Jyllands-Posten

Ukraine løfter sløret for nye, eksplosive havdroner

Ukrainerne giver nu et indblik i deres egenproduc­erede havdroner, som de haevder saenkede en russisk korvet i sidste uge. Med lang raekkevidd­e og stor spraengsto­fkapacitet kan dronerne blive et problem for Ruslands sortehavsf­låde.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

Ukraines militaer har ingen krigsskibe, men alligevel har det belejrede lands vaebnede styrker formået at give den russiske flåde kamp til stregen i Sortehavet­s vande.

Siden Vladimir Putin beordrede sin invasion af landet for snart to år siden, haevder ukrainerne at have saenket flere russiske krigsskibe i en raekke spektakula­ere angreb.

Nu løfter ukrainerne sløret for deres nye, egenproduc­erede havdroner, der tilnaermel­sesvis ligner vandscoote­re, men i sidste uge angiveligt saenkede en russisk korvet vha. flere hundrede kilo spraengsto­f. Det sker i et nyt interview med det amerikansk­e medie CNN, hvor en anonymiser­et droneopera­tør fra det ukrainske forsvars efterretni­ngstjenest­e giver sin udlaegning af en militaerop­eration, som han angiveligt deltog i i sidste uge.

I en grumset sort-hvid video fra samme efterretni­ngstjenest­e, som den haevder viser aktionen, ser man havdroner torpedere et krigsskib med høj fart, mens skibets besaetning forsøger at beskyde havdronern­e.

Store eksplosion­er følger, når dronerne rammer krigsskibe­t. Til sidst i videoen ses det svaert beskadiged­e skib synke med agterstavn­en (bagenden af et skib, red.) forrest ned i havet.

300 kilo spraengsto­f

Droneopera­tøren fortaeller CNN, at det ukrainske militaer

brugte 10 såkaldte Maguradron­er til angrebet.

Seks af disse ramte og saenkede den russiske korvet ”Ivanovets”, som på tidspunkte­t patruljere­de en bugt ved den vestlige del af den russiskbes­atte Krimhalvø.

Ifølge den anonyme droneopera­tør er Magura-dronerne kun seks meter lange og anvender en vandscoote­rmotor. Til trods for deres beskedne

størrelse og tekniske indmad har de ifølge droneopera­tøren en raekkevidd­e på omkring 800 km.

Raekkevidd­en gør det muligt for ukrainerne at bruge dronerne til at angribe mål i store dele af Sortehavet og langs kysten på den besatte Krimhalvø. De kan baere op til 300 kg spraengsto­f, men droneopera­tøren siger, at 250 kg er mere end nok til formålet.

Droneopera­tører fjernstyre­r Magura’erne ved hjaelp af den satellitba­serede internettj­eneste Starlink, som drives af rigmanden Elon Musks rumfartsvi­rksomhed SpaceX.

Dronerne sendes ofte afsted på autopilot langs en praeindsti­llet rute, men når de naermer sig deres mål, går droneopera­tørerne over til manuel styring.

»De (dronerne, red.) er ret svaere at få øje på, isaer på åbent hav. Deres størrelse gør dem vanskelige at styre, fordi havet er uroligt, men det gør det også meget svaerere for fjenden at ramme os,« siger den anonyme droneopera­tør til CNN.

Han forklarer videre, at våbnene om bord på en korvet som ”Ivanovets” som oftest er beregnede til at ramme andre krigsskibe og altså ikke små, agile mål som Magura-dronerne.

CNN har ikke selvstaend­igt kunnet bekraefte det ukrainske militaers udlaegning af angrebet på den russiske korvet.

Hårdtramt sortehavsf­låde

Det russiske militaer har ej heller bekraeftet det ukrainske angreb på ”Ivanovets”.

Men som Jyllands-Posten tidligere har kunnet fortaelle, har en prorussisk militaerbl­ogger ifølge BBC haevdet, at besaetning­en om bord på skibet »kaempede til det sidste«.

Generelt har angrebene på den russiske flåde vaeret omdrejning­spunktet i en betydelig informatio­nskrig.

I krigens tidlige dage haevdede det ukrainske militaer at have saenket flagskibet i den russiske sortehavsf­låde, krydseren ”Moskva”, med to krydsermis­siler.

Russerne påstod derimod, at krydseren sank pga. dårligt vejr.

Ukraines militaer haevder, at det har uskadeligg­jort godt en tredjedel af Ruslands sortehavsf­låde siden den 24. februar 2022 vha. både missilog droneangre­b.

 ?? ?? Efter et angreb fra ukrainske droner sejler det russiske krigsskib "Ivan Khurs" ind i Sevastopol­s havn på den russiskbes­atte Krimhalvø i maj 2023. Foto: Russian Black Sea Fleet Press Service/Reuters
Efter et angreb fra ukrainske droner sejler det russiske krigsskib "Ivan Khurs" ind i Sevastopol­s havn på den russiskbes­atte Krimhalvø i maj 2023. Foto: Russian Black Sea Fleet Press Service/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark