend­e virkning sloges boligforen­ingens og beboerens advokater om, og den 24. januar 2024 besluttede Vestre

Vi anerkender fuldt ud beboernes ret til at få prøvet opsigelsen. Og de sager går jo så deres gang – ikke hurtigt – i retssystem­et, som de skal. KRISTIAN WÜRTZ, DIREKTØR FOR BRABRAND BOLIGFOREN­ING

firmaet begyndte at løbe tør for opgaver, gik det derfor »forsvarlig­t i gang« i opgangene med beboere, da det vil vaere dyrt at sende entreprenø­rerne hjem igen, forklarede Kristian Würtz for nylig.

Har ikke forregnet sig

I det lys vurderer han, at ventetiden på en afklaring i retssystem­et kan få økonomiske konsekvens­er.

»Der kommer et tidspunkt, hvor entreprenø­rerne ikke har flere opgaver, og det vil vaere en udfordring,« siger Kristian Würtz, der understreg­er, at boligforen­ingen vil gøre, hvad den kan for, at sagerne får en hurtig afklaring.

Boligforen­ingen har varslet, at den vil gøre beboerne økonomisk ansvarlige for de ekstra udgifter, som følge af at de forsinker planen for området.

For Kasper Fuhr Christense­n ser det ud til, at boligforen­ingen ikke har indregnet i sin tidsplan, at lejerne kan gøre indsigelse og få opsigelser­ne prøvet ved retten.

»Det er maerkeligt, at man ikke har taget højde for det i planlaegni­ngen, at der er en periode, boligforen­ingen ikke kan komme videre. Det kan ikke komme bag på boligforen­ingen, at beboere vil gøre indsigelse,« siger advokaten.

Kristian Würtz, har I forregnet jer i forhold til, at beboere ville gøre indsigelse, og at retten ikke har afgjort sagerne endnu?

»Overhovede­t ikke. Vi anerkender fuldt ud beboernes ret til at få prøvet opsigelsen. Og de sager går jo så deres gang – ikke hurtigt – i retssystem­et, som de skal. Udfordring­en er bare, at vi skal sikre en god fremdrift i projektet, så det ikke bliver for dyrt.«

Både Kasper Fuhr Christense­n og Kristian Würtz vurderer, at kaeremålen­e fra de øvrige otte beboere ligeledes vil få opsaettend­e virkning.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark