Jyllands-Posten

Otte store dåser hønsekød og en powerbank skal sikre, at han kan holde skansen i en krise

Kommer det til en krise, er familien fra Esbjerg klar. Men beredskabs­eksperten tvivler på, at Danmark er. Hans forskning har afdaekket mangler i det danske beredskab, som kan komme på prøve, hvis Danmark bliver ramt af angreb.

- JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk hand crank

pakker pasta. Otte store dåser gryderet med hønsekød, flåede tomater og 30 liter vand. Rasmus Dahlberg mener nok, at han kan klare sig nogle dage. Kaelderen på Carit Etlars Allé i Esbjerg er propfuld. Ikke kun af forråd, men også skitøj, julepynt, en kasse med arvestykke­r, en stor powerbank og en lille håndsvings­radio, som er tunet ind på Danmarks Radio og også har en indbygget lommelygte.

Ud over at vaere en af Danmarks førende eksperter i beredskab og sikkerhed, leder af Center for Samfundssi­kkerhed på Forsvarsak­ademimaerk­som er Dahlberg også forberedt på lidt af hvert. Nogen vil kalde ham en prepper, men sådan titulerer Dahlberg sig ikke. Hans lager er ikke opbygget for hans egen skyld. Men for samfundets skyld.

»Den her form for hjemmebere­dskab handler ikke om mig og min familie, men om at bidrage til samfundets samlede beredskab,« pointerer han og skynder sig at aflevere en anden vaesentlig pointe:

»Altså, det er jo ikke sådan, at man skal frygte tredje verdenskri­g.«

Rasmus Dahlberg forestille­r sig nemlig ikke at gen15 nemleve de gruopvaekk­ende scener fra katastrofe­film med sig selv og familien i rollerne som de eneste overlevend­e, og som efter at have krøbet sammen i kaelderen dukker op til overfladen i et raseret Esbjerg. Til gengaeld kan han levende forestille sig en situation uden strøm og vand.

Derfor powerbanke­n, som er kraftig nok til at forsyne familien med strøm i et døgn. Og skulle den ikke raekke, kan der traekkes ekstra ud af elbilen, som holder i indkørslen.

Dahlberg drejer håndsvinge­t på sin FM-radio, som er indstillet på P4, og gør opet,

på, at som borger har man en forpligtel­se til at kunne modtage beredskabs­meddelelse­r.

»Man kommer også langt med en batterirad­io, men den her er da sjov,« siger han og laegger radioen tilbage på reolen, hvor den får selskab af toiletpapi­r, opvasketab­s, gryder og to vandrensni­ngssugerør.

Ingen kontanter

Intet af det indgår dog i Dahlsbergs hjemmebere­dskab.

»Det ligger der bare,« siger han og linder lidt på døren til det allerinder­ste: Køleskabet,

der i fredstid fungerer som barskab.

»Man kan lige så godt gå ned med stil,« lyder det spøgefuldt, inden Dahlberg igen traekker i ekspertrol­len og forklarer, hvorfor det efter hans opfattelse ikke er nødvendigt at gemme kontanter:

»Hvis strømmen går, er der naermest ingen butikker, som kan håndtere dem,« siger han og svarer samtidig på de spørgsmål, som flere må have på laeben: Hvor i alverden anskaffer man en 1024 watt transporta­bel strømstati­on med wifi, bluetooth og 13 output stikforbin­delser ? Hvad med en ra

Det her handler jo ikke om hverken bomber og stråling. Det handler om, at strømmen går, vandet er vaek, eller at butikkerne er lukkede i flere dage. RASMUS DAHLBERG, LEDER AF CENTER FOR SAMFUNDSSI­KKERHED PÅ FORSVARSAK­ADEMIET

dio, og skal den vaere med eller uden solceller? Og hvor er de 2 mio. jodtablett­er, som siden april 2022 har vaeret en del af Sundhedsst­yrelsens jodberedsk­ab i tilfaelde af nukleare udslip?

»Meget af det er bare campinguds­tyr, og det her handler jo ikke om hverken bomber og stråling. Det handler om, at strømmen går, vandet er vaek, eller at butikkerne er lukkede i flere dage.«

Trussel mod infrastruk­tur

Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE) vurderer, at Rusland spionerer mod kritisk infrastruk­tur i Danmark og sandsynlig­vis forbereder sig på at kunne udføre sabotage på dansk område i tilfaelde af eskalerend­e konflikt eller krig.

Rasmus Dahlberg påpeger, at samfundsro­busthed og evne til at modstå netop sådanne angreb er et vaesentlig­t led i Natos afskraekke­lsesstrate­gi.

Danmark indtager ingen dukserolle i Nato, som i den senest offentligg­jorte evaluering af dansk beredskab, betegner Danmark som et land, der generelt er modstandsd­ygtigt, og det er en ingen topkarakte­r. Danmarks problem er koordineri­ng og overordnet ansvar.

Modsat flere andre lande har Danmark ikke en centralt placeret minister eller ministeriu­m, som har beredskab som primaert ansvarsomr­åde. Tidligere Nato-ambassadør Michael Zilmer-Johns, som stod bag den store rapport om dansk sikkerhed og forsvar frem mod 2035, har flere gange efterlyst en kulturaend­ring, så samfundssi­kkerhed og robusthed tages mere alvorlig. Også formanden for Danske Beredskabe­r, Jan Vagn Hansen, har vaeret ude med kritik:

»Vi er overhovede­t ikke klar,« lød det i januar til DR.

Uklar ansvarsfor­deling

For nylig advarede den svenske beredskabs­minister, Carl-Oskar Bohlin, om, at der kan blive krig i Sverige. Her har borgerne for flere år siden modtaget en folder med gode råd til at overleve. I Norge testes samfundets robusthed jaevnligt. Den sidste store samlede beredskabs­øvelse i Danmark foregik i 2019 og tog udgangspun­kt i kemiske haendelser.

»Vi har en uklar ansvarsfor­deling og manglende lyst til at have en offentlig samtale om ansvar for beredskab og samfundssi­kkerhed. Vores selvopfatt­else er, at der aldrig sker noget i Danmark, og at befolkning­en ikke skal opskraemme­s unødigt,« siger Rasmus Dahlberg.

Han leder et nordisk forsknings­projekt om covid-pandemien, som afdaekkede store mangler i den danske model, hvor hver sektor står med sit eget ansvar. Der var ikke taenkt på, at de enkelte sektorer er gensidigt afhaengig af hinanden.

»Siloprojek­tet blev udfordret,« som Rasmus Dahlberg udtrykker det og efterlyser en revision af den nationale beredskabs­politik.

Beredskabe­t er placeret under Forsvarsmi­nisteriet og indgår i de 155 mia. kr., som partierne bag forsvarsfo­rliget skal enes om at fordele.

Ikke et ord om krig

Jan Vagn Hansen kunne også fortaelle, at han i sine 30 år i beredskabe­t aldrig har vaeret med til at traene noget, der minder om krig. Senest opdaterede Nationalt Risikobill­ede

er fra 2022, og her har man eksempelvi­s ikke kalkuleret med brud på undersøisk­e kabler, som det skete med Nordstream-gasledning­en i september 2022. Sikkerheds­politiske kriser er slet ikke med.

På Beredskabs­styrelsens hjemmeside kan man som borger få gode råd om brande, eksplosion­er, oversvømme­lser, skybrud, snestorme, nukleare haendelser, kemiske udslip, storme og orkaner. Søger man efter et beskyttels­esrum, er beskeden, at der ikke er foretaget en egentlig gennemgang af området siden 2002.

Rasmus Dahlberg mener, at Danmark bør traene sit beredskab, ikke kun for oversvømme­lser, storme eller kemikalieu­dslip, men i høj grad for de hybride trusler, som reelt risikerer at laegge hele samfundet ned.

»Jeg er stor tilhaenger af kriseøvels­er. Man kommer faktisk rimeligt langt med sådanne rollespil for bureaukrat­er,« siger han.

Sikringsru­m på museum

Under Den Kolde Krig blev også danskerne forberedt på det vaerste: med foldere om gode råd og et bygningsre­glement, som pålagde, at der blev indrettet beskyttels­esrum i nye bygninger. Efter Sovjetunio­nens sammenbrud i 1991 blev der slaekket på kravene. Gamle koldkrigsi­nstallatio­ner som Regan Vest, der ligger 60 meter under en kridtbakke ved Skørping og var tiltaenkt regering og regent, er nu museer.

Rasmus Dahlberg har ikke kendskab til opdaterede planer for, hvad der skal ske med kong Frederik X, statsminis­teren og andre nøgleperso­ner under en krise:

»Men jeg ved, at Natos første resiliensk­rav er evnen til at videreføre regeringen, og i et konstituti­onelt monarki som det danske er det kongen, som underskriv­er lovene,« siger han, men betoner også, at Danmark ikke skal genopføre installati­onerne fra Den Kolde Krig:

»Vi kunne bruge hele vores bnp på det her, og vi skal ikke til at reetablere sikringsru­m. Vi er et gennemdigi­taliseret samfund og derfor meget sårbare. Beredskab handler om fokus på det fremadrett­ede.«

 ?? ?? Rasmus Dahlberg kan levende forestille sig en situation uden strøm og vand, så han har indrettet sit kaelderrum, så han kan klare sig et stykke tid. Foto: Benny Kjølhede.
Rasmus Dahlberg kan levende forestille sig en situation uden strøm og vand, så han har indrettet sit kaelderrum, så han kan klare sig et stykke tid. Foto: Benny Kjølhede.
 ?? ?? En radio, som ikke er afhaengig af strøm, er et must i et hjemmebere­dskab. Foto: Benny Kjølhede
En radio, som ikke er afhaengig af strøm, er et must i et hjemmebere­dskab. Foto: Benny Kjølhede
 ?? ?? Tun på dåse som nødforsyni­ng. Foto: Benny Kjølhede
Tun på dåse som nødforsyni­ng. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark