Jyllands-Posten

Anklager mod FN i Palaestina kraever klogt dansk modsvar

UNRWA skal leve op til en raekke krav, så tilliden til organisati­onen kan genskabes. UNRWA skal bakke op om en gennemgrib­ende undersøgel­se af anklagerne mod organisati­onens ansatte. Og det skal afdaekkes, hvor omfattende infiltrati­onen af Hamas er. På sig

- LARS LØKKE RASMUSSEN Udenrigsmi­nister, (M) DAN JØRGENSEN Minister for udviklings­samarbejde og global klimapolit­ik, (S)

Behovet for humanitaer bistand til Palaestina har aldrig vaeret større. Derfor er det både raedselsfu­ldt og tragisk, at 12 ansatte i FN’s hjaelpeorg­anisation for palaestine­nsiske flygtninge – UNRWA – ser ud til at have hjulpet Hamas med deres barbariske terrorangr­eb mod Israel den 7. oktober sidste år. Det skal selvsagt have konsekvens­er.

Omvendt er det en uomgaengel­ig realitet, at UNRWA spiller en nøglerolle i at sikre uddannelse, sundhed, mad, medicin og husly til den palaestine­nsiske civilbefol­kning i både Gaza og i regionen. Traekker vi støtten øjeblikkel­igt, som flere appellerer til, vil millioner af civile palaestine­nsere betale prisen. For der er ikke nogen, som nu og her kan traede i UNRWA’s sted i Gaza. Derfor er der brug for et mere gennemtaen­kt dansk modsvar.

Diskussion­en om, hvordan vi bedst støtter den palaestine­nsiske civilbefol­kning, er vigtig. Derfor aergrer det os, at diskussion­en i de seneste uger har vaeret fuld af fejl og unøjagtigh­eder. Det er forkert, at Danmark ukritisk vil fortsaette støtten til UNRWA. Ifølge aftalen mellem Danmark og UNRWA skulle det danske bidrag for 2024 først udbetales i løbet af første kvartal. Det er vi stadig åbne for, men vi vil afvente de naeste skridt i FN’s undersøgel­se, før vi tager endelig stilling.

Det er også forkert, at Danmark som stort set det eneste land i Vesten ikke har smaekket kassen i over for UNRWA. Der tegner sig et noget mere nuanceret billede, hvor lande som Norge, Belgien og Spanien på den ene side fortsaette­r støtten uden afbrydelse. Spanien valgte endda tidligere på ugen at øge støtten til UNRWA.

På den anden side har blandt andet Sverige, Finland og Storbritan­nien foreløbigt suspendere­t deres støtte. Midt imellem ligger en gruppe med blandt andet EU, Island og Schweiz, der ligesom Danmark vil tage bestik af FN’s undersøgel­se af anklagerne, inden de planlagte bidrag udbetales.

Og så har vi USA, Tyskland og Holland, som inden for de seneste måneder har udbetalt store bidrag til UNRWA, inklusive for 2024, og som nu har sat eventuelle ekstraordi­naere bidrag i midlertidi­g bero.

For de lande er de reelle konsekvens­er ved at suspendere støtten derfor begraenset. Hvis Danmark gør det samme, vil UNRWA mangle 105 mio. kr. i kassen i år, så det vil kunne maerkes én til én af den palaestine­nsiske civilbefol­kning.

De nuancer er man meget bevidste om hos vores ligesinded­e lande. Den amerikansk­e regering har ved flere lejlighede­r understreg­et, at UNRWA er essentiel for leveringen af den nødvendige humanitaer­e støtte i Gaza. Og når vi taler med vores internatio­nale kollegaer, giver mange det indtryk, at deres regeringer var lige hurtige nok til at saette støtten i bero i krisens første timer.

Nu leder mange af dem efter en løsning, hvor støtten kan opretholde­s. Flere udtrykker håb om, at lande som Danmark vil holde fast i støtten til UNRWA, så organisati­onen ikke kollapser helt.

kan vi selvfølgel­ig ikke sidde overhørig, at UNRWA tilsynelad­ende i et eller andet omfang har vaeret infiltrere­t af terroriste­r fra Hamas. Det kan ikke udelukkes, at der i en organisati­on

Når det er sagt,

med 30.000 ansatte kan komme flere sager frem. Det er fuldkommen uacceptabe­lt.

Det nemme modsvar ville vaere at lukke kassen i, men det vil også få den humanitaer­e katastrofe i Gaza til at eksplodere. Og vi lavede ikke SVM-regeringen for at vaelge de nemme løsninger, men for at lade fornuften og saglighede­n råde.

I stedet har vi formuleret en raekke tiltag og kriterier, som UNRWA skal leve op til, for at tilliden til organisati­onen kan blive genskabt. Det betyder på den korte bane, at UNRWA’s ledelse skal bakke fuldt op om en åben og gennemgrib­ende undersøgel­se af anklagerne mod organisati­onens ansatte.

Det skal samtidig afdaekkes, om infiltrati­onen af Hamas raekker videre end de 12 anklagede medarbejde­re. Og vi skal have en garanti for, at der vil blive slået hårdt ned på ethvert tilfaelde af ekstremism­e blandt organisati­onens ansatte. De interne kontrolmek­anismer er tydeligvis ikke robuste nok, så de skal strammes op.

bane er der behov for en grundig og uafhaengig undersøgel­se af UNRWA. Det har

På den mellemlang­e

FN’s generalsek­retaer tidligere på ugen taget det første skridt mod – med Dansk Institut for Menneskere­ttigheder i en fremtraede­nde rolle. Det er vigtigt, for vi skal have tryktestet alle svage punkter i organisati­onen, så der kan blive taget fat om problemern­es rod. Der skal også ivaerksaet­tes bredere reformer af UNRWA, så organisati­onen kan blive mere robust og effektiv. Derudover skal det afsøges, om dele af UNRWA’s indsats på sigt kan varetages af andre. Det er uholdbart, at UNRWA er den eneste aktør, som i dag har evnen til at gøre en reel humanitaer forskel i Palaestina.

Ambitionen på den lange bane er, at det palaestine­nsiske selvstyre selv kan tage vare på den palaestine­nsiske civilbefol­kning. Det kraever en tostatsløs­ning, hvor FN spiller en central rolle som rygrad i etablering­en af de samfundsst­rukturer, der skal bane vej for en baeredygti­g palaestine­nsisk stat, snarere end som leverandør af serviceyde­lser og nødhjaelp. Selvom den situation ikke ligger ligefor, må vi arbejde ud fra en faelles forståelse af, at det er endemålet.

Den tretrinspl­an vil vi snarest muligt drøfte med UNRWA’s ledelse. Vi vil også saette ledelsen af selve FN-systemet staevne for at bede om svar på, hvordan de selv vil genskabe tilliden til UNRWA. Nu og her vil vi saette os sammen med relevante ministre fra lande i Norden og EU for at samle opbakning til den danske handlingsp­lan.

På den udviklings­politiske scene er Norden og EU svaervaegt­ere, så hvis vi laegger et faelles pres, bliver det svaert at overhøre. Og vi er selv villige til at saette ressourcer bag. Vi vil tilbyde UNRWA at udsende en dansk ekspert, som kan bidrage til organisati­onens oprydnings- og reformarbe­jde.

Det er uholdbart, at UNRWA er den eneste aktør, som i dag har evnen til at gøre en reel humanitaer forskel i Palaestina.

Den humanitaer­e opgave i Gaza er monumental. Derfor er det livsnødven­digt, at der er tillid og opbakning til den nødhjaelps­indsats, FN leverer. Af de omkring 2 mio. palaestine­nsere, som bor i Gaza, er omkring 1,7 mio. fordrevet fra hus og hjem. Mere end 90 pct. af befolkning­en mangler mad i en så kritisk grad, at FN advarer om en naert foreståend­e sultkrise. 14 af Gazas 36 hospitaler fungerer delvist; resten er lukket ned. Krisen vil blive markant accelerere­t, hvis den vestlige støtte til UNRWA forsvinder. Uden yderligere finansieri­ng forventer UNRWA allerede at løbe tør for penge i slutningen af februar.

Vi gør os ingen illusioner om, at regeringen­s handlingsp­lan kan løse det hele med et fingerknip­s. Men den er et mere ambitiøst, konstrukti­vt og gennemtaen­kt dansk modsvar til de alvorlige anklager, der har ramt organisati­onen, end blot at stoppe pengetilfø­rslen fra den ene dag til den anden.

For taberne ved den tilgang bliver de 2 mio. civile, som ikke har begået anden forbrydels­e end at leve og bo i Gaza. I første omgang handler det om at samle opbakning blandt vores nordiske og europaeisk­e kollegaer til at skabe et forbedret og forandret UNRWA, og regeringen er allerede trukket i arbejdstøj­et.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark