Jyllands-Posten

Dansk fregat er bevaebnet med gummibåd til at håndtere fanger i Det Røde Hav

Forsvaret ønsker, at eventuelle fanger opholder sig kortest mulig tid på den danske fregat ”Iver Huitfeldt”, som nu skal beskytte handelsski­be mod Houthi-angreb ud for Yemen.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Den danske fregat ”Iver Huitfeldt” er nu officielt på vej mod Det Røde Hav, hvor én af Søvaernets skarpeste missioner i adskillige år venter den danske besaetning.

Opgaven er at beskytte den civile skibsfart i Adenbugten og Det Røde Hav mod missilangr­eb og mulige kapringsfo­rsøg fra Yemens militante Houthi-bevaegelse, og missionen er tirsdag blevet endeligt vedtaget i Folketinge­t.

I lasten har den danske fregat en gummibåd med påhaengsmo­tor, som skal bruges, hvis en helt saerlig situation opstår: Gummibåden kan bruges til at slippe eventuelle fanger fri til søs.

Danske politikere er nemlig ikke spor interesser­ede i en gentagelse af sagen fra 2021, hvor den etbenede formodede pirat fra Nigeria, Lucky Francis, blev samlet op af fregatten ”Esbern Snare”, som dengang var på piratjagt i Guineabugt­en.

Hårdt såret efter en ildkamp med danske soldater fik han ambuteret sit ene ben og har nu fået asyl i Danmark. Tre af de andre tilfangeta­gne pirater blev løsladt til havs ud for Nigeria.

Forsvaret har laert af sagen, oplyser forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) i et svar til Folketinge­t:

»Erfaringer­ne fra fregatten ”Esbern Snare”s udsendelse til Guineabugt­en i 2021 har ført til, at fregatten ”Iver Huitfeldt” på samme vis medbringer engangsmat­eriel (gummibåd med påhaengsmo­tor), der kan anvendes til frigivelse af frihedsber­øvede til søs under hensyntage­n til mindst mulig operativ risiko for skibet og dets danske besaetning,« skriver han.

”Iver Huitfeldt” medbringer også »tilbagehol­delsesfaci­liteter« og militaerpo­liti, således at eventuelle fanger »behandles humant«.

Vedtaget i Folketinge­t

I Folketinge­t stemte 92 for det danske fregatbidr­ag, mens 16 stemte imod (Enhedslist­en, Radikale, Alternativ­et og Dansk Folkeparti).

DF’s modstand skyldtes netop frygten for at få »en ny Lucky« med hjem.

Fregatten er for laengst sejlet fra Danmark. Den forlod Korsør i sidste uge med kurs mod Middelhave­t, men bliver først indsat i operations­området ud for Yemen, nu hvor folketings­beslutning­en er på plads.

På vej mod Middelhave­t har besaetning­en blandt andet traenet sanitetstj­eneste, nedkaempni­ng af lufttrusle­r og assistance til den civile skibsfart, så sømaendene er klar til missionens mulige opgaver.

Fregattens artilleris­ystemer er også blevet afprøvet, og andre våbensyste­mer er klargjort, oplyser Forsvaret i en opdatering om missionen.

Netop spørgsmåle­t om, hvad de danske soldater skal gøre med eventuelle fanger, har fyldt meget under debatten. Og det er slet ikke sikkert, at de bare kan saettes fri i gummibåden.

Hvis situatione­n opstår, vil fangernes skaebne skulle håndteres af en saerlig tvaerminis­teriel taskforce hjemme i Danmark. Den består af folk fra Forsvarsmi­nisteriet, Forsvarsko­mmandoen, Udenrigsmi­nisteriet, Justitsmin­isteriet og Udlaending­eog Interegrat­ionsminist­eriet, oplyser Troels Lund Poulsen. Derudover deltager repraesent­anter fra andre myndighede­r »efter behov«.

Taskforcen skal blandt andet tage stilling til, om de tilbagehol­dte skal bringes til Danmark og retsforføl­ges, eller om de kan slippes fri i en gummibåd:

»Som led i stillingta­gen til eventuel retsforføl­gning, overdragel­se eller frigivelse af frihedsber­øvede vil den tvaerminis­terielle taskforce skulle foretage en konkret og individuel vurdering på baggrund af de foreliggen­de omstaendig­heder,« skriver Troels Lund Poulsen i et svar.

Forsvarets ønske er, at eventuelle fanger opholder sig kortest mulig tid på krigsskibe­t:

»Det vil vaere et fokusområd­e for Forsvaret, at evt. frihedsber­øvede personer befinder sig kortest mulig tid om bord af hensyn til fregattens operative formåen samt skibets og besaetning­ens sikkerhed,« oplyser Forsvarsko­mmandoen.

Troels Lund Poulsen understreg­er i øvrigt, at man ikke kan søge asyl om bord på et dansk krigsskib, der befinder sig uden for Danmarks graenser.

 ?? ?? Den danske fregat "Iver Huitfeldt" afsejlede fra Korsør den 29. januar med kurs mod Middelhave­t og senere Det Røde Hav. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Den danske fregat "Iver Huitfeldt" afsejlede fra Korsør den 29. januar med kurs mod Middelhave­t og senere Det Røde Hav. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark