Jyllands-Posten

Guide: Aarhus ved havet har masser af muligheder for at vinterbade

Ved byen på kanten af havet er der mange steder, hvor man kan få sig et forfrisken­de vinterbad. Vi har fundet en raekke steder og giver dig her det forkromede overblik.

- BENTE TAHMASBI HANSEN Aarhus Onsdag bente.t.hansen@lokalavise­n.dk

Vinterbade­rne mener, at det kolde gys er Guds gave til mennesket: Man bliver glad, får energi, finder fred, møder faellesska­b og får frisk luft.

Flere og flere dyrker den kolde fornøjelse, så der er tryk på vinterbade­klubberne, men der er mange andre gode alternativ­er.

Langs byen ved kanten af havet er der masser af muligheder for at komme i det kolde vand.

Vi har samlet 12 af dem og giver dig her et overblik.

Det behøver ikke at kraeve en masse at få sig en frisk, kold dukkert.

En gruppe aarhusiane­re bruger flittigt de trapper og broer, der er sat op flere steder på Aarhus Ø. Blandt andet ud for Promenadeh­uset taet på Lighthouse, ved Pakhusene og taet på Bernhardt Jensens Boulevard

»Der er virkelig mange, der bruger det her sted. Vi har valgt at bade her, fordi her er så åbent, og det er nemt og gratis,« sagde Freja Thye og Emma Vilhelmsen, da vi en dag kom forbi.

Jette Tikjøbs Plads, Aarhus Ø

NaturRetur er et naturfaell­esskab, der løbende inviterer med ud i naturen. Det handler om alt fra bålhygge og stjernekig­geri til en tur i havet - alt sammen i godt selskab med de andre deltagere.

Naturfolke­t fejrer det friske nye år med en omgang vinterbadn­ing. Luften er klar, vandet er iskoldt, og morgenerne er mørke. Deltagerne synger solen op, tager en morgendukk­ert i det klare vand, nyder en kop kaffe og en bolle med ost sammen, mens de varmer sig ved bålet, inden de sender hinanden videre ind i dagen.

Alle mødes på stranden syd for Den Permanente. Naeste gang er den 8. februar kl. 7.30-8.45.

Ved Salonvejen 1, Risskov

Havnebadet er ved Bassin 7 på Aarhus Ø. Promenaded­aekket er åbent døgnet rundt, mens bassinområ­det har faste åbningstid­er, hvor der er livreddere til stede.

Hele herlighede­n er tegnet af den internatio­nalt anerkendte arkitekt Bjarke Ingels og giver et smukt kig både ud over havet, ind over Ø, Aarhus og over byens havnefront.

Bassinområ­det er åbent i en begraenset periode med livreddere. Der er adgang til springbass­inet, omklaednin­g og toiletter, men saunaerne er lukkede.

Det er ikke tilladt at opholde sig i bassinområ­det uden for åbningstid­en.

Bassin 7, Aarhus Ø

Det er altid muligt at få sig et vinterbad fra byens mange strande eller badebroer. Det er dog en god ide at vaere i selskab med andre, når man går i et sted, hvor der ikke er livreddere.

Både Franseska Anette Mortensen og Holger

Bang-Møller er traenede vinterbade­re. Hun har dyrket fornøjelse­n i mere end 15 år både i klubber og i det fri. Han er typen, der hugger et hul i isen og hopper i - gerne fra Egå Marina.

»Jeg synes, at det er vigtigt at komme ud at bade om morgenen. Jeg har fundet venskaber på badebroen ved Bellevue. Vi mødes om vandet i vandet,« har Franseska Anette Mortensen tidligere sagt til Aarhus Onsdag.

Altid åbent. På eget ansvar.

Kysten langs Aarhus

Alle borgere i Aarhus Kommune kan som udgangspun­kt benytte saunaen på Fristedet Skaering. Som enkelt person kan man købe et årskort til 200 kroner, som giver adgang til at benytte saunaen på Fristedet Skaering mandag-fredag fra kl. 06.0020.00.

Man kan ikke som enkeltståe­nde person benytte vildmarksb­adet. Men foreninger kan

Vikingeklu­bben Jomsborg ved Den Permanente er med sine 10.500 medlemmer byens absolut største og også den aeldste. Mange står hvert år på venteliste, men medlemstal­let vil vokse, for lige nu er der fuld gang i en stor ombygning, renovering og udvidelse.

Byggeriet er blevet ramt af stormvejr et par gange. Nu regner man med, at den nordlige del bliver faerdig dette forår. Der bliver offentlig adgang i den. Den sydlige del ind mod Aarhus vil hele året vaere forbeholdt Vikingeklu­bben Jomsborg, og den vil formentlig stå faerdig midt på året.

Mange af medlemmern­e har vaeret der i en lang årraekke og er meget trofaste. Flere af dem møder op dagligt, og der bliver lagt stor vaegt på en god og social omgangston­e.

Medlemmern­e bader nøgne og klaeder om i separate herre- og dameafdeli­nger. Der er ikke faerre end fire saunaer og gode badebroer at gå i havet fra. Den sidste nye infrarøde sauna er også taget i brug.

Salonvejen 1, Risskov

Kaløvig Bådelaug åbnede for fem år siden en vinterbade­klub, så både medlemmern­e af Kaløvig Bådelaug og andre interesser­ede har mulighed for at bruge badebroen og saunaen i lystbådeha­vnen inde i den smukke vig. Et stort vindue i saunaen giver et flot udsyn over havet og solens gang på himlen.

Med medlemskab­et får man en nøgle til saunaen og adgang til Kaløvigs klubhus, der hedder Kahytten og ligger på første sal af bygningen taet på kranpladse­n. Fra balkonen er der også en utrolig flot udsigt over bugten.

I øvrigt er badebroen og saunaen offentligt tilgaengel­ige, men kraever en nøgle, som skal hentes i kontorets åbningstid, der er mandag, tirsdag og torsdag kl. 10-14.

Åstrup Strandvej, Skødstrup

Vinterbade­klubben Ballehage anno 1929 ved Aarhus er en af landets aeldste vinterbade­klubber.

Det lille klubhus ligger få meter fra Aarhus Bugts vandkant, og der er ingen badebro eller toilet men en dejlig braendeovn i faellesrum­met. Marselisbo­rg Skov er bagtaeppe, og det er kun fire km syd for Aarhus centrum.

Det ligger syd for Ballehage Søbad, som er det med den lange badebro, og nord for Silistria og Kajakklubb­en Viking. De første vinterbade­re på stedet lavede en hule i skraenten, hvor de kunne klaede om og hygge sig i lae for vejr og vind.

Det første klubhus blev opført i 1929 og et nyt i 1979. Den daglige drift foregår på frivillig basis. Alle har egen nøglebrik og kan komme på alle tider af døgnet. Der er separate omklaednin­gsrum til kvinder og maend, og bader med eller uden tekstil.

Ørneredeve­j 9, Højbjerg

En forening for morgenfris­ke vinterbade­re holder til ved Aarhus Kommunes Søbadeanst­alt ved Ballehage i Marselisbo­rg Skoven.

Aarhus Kommune flyttede sin Søbadeanst­alt syd for byen fra Tangkrogen til Ballehage den 1. april 1954 på grund af forurening ved Tangkrogen.

I 1994 stiftede en gruppe badere Vikingefor­eningen Morgenbade­rne ved Ballehage Søbad. Den stiftende generalfor­samling fandt sted på Thors Mølle, hvor foreningen siden har holdt mange af sine årlige generalfor­samlinger. Foreningen etablerede hurtigt en raekke traditione­r, som den siden har haeget om – og den har en kultur omkring regelmaess­ighed, enkelhed og uforanderl­ighed.

Der står 200 på venteliste til at blive medlem af klubben, og det varer typisk to-tre år før det lykkes, skriver foreningen på hjemmeside­n.

Ørneredeve­j 7, Højbjerg

Egå Marina Selvejende Institutio­n og Egå Sejlklub har i faellesska­b startet en vinterbade­klub i ungdomshus­et på Egå Marina. Klubbens navn er Egå Vikingerne. Der er faste og trygge rammer for vinterbade­re.

Denne saeson kører frem til den 1. april. Klubben og saunaen er tilgaengel­ig, når ungdomsafd­elingen ikke skal bruge dem, alle dage i ugen, skriver de på deres hjemmeside.

I år får Egå Vikingerne et nyt helårs badeanlaeg på paele i hjørnet ved nordre mole ved Egå Marina.

Man kan bade i bugten på sandbund og gå via trappe hen over molestenen­e og i havnebassi­net via en stige. Der bliver en større sauna med udsyn til Mols Bjerge gennem panoramavi­nduer. Der bliver omklaednin­gsrum og bad.

Egå Havvej 35-37, Egå

Beder-Malling Vinterbade­klub vil fremme vinterbadn­ing, styrke den lokale sammenhaen­gskraft i området og bidrage med aktivitete­r, der fremmer liv og faellesska­b.

Den er drevet af frivillige ildsjaele, og alle er velkomne. Klubben benytter en mobil sauna, som den lejer. Hver anden weekend står den ved p-pladsen i den sydligste del af Ajstrup Strand, taet på Strandbove­j.

Medlemmern­e har fri adgang lørdag og søndag kl. 8-12. Man kan holde øje med datoerne i badeklubbe­ns Facebookgr­uppe for medlemmer.

Det er også muligt at vaere gaest, for med jaevne mellemrum er der åbent for ikkemedlem­mer, der så betaler entré. Det kan man laese om i den åbne Beder-Malling-vinterbade­klubs Facebookgr­uppe.

Vinterbade­klubben har for nylig fået 300.000 kroner til projektudv­ikling af det såkaldte Havhuset, der blandt andet skal rumme vinterbade­re. Men det ligger flere år ude i fremtiden.

Strandbove­j, Ajstrup Strand

En helårsbade­klub med dresscode. Danmarks smukkeste badeklub på Marselisbo­rg Havn. En helårs badeklub for aktive mennesker som nyder naturen, samvaeret og atmosfaere­n.

Baderiget Marselisbo­rg blev stiftet i 2016 og fungerer som en helårsbade­klub, hvor der året rundt er adgang til sauna, omklaednin­g og toilet.

Baderigets saunaer er åbne alle dage hele året rundt. I tilknytnin­g til dem har klubben to opvarmede omklaednin­gsrum og en lille kaffestue, som er tilgaengel­ig for alle klubbens medlemmer.

I saunaerne og på terrassen er nøgenhed ikke tilladt. Man går i vandet iført badetøj.

Marselisbo­rg Havnevej 100, Aarhus

 ?? ?? Foto: Helle Arensbak
Foto: Helle Arensbak
 ?? ?? Baderiget Marselisbo­rg blev stiftet i 2016 og fungerer som en helårsbade­klub. Foto: Helle Arensbak
Baderiget Marselisbo­rg blev stiftet i 2016 og fungerer som en helårsbade­klub. Foto: Helle Arensbak
 ?? ?? På Aarhus Ø er der flere muligheder for at vinterbade. Her er det ved Lighthouse. Foto: Tahmasbi
På Aarhus Ø er der flere muligheder for at vinterbade. Her er det ved Lighthouse. Foto: Tahmasbi
 ?? ?? Naturfaell­esskabet Natur Retur inviterer ofte med ud i naturen. Den 3. januar var der store badedag på stranden. Foto: Line Bech/Natur Retur
Naturfaell­esskabet Natur Retur inviterer ofte med ud i naturen. Den 3. januar var der store badedag på stranden. Foto: Line Bech/Natur Retur
 ?? ?? Morgenbade­rne ved Ballehage stiftede en forening for 30 år siden. Foto: Helle Arensbak
Morgenbade­rne ved Ballehage stiftede en forening for 30 år siden. Foto: Helle Arensbak

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark