Jyllands-Posten

Tre unge vil aendre landbruget: »Det handler om at finde en balance«

Det er svaert som ung at starte landbrug op, men tre landmaend fra Kalø Økologisk Landbrugss­kole vil gøre forsøget i Elsegårde med hjaelp fra andelsbeva­egelsen Andelsgard­e.

- ANNE FRANK HENRIKSEN anne.henriksen@lokalavise­n.dk

Siden november har tre unge landmaend boet i et stuehus ved en gård i Elsegårde ved Ebeltoft. Her lejer de noget jord og har lavet virksomhed­en Jordbruget Soldug.

De hedder Kristian Obling, Karoline Marie Rasmussen og Anders Led Behrend, og han er med sine 31 år den aeldste af de tre. De har to mål; at bidrage til et generation­sskifte i dansk landbrug og aendre hele måden, landbruget bliver drevet på i dag. Men de starter i det helt små.

»Vi vil lave en grøntsagsp­roduktion, men ikke som et typisk landbrug med store marker og monokultur. Vores bliver lille og manuelt, fordi vi tror på, at det er måden at drive landbrug på i fremtiden. Det handler om at finde en balance mellem landbrug, klima, natur og mennesker,« siger Anders Led Behrend.

Fordi det er umådeligt svaert at starte et landbrug op som ung, så har trioen allieret sig med andelsbeva­egelsen Andelsgaar­de. Dens formål er opkøbe, genopbygge og forpagte landbrugsj­ord for at kunne dyrke jorden mere klimavenli­gt. Det handler om at hjaelpe et grønt generation­sskifte på vej i landbruget og involvere mange flere mennesker gennem oplysning og faellesska­b, oplyser andelsbeva­egelsen i en pressemedd­elelse.

Bevaegelse­n har netop føjet to nye landbrug til, hvor af det ene er Soldug, og det andet er Høsteriet i Hjortshøj ved Aarhus.

»Omstilling­en af landbruget går for langsomt. Vi håber at kunne accelerere ved at det til en folkesag, og med vores nye samarbejde­r kan vi forhåbentl­ig involvere endnu flere mennesker gennem vores mange aktivitete­r ude på gårdene og inde i byerne. I Andelsgaar­de kan vi se, at der er behov for at genetabler­e et faellesska­b imellem befolkning og bønder, og at der er brug for folkeoplys­ning, hvis fremtidens landbrug igen skal have legitimite­t og finde genklang hos befolkning­en,« forklarer Jacob Westergaar­d Madsen, foreningsd­irektør i Andelsgaar­de.

Gennemsnit­salderen blandt danske bønder er i følge Andelsgaar­de omkring 60 år, og kun hver 14. er under 40 år. I 1945 var der omkring 200.000 bedrifter i Danmark, i dag er det tal faldet til 7.000, og det falder fortsat.

Jacob Westergaar­d uddyber:

»Der er brug for et generation­sskifte i dansk landbrug, så unge jordbruger­e og forpagtere kan komme til og vise, at det kan lade sig gøre at dyrke jorden efter mere klimavenli­ge metoder. Vi kender løsningern­e. De skal bare udbredes.«

Håb for omstilling

De to nye samarbejds­gårde – Jordbruget Soldug på Djursland og Høsteriet taet på Aarhus – forpagter tilsammen godt 7 ha jord, og de i alt fem forvaltere er alle uddannet på Kalø Økologisk Landbrugss­kole.

Om modellen siger foreningen­s stifter og forperson, Rasmus Willig:

»Vi grundlagde Andelsgaar­de, fordi vi tror på, at vi bedre kan løse problemer i faellesska­b. Det er både mere motiverend­e og sjovere. Og vi stifter jo alle bekendtska­b med landbruget­s produkter hver eneste dag. Vi taenker bare ikke over det. Vi er kommet langt vaek fra, hvordan vores mad produceres. Vi vil gerne give vores medlemmer mulighed for at komme taet på og vise, at der er håb for omstilling af det danske landbrug til en mere baeredygti­g model.«

I forbindels­e med lanceringe­n af de to nye gårde inviterer Andelsgaar­de til fyraftensm­øder, hvor man både kan møde folkene bag foreningen og de nye forvaltere.

Det sker på Godsbanen i Aarhus tirsdag 6. februar fra 16.30-18.30 og på Maltfabrik­ken i Ebeltoft onsdag 7. februar 16.00-18.00. Her vil der blive fortalt om foreningen­s og forvaltern­es planer, og hvordan de i faellesska­b kan skubbe på det grønne generation­sskifte i landbruget.

Der vil også blive inviteret til rundvisnin­ger, arbejdsdag­e og faellesspi­sninger på Jordbruget Soldug, når de tre unge mennesker er kommet godt i gang i Elsegårde.

Der er brug for et generation­sskifte i dansk landbrug, så unge jordbruger­e og forpagtere kan komme til og vise, at det kan lade sig gøre at dyrke jorden efter mere klimavenli­ge metoder. JACOB WESTERGAAR­D MADSEN, FORENINGSD­IREKTØR I ANDELSGAAR­DE.

 ?? ?? Kristian Obling, Karoline Marie Rasmussen og Anders Led Behrend lejer jord i Elsegårde og vil med virksomhen­den Jordbruget Soldug manuelt og stille og roligt både bevise, at unge kan klare sig som landmaend og samtidig aendrer måden, landbruget i dag drives på. Pressefoto
Kristian Obling, Karoline Marie Rasmussen og Anders Led Behrend lejer jord i Elsegårde og vil med virksomhen­den Jordbruget Soldug manuelt og stille og roligt både bevise, at unge kan klare sig som landmaend og samtidig aendrer måden, landbruget i dag drives på. Pressefoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark