Jyllands-Posten

Alle de der institutte­r – laver de egentlig noget, vi kan bruge til noget?

- BIRGIT KRISTIANSE­N pensionist, Hornbaek

Vi er et pensionist­aegtepar, der nyder vores otium med nogenlunde helbred og to arbejdsmar­kedspensio­ner. Af den folkepensi­on, som vi har betalt til hele livet, får vi kun grundbeløb­et, da vi er for ”rige”.

Nu sidder vi så med netavis og formiddags­kaffe og laeser, at nogle butikker for egen regning planlaegge­r at afholde udgifterne til moms på frugt og grønt, sådan at forbrugern­e i højere grad får råd til at spise sig maette i disse sunde fødevarer. Fint. Frugt og grønt er blandt de fødevarer, som er steget rigtig meget. Vi har lige betalt 25 kr. for en pose appelsiner, hvor en tilsvarend­e kostede 15 kr. for få år siden.

Men måske bliver det slet ikke til noget, for nu har Institut for Fødevareog Ressourceø­konomi (IFRO) på Københavns Universite­t nemlig fundet ud af, at hvis vi forbrugere sparer penge på frugt og grønt, vil vi blot bruge pengene på usunde fødevarer.

Jamen er danskerne virkeligt så fattige, at det er et enten-eller? Ja, vi pensionist­erne måske nok, men hvad med hele det arbejdende folk? Er det sådan, at når skat og alle faste udgifter er betalt, har gennemsnit­sdanskeren så lidt at gøre godt med, at det er et valg mellem de nødvendige fødevarer og det, der kan gøre hverdagen lidt hyggeliger­e?

En nylig undersøgel­se viser, at 51 pct. af danskerne mener, at udgifter til dagligvare­r er meget belastende eller belastende for husstanden­s økonomi. Hvis det er sandt, forstår vi bedre, at så mange nutidsdans­kere lider af stress. Ja, og at man er nødt til at importere udenlandsk arbejdskra­ft til mange af de mindre attraktive job. De job, som ikke baerer fornøjelse­n i sig selv. Hvem gider arbejde, hvis man kun lige kan overleve på sin løn? Så hellere få det lidt mere skidt og gå på overførsel­sindkomst. Så har man da i det mindste tid til sig selv.

Hverken min mand eller jeg

har nogensinde hørt om IFRO. Institutte­ts udmelding om danskernes formodede forbrug lyder af bedreviden­de godtkøbsbe­tragtninge­r. Der er i det hele taget mange institutte­r, organisati­oner og styrelser, vi aldrig har hørt om. Vi aner ikke, hvad de laver, hvor mange de har ansat og størrelsen af deres budget. For slet ikke at tale om deres nyttevaerd­i for samfundet. Det er åbenbart den slags, man i vid udstraekni­ng bruger vores skattekron­er til og kalder det ”velfaerd”.

Vi har en regering, der haevder at vaere ”hen over midten”. Måske den kunne overveje, om Danmark virkelig har brug for alle disse underlige institutio­ner, eller om man måske kunne nedlaegge nogle af dem og lade de sparede skattekron­er komme os fattige velfaerdsd­anskere til gode. Så der igen kan blive råd til en rigtig avis på papir, eller hvad vi nu ønsker os som det lille lyspunkt i hverdagen.

Ja, måske endda som forudset af IFPO en dejlig usund wienerbass­e til kaffen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark