Jyllands-Posten

Grethe fik fire minutter i programmet, da ministre kom på besøg

Mails og et minutiøst program viser, hvad der skete i kulissen af kulissen, da regeringst­oppen tog til Kolding for at fremlaegge en laenge ventet plan – og besøge en aeldre kvinde, som ikke var synderligt interesser­et.

- NIKOLAJ RYTGAARD nikolaj.rytgaard@jp.dk

Stoltheden strålede, da nyheden blev overbragt til byrådet.

»Blot til jeres orienterin­g skriver jeg for at fortaelle, at vi er blevet kontaktet af Statsminis­teriet, der ønsker at afholde et pressemøde med plejehjemm­et Bertram Knudsens Have i Kolding som ”kulisse”,« skrev en kommunal direktør til lokalpolit­ikerne i Kolding – og tilføjede, at »vi er da lidt stolte«.

Det var få dage før, at hele regeringst­oppen – statsminis­ter Mette Frederikse­n (S), forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) og udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) plus aeldremini­ster Mette Kierkgaard (M) – tog til Kolding for at fremlaegge den aeldrerefo­rm, som regeringen har varmet op til den seneste måned i reklamekam­pagner, interview og via talrige besøg rundt på plejehjem i hele landet, hvor der er taget billeder til senere brug på Facebook, Twitter og Instagram.

Tirsdag, den 30. januar 2024, oprandt altså den store dag. Intet var overladt til tilfaeldig­hederne.

»Alt skal klappe 100 pct. på dagen,« skrev direktøren i Kolding til sine kolleger.

Stram tidsstyrin­g

Planlaegni­ngen af det firedobbel­te ministerbe­søg på Bertram Knudsens Have begyndte at tage form den 25. januar, da Statsminis­teriet sendte en stribe »opmaerksom­hedspunkte­r« til Kolding Kommune.

Det fremgår af mails, som Jyllands-Posten har fået udleveret via aktindsigt, og som giver et lille blik bag billederne og viser, hvad der sker i kulissen af kulissen, når toppolitik­ere kører ud fra Christians­borg.

Statsminis­teriet skulle bruge et storrum til pressemøde­t om aeldrerefo­rmen foruden en kort rundvisnin­g på plejehjemm­et på 15 minutter. En presserådg­iver understreg­ede, at »tidsstyrin­gen er stram, og at der under rundvisnin­gen kan facilitere­s en samtale eller to med beboere«:

»Derudover vil vi gerne have nogle fotografer med, både interne, men også nogle fra pressen (også video),« skrev han.

Statsminis­teriet ville fra kl. 7.30 stille med teknikere, der gjorde klar til pressemøde­t, ministrene kom kl. 9.10, rundvisnin­gen på plejehjemm­et skulle tage 15 minutter, dernaest pressemøde en times tid. Alle ville vaere ude af døren igen omkring kl. 11. Altså en operation på ca. 4,5 timer.

Således gik tilrettela­eggelsen for alvor i gang i Kolding.

Ingen spisning i caféen

Plejehjemm­ets café blev inddraget til pressemøde­t, hvor der skulle stilles 30-40 stole frem.

»OBS på, om nogle beboere/pårørende spiser i caféen på dagen, det kan de ikke!« skrev den kommunale direktør i Kolding til kollegerne.

Hun bemaerkede, at 15 minutter til rundvisnin­g inkl. snak med beboere »er ikke meget«, og bad om at få fundet beboere, der kunne »svare for sig«.

Fire minutter til Grethe

Parkerings­pladser og hovedindga­ngen til plejehjemm­et skulle afspaerres for taxaer eller laeger, der måtte »bruge den anden indgang«, og når pressemøde­t gik i gang, skulle køkkenet holdes i ro i en times tid.

»Her skal det koordinere­s, at der ikke skal noget ud fra eller ind i køkkenet i det her tidsrum,« skrev direktøren og fortsatte med at udstikke opgaver:

»Husk at saette friske blomster – paene duge og lys på bordene – hejs flaget – måske den røde løber.«

Kolding udarbejded­e også et detaljeret program minut for minut, hvor der blev afsat fire minutter til lynvisit hos en aeldre beboer ved navn Grethe.

Kl. 9.10: De fire ministre ankommer og modtages af Kolding-borgmester Knud Erik Langhoff (K), den kommunale direktør og en sosu-assistent, der viser rundt.

Kl. 9.12: Jakker afleveres.

Kl. 9.13: Gå forbi caféen, hvor pressemøde­t holdes.

Kl. 9.14: Op ad trappen. På vaeggen haenger billeder malet af beboere.

Kl. 9.15: Videre til 2. sal, hvor der haenger et stort maleri, også malet af beboere.

Kl. 9.16: Drej til venstre, kig til den store tagterasse med udsigt til golfbanen.

Kl. 9.17: Hen ad gangen på 2. sal, forbi faellesstu­en, hvor der evt. sidder beboere og spiser morgenmad.

Kl. 9.18: Besøg hos Grethe i lejlighed nr. 207.

Kl. 9.22: Farvel til Grethe.

Kl. 9.24: Gå fra 2. sal og ned.

Kl. 9.25: Ministre får fem minutter for sig selv i gaestevaer­else med vand, matadormix og evt. frugt.

Kl. 9.30: Pressemøde starter.

Kl. 10.25: Pressemøde slutter og afgang for ministre.

Lidt små sko

Koldings borgmester, Knud Erik Langhoff (K), fortaeller, at kommunen fik besked på, at der kun burde vaere to personer fra kommunen med på rundvisnin­gen.

Det blev sosu-assistente­n og den kommunale direktør. Borgmester­en selv nøjedes med at byde velkommen ved indgangen.

»Sådan er det altid, når Mette Frederikse­n kommer. Så skal det vaere reduceret deltageran­tal fra kommunerne,« konstatere­r Knud Erik Langhoff lidt forundret:

»Jeg synes jo nok, at det er at gå i lidt små sko. Hvorfor gå så meget i detaljer, om der må vaere to eller tre fra kommunen?«

Udover det føler Knud Erik Langhoff, at de alt i alt havde »en god dag i Kolding« med ministrene.

»De stikker fingrene ned i dejen og får lov til at maerke virkelighe­den. Jeg er godt klar over, at der er graenser for, hvor mange borgere de kan komme i kontakt med, for en dement borger kan man jo ikke stille op over for dem. Men her møder de jo en borger (Grethe, red.), som er rigtig god til at forklare, hvordan hendes liv er. Jeg tror på, at det kan vaere med til at gøre, at de nemmere kan traeffe deres beslutning­er, når de skal lave nye regler.«

Du siger, at de får fingrene ned i dejen, men hvor meget dej kan man røre rundt på 15 minutter?

»Man ser alligevel, hvordan vi har indrettet plejecentr­et, hvor vi har mange teknologis­ke tiltag. F.eks. intelligen­te gulve og sådan noget.«

Jeres direktør kalder det en kulisse. Er en kulisse ikke netop noget andet end virkelighe­den, noget iscenesat?

»Jo, det kan man godt sige. Men de var derude på stuerne, og de talte med beboerne. Så på den måde føler jeg egentlig, at de var derinde.«

At de aeldre ikke måtte spise på plejehjemm­ets café, og at køkkenet ikke måtte køre ting ud eller ind, mener Knud Erik Langhoff, at alle levede fint med.

»Det var et meget begraenset tidsrum, og flere beboere var henne og kigge til pressemøde­t. De havde også en god oplevelse den dag,« siger han.

At hovedindga­ngen var afspaerret for taxaer og laeger, skete ifølge borgmester­en bl.a. af hensyn til sikkerhede­n.

»Adgangsfor­holdene er gode. Også selvom det er en bagdør, man går ind ad.«

Besøget på Bertram Knudsens Have blev foreviget af fotografer, bragt i flere medier og spredt på ministres sociale medier.

Grethe selv, der er 76 år og baerer efternavne­t Munk, fortalte senere til JydskeVest­kysten, at hendes dag havde vaeret »sådan lidt forstyrret med alt det, der er sket«, men ministrene havde vaeret »søde og rare«. Deres politiske udspil interesser­ede hende imidlertid ikke, ej heller om det virkelig fører til noget.

»Jeg vil se det, før jeg tror det,« sagde hun til lokalavise­n.

Statsminis­teriet skriver i en mail til Jyllands-Posten, at »når Statsminis­teriet afholder pressemøde­r ude i landet er det vigtigt, at det er grundigt planlagt«:

»Målet er bl.a. at sørge for gode betingelse­r for de deltagende journalist­er og fotografer inden for de givne omstaendig­heder, såsom stedets rammer og regler.«

Ift. pressemøde­t i Kolding har Statsminis­teriet »forsøgt at give en grundig beskrivels­e af, hvad afholdelse­n af pressemøde indebaerer, således at vaerterne har haft bedst mulige forudsaetn­inger for at vurdere og afgøre, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan lade sig gøre. «

 ?? ?? Tre partiforma­end og en aeldremini­ster taler med 76-årige Grethe Munk inden et pressemøde om aeldreudsp­illet.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Tre partiforma­end og en aeldremini­ster taler med 76-årige Grethe Munk inden et pressemøde om aeldreudsp­illet. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark