Jyllands-Posten

Kvaelnings­leg har fået skole til at slå alarm

På en skole i Aarhus har to elever leget en farlig leg, som de fandt på sociale medier. Det har nu fået skolens ledelse til at sende en bekymrende besked ud på Aula.

- DANIEL NØRUP AGERHOLM RASMUS EMBORG THOMAS MØLLER KRISTENSEN daniel.n.agerholm@jp.dk rasmus.emborg@jp.dk thomas.kristensen@jp.dk

Hvis man ikke får nok blod til hjernen, kan man jo i vaerste fald få en hjerneskad­e. OLAF BJARNE PAULSON, PROFESSOR EMERITUS I NEUROLOGI PÅ RIGSHOSPIT­ALET

»Kaere foraeldre, vi skriver til jer i dag for at informere jer om en alvorlig bekymring, der er opstået blandt skolens elever.«

Sådan lød beskeden fra Ellevangsk­olen i Aarhus efter en episode, hvor en af skolens aeldre elever var besvimet som led i en leg. Faenomenet er internatio­nalt kendt som blandt andet blackout challenge, og i det seneste årti har danske skoler også vaeret ramme for disse udfordring­er, hvor deltagerne har forsøgt at opnå besvimelse ved at holde vejret eller hyperventi­lere.

Episoden på Ellevangsk­olen adskiller sig dog på ét afgørende punkt – hér trådte elev om bag en anden og tog kvaelertag, indtil offeret besvimede – og dermed blev legen pludselig alvor ifølge Olaf Bjarne Paulson.

Som professor emeritus i neurologi på Rigshopsit­alet forklarer han, at man ved en selvprovok­eret besvimelse hurtigt vil begynde at traekke vejret normalt igen, når først man eksempelvi­s er kommet ned at ligge.

»Faren er langt større, hvis nogen tager et kvaelertag på en anden bagfra, for så er det jo ikke automatisk sådan, at vedkommend­e slaekker presset, når offeret når besvimelse­sgraensen,« påpeger Olaf Bjarne Paulson.

»Derfor kan det blive ganske alvorligt, for med et kvaelertag om halsen kan man jo trykke på både luftrøret og på hovedpulså­ren til hjernen. Hvis man ikke får nok blod til hjernen, kan man jo i vaerste fald få en hjerneskad­e.«

Hvad vil din opfordring vaere til unge, som overvejer at prøve den slags?

»At fremkalde en besvimelse ved selv at holde vejret eller hyperventi­lere skal man jo helt grundlaegg­ende holde sig fra, men kvaelertag er ekstra ubehagelig­t. Jeg kan kun på det kraftigste opfordre unge mennesker til at holde sig langt vaek fra den leg.«

Ellevangsk­olen reagerede også ved at sende en besked på Aula ud til elevernes forDer aeldre, hvor man rådede foraeldren­e til at tale med deres børn om farerne, og de »alvorlige konsekvens­er kvaelnings­legene kan have«.

Skolen orientered­e også straks foraeldren­e, hvis barn var besvimet. Eleven, der havde taget kvaelertag, var ifølge skoleleder­en meget ked af, at legen var gået så vidt.

En farlig leg

Lisanette Qvortrup, skoleleder på Ellevangsk­olen, kender ikke til andre eksempler på elever, der er besvimet under kvaelnings­leg. Samtidig erkender hun ikke at kende det fulde omfang af legens udbredelse, men af skolens udskolings­leder har hun fået beskrevet faenomenet som nyt.

»Flere elever prøver det her af, men ikke på et niveau, hvor det kommer til det her punkt (besvimelse, red.), « siger Lisanette Qvortrup og tilføjer:

»Der foregår også ting i frikvarter­et, når voksne ikke er til stede. I frikvarter­et har vi tilsynspli­gt, men der er jo ikke en voksen hele tiden. Hvor meget eller hvor lidt det har grebet om sig, ved jeg ikke.«

Tiktok og sociale medier

Selvom kvaelnings­legens fulde omfang på Ellevangsk­olen ikke er kendt, har Lisanette Qvortrup tiltro til, at faenomenet ikke vil gentage sig på skolen efter den seneste episode:

»Sådan nogle faenomener popper nogle gange op, men de forsvinder også hurtigt igen. Det er netop, fordi der sker sådan nogle episoder, der får eleverne til at forstå, at faenomener­ne kan have ret voldsomme konsekvens­er. Mange foraeldre vil også tale med deres børn derhjemme om det, hvilket også vil hjaelpe med at stoppe det.«

Hun fortaeller, at kvaelnings­legen sandsynlig­vis har bredt sig via Tiktok og andre sociale medier.

»Det her er et Tiktok-faenomen, som inspirerer nogle elever. Så spreder det sig og får nogle elever til at prøve det af, selvom det selvfølgel­ig er en rigtig dårlig idé. Men som teenager taenker man bare ikke nødvendigv­is over de konsekvens­er, det kan have.«

Til Jyllands-Posten forklarer Tiktok, at man ikke vil kommentere på sager, hvor man ikke har dokumentat­ion at forholde sig til. Man henviser i stedet til mediets tiltag og strenge retningsli­njer, hvad angår farlige aktivitete­r og udfordring­er. Blandt Tiktoks retningsli­njer fremhaeves det, at indhold vil blive aldersbegr­aenset, hvis det viser aktivitete­r, der opfordrer til at blive efterligne­t og kan føre til fysisk skade.

er dog god grund til, at Tiktok bliver kaedet sammen med legen.

I 2022 blev mediet sagsøgt, efter at to amerikansk­e foraeldrep­ar beskyldte Tiktok for ikke at gøre nok for at forbygge den farlige leg, som ultimativt kostede deres henholdsvi­s otte- og niårige døtre livet.

Foraeldren­e haevdede, at deres børn blev afhaengige af Tiktok og modtog en konstant strøm af udfordring­svideoer, som opfordrede dem til at deltage – heriblandt blackout challenge.

Tiktok blev frifundet, da domstolene vurderede, at mediet havde immunitet i henhold til den såkaldte Communicat­ions Decency Act, som sikrer, at teknologis­ke platforme ikke holdes ansvarlige for det indhold, der er offentligg­jort på deres websteder.

Efterfølge­nde er der lavet restriktio­ner på Tiktok. Søger man f.eks. på ”blackout challenge” på mediet, kommer der en advarsel frem:

»Nogle onlineudfo­rdringer kan vaere farlige, forstyrren­de eller endda opdigtede. Laer, hvordan du genkender skadelige udfordring­er, så du kan beskytte dit helbred og dit velvaere.«

Desuden er der vedhaeftet et nummer til Livslinien.

Store konsekvens­er

Søren Hansen, naestforma­nd i Aarhus Laererfore­ning, fortaeller, at man i laererfore­ningen i øjeblikket ikke kender til andre skoler, hvor kvaelnings­legen foregår.

Naestforma­nden bemaerker dog, at man er bekendt med legen som et faenomen, der dukker op med års mellemrum. Derfor ser man også med stor alvor på kvaelnings­lege blandt skoleeleve­r.

»Konsekvens­erne af en kvaelnings­leg kan vaere kaempestor­e. En ting er konsekvens­erne ved en slåskamp, brydekamp eller lignende, men et kvaelertag kan ende med besvimelse eller det, der er vaerre,« fortaeller Søren Hansen.

 ?? ?? På Tiktok har man lavet restriktio­ner og forsøger at komme denne farlige såkaldte ”challenge” til livs. Illustrati­on: Lotte Overgaard
På Tiktok har man lavet restriktio­ner og forsøger at komme denne farlige såkaldte ”challenge” til livs. Illustrati­on: Lotte Overgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark