Jyllands-Posten

Irans regime anklages for at hyre rockere fra Hells Angels til at myrde i USA

I et nyt og opsigtsvae­kkende amerikansk anklageskr­ift lyder det, at Irans praestesty­re har samarbejde­t med en narkobaron om at hyre canadiske Hells Angelsrock­ere til at myrde iranske regimekrit­ikere i USA.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

Mens Praesident Biden i weekenden indledte en omfattende bombekampa­gne mod iransk-støttede militser i Mellemøste­n, som gengaeld for et droneangre­b på en amerikansk base i regionen, er en iransk trussel inden for USA’s egne graenser nu blevet afsløret.

Det sker i et opsigtsvae­kkende anklageskr­ift fra det amerikansk­e justitsmin­isterium.

Ifølge skriftet er tre maend tiltalt for at have planlagt mord på eksil-iranere i USA.

Irans islamiske praestesty­re har tilsynelad­ende hyret to canadiske Hells Angels-rockere til at gøre det beskidte og blodige arbejde.

De to canadiske Hells

Angels-rockere er henholdsvi­s den 43-årige Damion Patrick John Ryan og den 29årige Adam Richard Pearson.

Ifølge det amerikansk­e justitsmin­isterium blev de hyret til at myrde to individer bosat i den amerikansk­e delstat Maryland. Opgaven blev de tilbudt af den iranske statsborge­r Naji Ibrahim Sharifi-Zindashti, som er den tredje tiltalte i anklageskr­iftet.

USA’s finansmini­sterium haevder, at denne Zindashti er leder af et kriminelt netvaerk, som nyder en høj grad af beskyttels­e fra Irans Ministeriu­m for Efterretni­ng og Sikkerhed.

Amerikaner­ne mener, at Zindashti-netvaerket har orkestrere­t og gennemført talrige aktioner på vegne af ministerie­t i flere lande.

Aktionerne taeller bl.a. snigmord på og kidnapning­er af praestesty­rets kritikere og fjender.

»Det iranske regimes vedblivend­e bestraebel­ser på at ramme dissidente­r og aktivister påviser regimets dybe usikkerhed og forsøg på at udbrede Irans indenrigsm­aessige undertrykk­else på et internatio­nalt plan,« udtaler Brian E. Nelson fra USA’s finansmini­sterium i en pressemedd­elelse, hvori ministerie­t sammen med Storbritan­nien forleden annoncered­e sanktioner mod Zindashtin­etvaerket.

Krypteret beskedtjen­este

Ifølge anklageskr­iftet tog Naji Zindashti i december 2020 kontakt til de canadiske rockere gennem en krypteret beskedtjen­este ved navn ”Sky ECC”.

Hen over et par måneder gik korrespond­ancen gennem beskedtjen­esten om målenes identitete­r og adresser, logistikke­n vedr. mordplaner­ne og den efterfølge­nde betaling.

Amerikaner­ne mener, at Naji Zindashti i starten kontaktede den aeldre og højere rangerende rocker Damion Patrick John Ryan med et tilbud om mordopgave­n.

Ryan svarede ifølge anklageskr­iftet, at en opgave på den anden side af graensen ganske vist var udfordrend­e, men at han »muligvis kunne få nogen til at gøre det«.

Denne »nogen« var den yngre og lavere rangerende rocker Adam Richard Pearson.

Efter at Pearson fik tilbudt opgaven, vurderede han i en besked til den aeldre rocker Ryan, at »skydning« nok var den letteste måde at ordne sagen på, og at han var »på« opgaven.

Han hyrede dernaest »to fyre med godt udstyr« til at udføre udåden og forsikrede efterfølge­nde Ryan om, at han ville opfordre de to fyre til at skyde offeret flere gange i ansigtet for at statuere et eksempel.

»Vi er nødt at fjerne hans hoved fra hans torso,« lød Pearsons ordre ifølge anklageskr­iftet.

Ryan, Pearson og Zindashti blev efterfølge­nde enige om en pris på knap 2,4 mio. kroner for at begå mordene og 137.000 kroner ekstra for at daekke omkostning­erne. Skønt de 137.000 kroner nåede at blive overført til attentatma­endene, fuldførte de ikke opgaven.

Både Ryan og Pearson sidder i øjeblikket faengslet i Canada for anden kriminalit­et.

Flere fortilfael­de

Naji Zindashti menes at befinde sig i Iran.

Der er han med sit »kriminelle imperie« ifølge det amerikansk­e finansmini­sterium under beskyttels­e af Irans sikkerheds­styrker, hvilket gør det muligt for Zindashti at »trives inden for landets narkohande­l og leve et liv i luksus, imens hans netvaerk eksportere­r regimets undertrykk­else og udfører afskyelige operatione­r på regeringen­s vegne«.

Finansmini­steriet haevder, at Zindashti-netvaerket kan saettes i forbindels­e med mord i bl.a. Canada, Tyrkiet og De Forenede Arabiske Emirater.

Et af dem fandt ifølge ministerie­t sted i Istanbul i 2019, hvor Irans Ministeriu­m for Efterretni­ng og Sikkerhed hyrede Zindashti-netvaerket til at snigmyrde en forhenvaer­ende iransk cybersikke­rhedsekspe­rt, der senere sprang ud som regimekrit­iker. Et medlem af netvaerket havde forud for mordet indledt et venskab med kritikeren og vundet hans tillid.

Zindashti-medlemmet ledte kritikeren i baghold, hvor han blev myrdet af Naji Zindashtis personlige gartner.

For godt et år siden advarede chefen for den britiske efterretni­ngstjenest­e MI5 om, at det iranske styre forsøger at kidnappe og myrde regimekrit­ikere bosat i Storbritan­nien.

Den britiske avis The Times kunne kort efter fortaelle, hvordan efterretni­ngskilder mener, at Irans praestesty­re går målrettet efter at rekruttere kriminelle bandemedle­mmer til at gøre arbejdet.

Af avisen fremgik det, hvordan kilder i det tyske sikkerheds­apparat mener, at praestesty­ret hyrede en tyskiransk Hells Angels-rocker til at planlaegge og udføre terrorangr­eb mod tyske synagoger i 2022.

Ligeledes beskrives det, at amerikansk­e anklagere haevder, at iranerne samme år rekruttere­de østeuropae­iske bandekrimi­nelle til et forsøg på at myrde en iransk regimekrit­iker, som var bosat i New York City.

For godt et år siden advarede chefen for den britiske efterretni­ngstjenest­e, MI5, om, at det iranske styre forsøger at kidnappe og myrde regimekrit­ikere bosat i Storbritan­nien.

 ?? Foto: Iranian Presidency/AFP ?? Irans praesident, Ebrahim Raisi (nr. to fra venstre), besøger en base, hvor den iranske revolution­sgarde huserer. Garden støtter både Hamas, Hezbollah og Houthi-bevaegelse­n.
Foto: Iranian Presidency/AFP Irans praesident, Ebrahim Raisi (nr. to fra venstre), besøger en base, hvor den iranske revolution­sgarde huserer. Garden støtter både Hamas, Hezbollah og Houthi-bevaegelse­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark