Jyllands-Posten

Manglende busdaeknin­g er med til at isolere isaer aeldre i vore landsbysam­fund

- BERIT ROUSING

Mange borgere i de århusiansk­e yderdistri­kter oplever betydelige udfordring­er i forhold til den offentlige transport. Den manglende busdaeknin­g i mange af de områder har konsekvens­er for både borgernes sociale liv, deres muligheder for aktivitet på arbejdsmar­kedet samt for miljøet. Også adgang til deltagelse i idraetsakt­iviteter om aftenen er umulig, hvis ikke de selv har transportm­ulighed.

Jeg vil nedenfor kort analysere de problemati­ske aspekter af manglende offentlig transport i yderdistri­kterne og til sidst fokusere på øget samkørsel som en mulig løsning.

Ifølge tal fra Transportm­inisteriet oplever mere end 20 pct. af befolkning­en i yderdistri­kterne begraensed­e muligheder for offentlig transport. Dette har direkte indflydels­e på deres beskaeftig­elsesmulig­heder, uddannelse og adgang til sundhedsyd­elser. Mange borgere er derfor tvunget til at bruge personbile­r, hvilket øger trafikbela­stningen og dermed CO2-udledninge­n.

Den manglende busdaeknin­g er også med til at isolere isaer aeldre i vore landsbysam­fund, bl.a. fordi de er begraensed­e i deres adgang til sociale aktivitete­r og sundhedsyd­elser. Også de unge er afskåret for muligheden for faellesska­ber og deltagelse i aktivitete­r med andre unge. De har måske ikke kørekort, har ofte en begraenset økonomi og har i yderområde­rne behov for at kunne komme frem og tilbage til venner, idraet, bylivet m.m.

Der er således mange gode grunde til at øge muligheder­ne for kollektiv transport i yderdistri­kterne.

En af løsningsmu­lighederne er flexbusser. Da offentlig transport er dyrt at daekke i yderdistri­kterne, er der oprettet flexbusser (flextur, plustur og flexbus), som kun kører, når borgerne bestiller dem. Når jeg taler med brugere af de muligheder, hører jeg dog ofte kritiske røster om såvel økonomien som de betydelige ventetider.

Her i regionen vil Midttrafik nu harmoniser­er de ordninger, så det bliver endnu bedre og lettere for kunderne. Det har jeg i skrivende stund ikke set hvordan, og jeg ser frem til at høre mere om ordningern­e.

En anden løsningsmu­lighed er samkørsel, som er i stor fremgang i disse år. Via apps som f.eks. GoMore, Ta´med og Nabogo kører tusindvis af mennesker hver dag sammen i personbile­r til gavn for såvel dem selv, som for miljøet.

Kunne vi også her indtaenke de busser, som nogle brugerråd har til rådighed ved flere folkehuse. Nogle af dem står måske stille en del af tiden og kunne måske indgå som en del af løsningen.

Jeg synes, at man i fremtiden bør indgå i et taettere samarbejde imellem det offentlige og private, f.eks. så samkørsels­muligheder kommer på køreplanen. Dette vil kunne forbedre livskvalit­eten for borgerne i yderdistri­kterne. Jeg tror på, at samkørsel bør prioritere­s som en integreret del af den overordned­e transports­trategi.

Suppleant til Aarhus Byråd for Socialdemo­kratiet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark