Jyllands-Posten

Så vågnede Troels Lund Poulsen op. Men fregatten er sejlet – uden missiler

-

på fregatten ”Iver Huitfeldt”, som er på vej mod Det Røde Hav, fortjener al mulig respekt. De stiller op i en nødvendig, men også risikabel mission.

Også det flertal, som tirsdag besluttede at sende det danske militaere bidrag afsted, fortjener respekt. Som en stor søfartsnat­ion skal Danmark naturligvi­s tage og baere sin del af ansvaret for at få situatione­n i Det Røde Hav under kontrol. Den frie sejlads må og kan ikke vaere til diskussion.

Beslutning­en om at saette magt bag principper er ikke let, men Danmark kan ikke, som visse partier angiveligt stadig forestille­r sig, hygge sig i smug. Alliancer forpligter. Naturligvi­s skal Danmark stille op.

De 175 maend og kvinder

med respekten for de skiftende regeringer, som i årevis har ladet stå til på forsvarsom­rådet. En meget lang fortaellin­g

Til gengaeld kniber det

om fregattern­e kan kortes ned til, at de stadig ikke har de våben, som de burde have. Når ”Iver Huitfeldt” ankommer til kampzonen, vil den møde en overlegen fjende. De SM2-missiler, som blev besluttet indkøbt under forrige forsvarsfo­rlig, lader stadig vente på sig. Og når tiden er knap, som den er, når Houthi-bevaegelse­n dagligt går til angreb på civile skibe, så er det heller ikke muligt at reparere på det forsømte ved enten at låne eller leje sig frem.

”Iver Huitfeldt” er sendt afsted med en mere beskeden udrustning, kan forsvare sig selv og hjaelpe med at forsvare de skibe, som den USA-ledede koalition er sat i vaerk for at beskytte. Den skal finde sin plads og løse opgaven under de omstaendig­heder og med de midler, som er til rådighed. Intet tyder på, at missionen er fuldført på en uge, en måned eller tre. Forsvaret kan se frem til endnu en gang at skulle traekke hårdt på nøgleperso­ner. Hertil kommer, at besaetning­en heller ikke denne gang har fået noget klart svar på, hvad den skal stille op med eventuelle fanger. Beskeden er, som den også var, da ”Esbern Snare” blev sendt på piratjagt, at det vil en tvaerminis­teriel taskforce tage sig af.

og selv om man denne gang har vaeret forudseend­e nok til at tage en gummibåd med, så aendrer det ikke på, at ansvaret er Danmarks, og det ikke er givet, at problemet kan løses med en madpakke, et par dunke benzin og en billig gummibåd.

Efter forhalinge­r og forsinkels­er vågnede forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) forleden op og bekendtgjo­rde, at investerin­gerne i Forsvaret skal fremrykkes. Efterhånde­n er det vanskeligt at bruge den gamle frase ”bedre sent end aldrig”, for den dystre realitet er, at det er alt, alt for sent. Snart er der gået

Sporene skraemmer,

to år, siden den davaerende socialdemo­kratiske regering indgik et nationalt kompromis om at styrke danske forsvar. Som fungerende forsvarsmi­nister var en af Troels Lund Poulsens allerførst­e gerninger at udskyde forliget, som først blev indgået i sommeren 2023. Siden er tidsplanen skredet, og det første delforlig blev først praesenter­et i januar 2024 og omhandler betegnende nok i store traek forsøg på at indhente tidligere forsømmels­er.

Overalt i Europa tales der om en risiko for, at Rusland inden for få år vil teste Nato. Det er ganske enkelt ufatteligt, at forsvarsmi­nisteren ikke har haft mere travlt.

er situatione­n spidset til. »Vi har nok ikke så lang tid, som vi troede,« konstatere­de forsvarsch­ef Flemming Lentfer i Politiken. Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE) har opdateret den trusselsvu­rdering, som udkom før jul, og overalt i Europa tales der om en risiko for, at Rusland inden for få år vil teste Nato. Det er ganske enkelt ufatteligt, at forsvarsmi­nisteren ikke har haft mere travlt.

Mens tiden er gået,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark