Jyllands-Posten

Må Putins forlaenged­e arm bruge de danske folkekirke­r?

De Putin-tro kirker under Moskvapatr­iarkatet har over 30 gange siden Ruslands invasion kaldt til gudstjenes­ter i helt almindelig­e folkekirke­r rundtom i landet. Det skaber nu uenighed blandt kirkefolk: Er man villig til at huse gaester, der åbenlyst støtte

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk

Folkekirke­n har siden Ruslands invasion af Ukraine vaeret tydelig i sin position. Under et år efter invasionen havde hver anden kirke lavet socialt eller kirkeligt arbejde for ukrainske flygtninge. Folkekirke­ns Mellemkirk­elige Råd – der står for dialog med udenlandsk­e kirkesamfu­nd – har kritiseret den russisk-ortodokse kirke i staerke vendinger.

I et åbent brev har man opfordret Moskvapatr­iarken Kirill til at fordømme »en uretfaerdi­g aggressiv angrebskri­g«.

Og erklaeret, at »det er med raedsel og smerte, at vi har fulgt det ukrainske folks lidelser«.

Alligevel viser det sig nu, at helt almindelig­e danske folkekirke­r har tilladt besøg af Moskvapatr­iarkatet og dets praester.

På sin hjemmeside har den Putin-tro kirke løbende annonceret gudstjenes­ter i både større og mindre byer i de senere år.

Så sent som den 6. januar inviterede man til julegudstj­eneste (den russisk-ortodokse juleaften falder i januar) i Trinitatis kirke i Fredericia – inden da var det folkekirke­r i Nykøbing Falster, Odense og Tinglev i Sønderjyll­and.

Alt i alt har Moskvapatr­iarkatet mere end 30 gange siden Ruslands invasion kaldt til gudstjenes­ter i danske folkekirke­r, viser Jyllands-Postens gennemgang.

Det er både lovligt og ikke ualmindeli­gt, at kristne menigheder uden for folkekirke­n får lov at låne dens kirker. Det skal dog godkendes af biskoppen.

Alligevel vaekker patriarkat­ets besøg nu debat blandt kirkeaktør­er.

Bliver smidt ud af Falster-kirke

Jyllands-Posten har i de senere uger afdaekket, hvordan Moskvapatr­iarkatet får penge direkte fra sin moderafdel­ing i Rusland, der hårdnakket støtter invasionen af Ukraine.

Menigheden­s danske hjemmeside er fuld af barske løjer.

Man beder sine tilhørere om at bede for den russiske haer, hylder Vladimir Putin og gengiver hans fortaellin­g om, at Rusland er i krig mod Vesten og dens vaerdier – samt haevder, at sekularism­en har ført til »støtte til nynazisme og undertrykk­else af troende i Ukraine«.

I Lindeskovk­irken i Nykøbing Falster er Moskvapatr­iarkatet derfor ikke laengere velkomment.

Det oplyser man efter Jyllands-Postens henvendels­e.

»Vi er blevet opmaerksom­me på, at menigheden er knyttet til nationale interesser i Rusland. Så vi har sagt til dem, at de først er velkomne, når der er blevet lidt mere fred på jorden,« siger menighedsr­ådsformand Jørgen Jensen.

Så laenge Ruslands invasion af Ukraine står på, er de ikke velkomne i jeres kirke?

»Nej.«

Ifølge Lollands-Falsters Stift har to kirker på sydhavsøer­ne udlånt kirkerne uden biskoppens accept – hvilket loven ellers kraever.

»Vi har derfor indskaerpe­t reglerne,« oplyser stiftet:

»I Nykøbing har menighedsr­ådet på denne baggrund besluttet at indstille udlånet til

den russiske kirke, indtil krigen er slut. I Eskilstrup (også på Falster, red.), som har lånt kirken ud én gang, stoppede udlånet af sig selv efter krigens udbrud.«

Så sent som første weekend denne februar skulle en russisk-ortodoks gudstjenes­te vaere afholdt i Lindeskovk­irken.

Den er nu aflyst, forklarer menighedsr­ådsformand Jørgen Jensen.

Marianne Gaarden, biskop i Nykøbing-Falster, vil dog ikke gøre det til en generel regel at naegte udlån til Moskvapatr­iarkatet.

»Hvis et kirkesamfu­nd er på statens liste over sanktionsr­amte organisati­oner, følger vi naturligvi­s den henstillin­g. Det er Moskvapatr­iarkatet pt. ikke, og der kan vaere forhold, som gør, at det ikke nødvendigv­is er så enkelt at afgøre for den enkelte menighed,« udtaler hun i en skriftlig kommentar.

Fynsk biskop: Det vil jeg ikke tillade

Moskvapatr­iarkatet har tre menigheder i Danmark.

En i Hobro, i København og på Bågø.

Dertil kommer rejserne rundt i landet, hvor man i samarbejde med lokale ortodokse holder gudstjenes­ter ved at låne lokaler af folkekirke­r.

Det er naesten altid praesten Sergiy Bondarev, der inviterer.

Ofte er seancen efterfulgt af faellesspi­sning, står der på hjemmeside­n.

Kort efter Ruslands invasion af Ukraine udtalte Sergiy Bondarev til Kristeligt Dagblad, at han ikke kendte årsagen til konflikten:

»Men jeg ved, at Rusland i hele sin historie aldrig har startet en krig, men altid har afsluttet dem og skabt fred,« sagde han.

Jyllands-Posten har beskrevet, hvordan Sergiy Bondarev personligt har orkestrere­t en indsamling af penge til en kontrovers­iel russisk feltpraest, som den ukrainske sikkerheds­tjeneste anklager for at levere våben og materiel til russiske soldater.

Også i Odense har Moskvapatr­iarkatet vaeret på besøg.

I månederne efter invasionen brugte man jaevnligt Sanderum Kirkes lokaler til at holde gudstjenes­ter.

Det stoppede ved udgangen af 2022.

Ifølge Mads Davidsen, biskop på Fyn, brød de lokale ortodokse selv med den Ruslandtro praest.

»De har nu genoptaget deres gudstjenes­ter med en ukrainsk praest, som refererer til den ortodokse kirke i Kyiv,« udtaler han i en skriftlig kommentar:

»Jeg kan generelt sige, at jeg ikke vil tillade, at ortodokse menigheder, der samler penge ind til Putin-regimet, holder til i kirkerne i Fyens Stift.«

Haderslev-biskop vil ikke skride ind

Nogle af de hyppigt brugte folkekirke­r ligger i Fredericia.

Her har Moskvapatr­iarkatet flere gange siden Ruslands invasion stået for gudstjenes­ter i Trinitatis­kirken og Sct. Michaelis-kirken.

Dermed kan biskop Marianne Christians­en saette en stopper for foretagend­et, hvis hun vil.

Det afviser hun.

Ifølge biskoppen er det ikke Moskvapatr­iarkatet som sådan, der låner kirken.

Men en lokal menighed af bl.a. russere, ukrainere, danskere og serbere.

Hun anerkender, at Sergiy Bondarev har afholdt gudstjenes­ter i kirkerne, og at Moskvapatr­iarkatet annoncerer dem på sin hjemmeside som deres gudstjenes­ter. Alligevel vil hun ikke skride ind.

»Hvis det, der foregår, er lovligt og sømmeligt, er det ikke min opgave at forhindre folk i at samles til gudstjenes­te,« siger Marianne Christians­en.

»De mødes om troen og om gudstjenes­ten og diskuterer ikke politik. Der foregår ikke nogen støtte af Rusland, al den stund at der er mange forskellig­e nationalit­eter i den menighed.«

Sergiy Bondarev har udtalt, at Rusland aldrig har angrebet nogen. Han samler penge ind til en praest, der åbenlyst støtter invasionen af Ukraine. Hvordan har du det med, at han er til stede i kirker under dit stift?

»Han samler ikke penge ind i Fredericia, så vidt jeg har fået oplyst. Hvis han i forbindels­e med sin tjeneste gør ting, som er ulovlige eller som strider imod folkekirke­ns regelsaet, skal vi gribe ind over for det.«

Men har du det godt med, at han virker i dine kirker?

»Så enkelt er det ikke. Jeg skal ikke vurdere, om jeg har det godt med det. Vi skal passe på med at inddrage krigen i Rusland og Ukraine i menigheder, som forsøger at fungere på tvaers af konflikten.«

Vi har sagt til dem, at de først er velkomne, når der er blevet lidt mere fred på jorden. JØRGEN JENSEN, MENIGHEDSR­ÅDSFORMAND, LINDESKOVK­IRKEN, NYKØBING FALSTER

Er der graenser for, hvad man som praest må mene og udtrykke for at låne kirker i dit stift?

»Ja, absolut. Det skal vaere lovligt og sømmeligt,« siger hun:

»Kirken er et sted, hvor det ikke er politiske holdninger, som er afgørende for, om man kan have et kirkeligt faellesska­b eller ej.«

»Vi har tonet rent flag«

Hos Folkekirke­ns Mellemkirk­elige Råd tager formand Peter Lodberg afstand fra den russisk-ortodokse kirkes støtte til invasionen af Ukraine.

»Jeg kan overhovede­t ikke se, at det er en kirkes opgave at retfaerdig­gøre krigshandl­ing og begrunde en invasion af et selvstaend­igt land. Det er en forvanskni­ng af det kristne evangelium.«

Ifølge ham har rådet gjort meget for at støtte Ukraine siden den 24. februar 2022.

»Vi har sendt to åbne breve til patriark Kirill. Vi har haft en delegation i Kyiv og er med til at arrangere en solidarite­tsgudstjen­este i Ribe Domkirke senere i februar. Vi har tonet rent flag i den her konflikt.«

Hvad taenker du om, at Moskvapatr­iarkatet har brugt folkekirke­r rundt i landet ret hyppigt siden invasionen?

»Det overlader jeg trygt til de lokale meningsråd og til biskoppern­e. Det må jeg ikke blande mig i, og det vil jeg ikke blande mig i,« siger han.

Jyllands-Posten har kontaktet Sergiy Bondarev for en kommentar. Han er ikke vendt tilbage.

 ?? ??
 ?? ?? »Kirken er et sted, hvor det ikke er politiske holdninger, som er afgørende,« siger biskop Marianne Christians­en. Hun vil fortsat lade Moskvapatr­iarkatets praest komme i sit stifts kirker. Foto: Lene Esthave
»Kirken er et sted, hvor det ikke er politiske holdninger, som er afgørende,« siger biskop Marianne Christians­en. Hun vil fortsat lade Moskvapatr­iarkatets praest komme i sit stifts kirker. Foto: Lene Esthave
 ?? ?? I udkanten af Nykøbing Falster har Moskvapatr­iarkatet brugt Lindeskovk­irken. Det er nu slut, så laenge Rusland fører krig i Ukraine, meddeler menighedsr­ådet. Foto: Leif Schack-Nielsen
I udkanten af Nykøbing Falster har Moskvapatr­iarkatet brugt Lindeskovk­irken. Det er nu slut, så laenge Rusland fører krig i Ukraine, meddeler menighedsr­ådet. Foto: Leif Schack-Nielsen
 ?? ?? Moskvapatr­iarkatet har flere gange inviteret til gudstjenes­ter i Trinitatis­kirken i Fredericia – så sent som i januar var der ortodoks julegudstj­eneste i kirken. Foto: Mette Mørk
Moskvapatr­iarkatet har flere gange inviteret til gudstjenes­ter i Trinitatis­kirken i Fredericia – så sent som i januar var der ortodoks julegudstj­eneste i kirken. Foto: Mette Mørk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark