Jyllands-Posten

Kong Charles’ cancer giver spekulatio­ner frit løb

Kong Charles har kraeft, men hvilken form? Kan sygdommen helbredes? Og hvad med Kate Middleton? Bekymringe­rne får frit løb i Storbritan­nien.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

»Kongen har kraeft«, lynede overskrift­erne i de britiske medier, der mandag aften sendte Storbritan­nien ud i en tilstand af chok og bekymring.

Mens royale kommentato­rer tvaers over mediespekt­ret roste kong Charles III for åbent at fortaelle om sin alvorlige sygdom, kritisered­e andre det britiske kongehus for at vende tilbage til gamle tiders drejebog om uigennemsi­gtig kommunikat­ion.

Avisen Times finder det kritisabel­t, at erklaering­en fra Buckingham Palace fastslog, at den 75-årige konge har kraeft, men ikke hvilken cancer, bortset fra at det ikke er prostatakr­aeft.

Erklaering­en afslørede heller ikke noget om den behandling, kong Charles vil modtage, bortset fra at det er en meget speciel behandling.

»Hans Majestaet har valgt at dele sin diagnose for at undgå spekulatio­ner og i håb om, at det kan bidrage til offentligh­edens forståelse for alle dem rundtom i verden, der lider af kraeft,« hed det i erklaering­en fra hoffet.

Times erkender, at ved ikke at praecisere, hvilken form for kraeft der er tale om, opnår kongen at omfavne alle, der lider under den livstruend­e sygdom.

»Den strategi risikerer dog at få mange til at antage, at kongens tilstand er mere uhyggelig, end slottet giver udtryk for. Eller endnu vaerre, at de skjuler noget ved at frigive nogle oplysninge­r, men ikke alle,« skriver Times.

Hoffet har heller ikke vaeret gavmild med nyheder om Kate Middletons indlaeggel­se på en klinik i London til en maveoperat­ion i januar.

Oplysninge­n om, at prinsessen af Wales vil vaere fravaerend­e foreløbig indtil påske,

har fyret op under rygterne om, at kronprinse­ssens helbredssi­tuation er langt mere alvorlig, end hoffet lader forstå. BBC har vurderet, at tonen i paladsets udtalelse om Kate var alvorlig.

En talsperson for Kate siger ifølge CNN, at prinsessen gør gode fremskridt under sin helbredels­e på slottet i Windsor en lille times kørsel fra London.

Opdaget tidligt

Kongen blev opereret på samme klinik som Kate den 26. januar og forlod hospitalet tre dage senere arm i arm med dronning Camilla.

En mindre operation forårsaget af en forstørret prostata. Kraeftsygd­ommen har ikke forbindels­e til operatione­n, men blev opdaget i forbindels­e med indlaeggel­sen. Premiermin­ister Rishi Sunak sagde tirsdag til BBC, at sygdommen heldigvis blev opdaget tidligt, og at kongen

efter behandling vil kunne komme sig fuldstaend­igt.

Med Charles og Kate på sygeorlov og prins Harry i eksil i USA begynder det at tynde ud i de kongelige raekker i London.

Foreløbig fortsaette­r Charles sit arbejde i Buckingham Palace, men overlader forpligtel­ser uden for slottet til sin kone og formentlig til sin aeldste søn, kronprins William, der ellers også havde ryddet kalenderen frem til påske for at passe sin hustru.

Ved sin kroning den 6. maj 2023 – efter dronning Elizabeths død i september 2022 – satte Charles fart i sin mors hovedrengø­ring af kongelige titler, der skulle moderniser­e kongehuset og reducere omkostning­erne.

Efter Harry og Meghans beslutning om at flytte til USA og skandalen omkring prins Andrew, der blev udløst af hans venskab med den dømte sexualforb­ryder og rigmand Jeffrey Epstein, er der kun 11 arbejdende kongelige tilbage, heriblandt prinsesse Anne og prins Edward. Familien deltog sidste år i over 2.700 arrangemen­ter.

Det saetter gang i spekulatio­ner om, hvorvidt kongens sygdom kan blive prins Harrys comeback til en mere aktiv rolle i familien. Harry vil i de naermeste dage besøge kongen. Harry og William har igennem laengere tid ikke vaeret på talefod på grund af Harrys kritik i en bog og en Netflix-serie.

Hans Majestaet har valgt at dele sin diagnose for at undgå spekulatio­ner. ERKLAERING FRA DET BRITISKE HOF

 ?? Foto: Samir Hussein/Buckingham Palace/AFP ?? Mandag udsendte Buckingham Palace et nyt officielt foto af kong Charles.
Foto: Samir Hussein/Buckingham Palace/AFP Mandag udsendte Buckingham Palace et nyt officielt foto af kong Charles.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark