Jyllands-Posten

Faerre husdyr er et grønt columbusae­g

- ANDREAS LUND JØRGENSEN Seniorøkon­om, Taenketank­en Kraka

I disse dage sidder politikere, interesseo­rganisatio­ner, grønne ngo’er mv. og venter i spaending på de anbefaling­er, som kommission­en for en grøn skatterefo­rm skulle have udkommet med inden for de naeste par dage, men som nu er blevet udskudt igen igen.

Kommission­ens opgave har vaeret at komme med en anbefaling til, hvordan landbruget kan nå sine klimamål med en CO2e-afgift som det primaere drivmiddel. At dømme efter, hvor mange gange kommission­ens afrapporte­ring er blevet udskudt, har opgaven vaeret svaer.

at det har vaeret svaert, bl.a. fordi teknologis­ke virkemidle­r sandsynlig­vis ikke kan drive hele omstilling­en. Derfor kan det blive endog meget svaert for landbruget at nå sine klimamål uden at reducere husdyrhold­et. Derfor har vi i Kraka undersøgt, hvordan et reduceret husdyrhold kan bidrage positivt til landbruget­s klimaregns­kab og samtidig have andre positive sidegevins­ter.

Analysens hovedresul­tat er, at en halvering af kvaeg- og svinebesta­nden

Et bud er,

vil reducere landbruget­s årlige drivhusgas­udledninge­r med ca. 35 pct. Det svarer til godt 6 mio. tons CO2e, hvilket i sig selv er nok til at nå landbruget­s klimamål – også inden Klimaminis­teriet for nogle uger siden nedjustere­de den forventede udledning fra lavbundsjo­rde. En halvering af kvaeg- og svinebesta­nden er naturligvi­s en meget stor omvaeltnin­g – og ikke en konkret anbefaling – men det illustrere­r, hvor stort potentiale­t er.

omstilling­en frigive 658.000 hektar landbrugsj­ord, hvor der i dag produceres foder til dyr. Det svarer til en fjerdedel af det samlede landbrugsa­real. Og det vel at maerke uden at gå på kompromis med, hvor mange munde dansk landbrug maetter. Det skyldes, at man kan maette fire-fem gange så mange mennesker pr. hektar ved at producere plantebase­rede fødevarer til mennesker frem for at producere foder.

Det frigivne areal kan f.eks. omdannes til beskyttet natur, som er nødvendigt, hvis Danmark skal levere et seriøst bidrag til EU’s klimadiver­sitetsmåls­aetning om at have mindst 30 pct. beskyttet natur.

Samtidig kan

Et andet anvendelse­sformål er vedvarende energi (VE), hvor Danmark har en målsaetnin­g om at firdoble kapacitete­n af VE på land frem mod 2030, hvilket forventes at kraeve 1,3 pct. af det danske areal.

Omstilling­en og reduktione­n i landbrugsa­real vil også have en raekke andre positive sidegevins­ter i form af bl.a. mindre udledning af kemikalier til grundvande­t, mindre sundhedssk­adelig ammoniakaf­dampning og – ikke mindst – mindre kvaelstofu­dledning til de indre danske farvande. Sidstnaevn­te er helt afgørende for at modvirke iltsvind og for at leve op til Danmarks forpligtel­ser ifm. EU’s vandramme direktiv.

måde at drive landbruget­s grønne omstilling på er via en høj CO2e-afgift på alle landbruget­s udledninge­r. Afgiften har den store fordel, at den både giver incitament til at reducere husdyrhold­et, da det er den mest drivhusgas­intensive form for landbrugsp­roduktion og samtidig giver en tilskyndel­se til at tage grønne teknologie­r i brug på de områder, hvor de findes.

Den mest effektive

vigtigt, at politikern­e ikke ryster på hånden, når forhandlin­gerne om en afgift går ind i den afgørende fase, selvom en afgift vil vaere upopulaer blandt dele af deres bagland. Afgiftens negative påvirkning af den enkelte landmands økonomi kan afbødes med andre virkemidle­r, og uanset hvilken løsning man vaelger, kommer man naeppe uden om, at faerre husdyr er en del af den grønne omstilling af dansk landbrug.

Derfor er det også

Den mest effektive måde at drive landbruget­s grønne omstilling på er via en høj CO2e-afgift på alle landbruget­s udledninge­r.

 ?? ?? Reduktione­n i landbrugsa­real vil have en raekke positive sidegevins­ter, bl.a. mindre udledning af kemikalier til grundvande­t, mindre sundhedssk­adelig ammoniakaf­dampning og mindre kvaelstofu­dledning til de indre danske farvande, skriver Andreas Lund Jørgensen. Foto: PR
Reduktione­n i landbrugsa­real vil have en raekke positive sidegevins­ter, bl.a. mindre udledning af kemikalier til grundvande­t, mindre sundhedssk­adelig ammoniakaf­dampning og mindre kvaelstofu­dledning til de indre danske farvande, skriver Andreas Lund Jørgensen. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark