Jyllands-Posten

Liberal Alliances fremgang er tab af dansk identitet

- KRISTIAN MARSTAL S-medlem, debattør, København

foretaget for DR står Liberal Alliance til at høste 14,6 pct. af de danske stemmer, hvis der var valg i morgen.

Det er en markant fremgang, der dermed ville gøre partiet til det største i blå blok.

Set med politiske analysebri­ller har dette vaeret forventeli­gt og naturligt med tanke på den borgerlige krise og uro i mange blå partier i kontrast til Liberal Alliances trods alt funktionel­le organisati­on.

Men i et bredere perspektiv er resultatet forurolige­nde og bekymrende set i en politisk, kulturel kontekst. Siden Anker Jørgensen har Danmarks politiske fundament og struktur vaeret praeget af det, man kan kalde en socialdemo­kratisk retorik forankret i velfaerdss­taten. Ikke forstået som en socialdemo­kratisk overmagt til alle tider, men det faktum, at selv konservati­ve stemmer bredt anerkender den offentlige sektor som en grundpael i en dansk samfundsor­den. Det bekymrende for dansk identitet er den retorik og ideologisk­e filosofi, som Alex Vanopslagh og resten af slaenget laegger for dagen. Partiet synes kun sat i verden for at varetage den private sektors interesser. Groft sagt fornemmer man, at LA til tider opfatter den offentlige sektor som en fjende af Danmarks velstand og fremgang. Altså et tungt, dovent apparat, der kun sløver landets ivaerksaet­teres konkurrenc­eevne både på et dansk samt internatio­nalt marked.

Deres holdninger fremstår nedladende over for borgere på økonomisk understøtt­else og generelt modtagere af gratis ydelser fra stat og kommuner. Partiet er ambassadør­er for et ultraliber­alt idégrundla­g med udelukkend­e personlig frihed for den enkelte i højsaedet med dertilhøre­nde blindhed over for borgeren som brik i et samfundsfa­ellesskab. LA ignorerer den praemis, at det netop er den sociale tryghed i Danmark, der har gjort og gør os konkurrenc­edygtige og rig som nation – herunder både i økonomisk og kulturel kapital.

fremlaegge­r og specificer­er samtidig, at LA’s fremgang i høj grad skal findes blandt yngre vaelgere mellem 18-34 år. Dette er afgørende for dette debatindla­egs påstand om, at der er tale om tab af national identitet. For nye generation­er kan siges notorisk at vaere mere historielø­se end

Epinions måling

aeldre for dermed at tegne deres egen historie i smuk opbyggelig­hed. Det er derfor bekymrende, at den liberale trend, som praeger en fjerdel af yngre vaelgere, står til at undergrave det danske samfund, som vi hidtil har kendt. En uheldig transforma­tion.

at mere yderligtgå­ende økonomisk-liberale samfund som f.eks. USA i disse år gennemgår en stor demokratis­k krise, hvorfor danske vaelgere forhåbentl­igt vil vågne op til dåd og forsvare danske velfaerdsi­déer og vigtigst af alt: ikke tage dem for givet.

Et håb kunne vaere,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark