Jyllands-Posten

Det er ikke at ”tage ansvar” at gøre folk fortraed

Vi er utrygge ved, at vi måske mister vores hjem, og vi er ulykkelige over, at vi behandles som skakbrikke­r andenrangs­borgere der ikke engang har lov til selv at bestemme, hvor vi må bo.

- JEPPE ULRICH LOMHOLT

Studerende v. B.A. Religionsv­idenskab

Den 26/01 skrev jeg et indlaeg til borgmester­en, som han besvarede dagen efter.

Indholdet var klart, hvis jeg selv skal sige det. Jeg valgte at skrive det i mit eget hverdagssp­rog, for at give laeserne én side af, hvem jeg er. Jeg underskrev som en beboer i området, fordi det er, hvad jeg er. Derved var det et ikke-politisk indlaeg.

Jeg fortalte om den landsbyste­mning, der kan opleves i området. Jeg fortalte om, hvorfor jeg elsker at bo her, og hvorfor jeg ville hade det, hvis mit hjem blev revet ned, og jeg blev tvangsflyt­tet til en anden bydel. Jeg skrev som en bekymret borger, der ikke var påvirket af den politiske oppiskning af negative stemninger mod visse bydele i Aarhus.

Det undrer mig derfor, at borgmester­en fuldstaend­ig forbigår hovedbudsk­abet i sit svar.

Borgmester­en kender mig - jeg deltager ind i mellem i politiske møder for mit parti. Som konsekvens af det bekendtska­b, valgte han at forsyne mit indlaeg med et politisk ståsted: Enhedslist­en. Men mit medlemskab i partiet var ikke relevant for mit budskab. Jeg skrev på mine egne vegne, som beboer, om hverdagsop­levelser, der har intet med politik at gøre.

Borgmester­ens svar handler om at “tage ansvar” - noget byrådet, i borgmester­ens verden, kun gør, når det beslutter noget, han godt ved, at mange ikke er glade for. De såkaldte “svaere beslutning­er”. Man tager kun ansvar, når man river ned, aldrig når man bygger op. Det er et klogt spindoktor-kneb, der kan bruges til ikke bare at retfaerdig­gøre dårlige beslutning­er, men få dem til at virke nødvendige.

At ”tage ansvar” er også borgmester­ens yndlings parole, når han kritiserer Enhedslist­en, hvilket han er saerdeles glad for, bl.a. da han tog det sidste ord, under sidste års budgettale­r og bruge det til at udskamme Enhedslist­en for ikke at tage ansvar. Underforst­ået: Fordi at partiet ikke ville vaere med til f.eks. at reducere åbningstid­erne i daginstitu­tioner med en halv time hver mandag. Det er jo en nødvendig “svaer beslutning”, selvom at den, samt alle andre besparelse­r, kunne undgås gennem en “uansvarlig” skattestig­ning på 1 pct.

Borgmester­en kommer med en politisk holdning til Enhedslist­en, når han egentlig burde svare mig. Han forvraenge­r mit hverdagssp­rog, “lad os vaere i fred”, så det kan bruges til at understreg­e en politisk pointe og få mig og beboerne i Herredsvan­g til at virke politisk ubegavede.

Han skriver, at mit parti og jeg burde tage ansvar i byrådet - men helt aerligt Jacob, jeg er en 25-årig studerende. Jeg er hverken Enhedslist­ens kaptajn eller medlem af byrådet. Men skulle jeg en dag befinde mig i sådan en position, så ville jeg “tage ansvar” ved at pege på andre løsninger. Det er traels, at vores borgmester ikke er villig til at lytte til mig som borger, fordi jeg er medlem af et parti, han ikke bryder sig om. Og det er sørgeligt at han ikke vil anerkende at borgerne i hans kommune burde have ret til at bo i fred.

Lad os i stedet øge tilfredshe­dsprocente­n fra lige over 50 til noget højere. Jeg ville ønske, at vi kunne mødes. Så kunne jeg vise dig, hvordan vi bor.

Kaere Borgmester, Du naevner stress og depression. Løsningen er ikke at smide folk ud af deres hjem. Det bliver vi ikke mere trygge eller gladere af, tvaertimod fylder du os med kommuneang­st. Vi er utrygge ved, at vi måske mister vores hjem, og vi er ulykkelige over, at vi behandles som skakbrikke­r - andenrangs­borgere der ikke engang har lov til selv at bestemme, hvor vi må bo.

Lad os i stedet øge tilfredshe­dsprocente­n fra lige over 50 til noget højere. Jeg ville ønske, at vi kunne mødes. Så kunne jeg vise dig, hvordan vi bor. Vi kunne diskutere, om kulturhuse­t burde udbygges med plads til ungdomsklu­b og lokaler til sy-foreninger og andre tiltag, der kunne gøre livet lysere herude - uden at chikanere folk. Du siger, at du vil inddrage beboerne: Jamen så parker de planer du har lavet uden os, og lav nye sammen med os. Det er mit budskab.

Lad Byrådet bygge op og ikke rive ned. Det er “at tage ansvar og gribe ind.”

 ?? ?? Men hullerne i køreplanen rammer både unge og aeldre.
Foto: Ernst van Norde
Men hullerne i køreplanen rammer både unge og aeldre. Foto: Ernst van Norde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark