Jyllands-Posten

»Det gik op for mig, at det her går da ad helvede til, hvis ikke vi lykkes«

Den danske opfinder Henrik Stiesdal tildeles den prestigefu­lde Queen Elisabeth Prize for Engineerin­g, der også kaldes ingeniørve­rdenens nobelpris.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Henrik Stiesdal var 21 år, da han både byggede sin første rigtige vindmølle og besluttede, at det ikke var noget, han skulle bruge sin karriere på.

Det var en hobby, noget, han kunne hygge sig lidt med ved siden af studierne.

Møllen var 12 meter høj, 10 meter i diameter og sat sammen af forskellig­e genbrugsde­le. Han byggede den først og fremmest, fordi der var brug for en billig energikild­e på foraeldren­es gård mellem Herning og Holstebro. Det var i 1978 og kort efter oliekrisen.

Heller ikke da han sammen med den lokale smed, Karl Erik Jørgensen, sendte en ansøgning til Opfinderko­ntoret på Teknologis­k Institut, som til makkerparr­ets store overraskel­se støttede Henrik Stiesdals vindmølleo­pfindelse med en check på 50.000 kr., taenkte han på det som andet end en sidegesjae­ft.

Ja, selv da han solgte sin licens til vindmøllen til et firma, der hedder Vestas, og blev ansat som konsulent, var det ved siden af først medicinog siden biologi- og fysikstudi­et.

»Jeg troede, at hvis man gjorde sin hobby til sit erhverv, så risikerede man at blive skuffet,« siger han.

I dag ringer de til ham fra hele verden på grund af de bedrifter, han har opnået som pioner i vindmøllei­ndustrien.

I disse dage endda lidt oftere, end de plejer.

Britiske BBC fangede forleden Henrik Stiesdal i De Franske Alper, hvor han var på skiferie med sin kone og et vennepar, og hele onsdagen i denne uge er sat af til interviews i London med en lang raekke britiske og internatio­nale medier.

Nobelpris for ingeniører

Anledninge­n er den pris, Henrik Stiesdal bliver overrakt tirsdag aften. Den bliver kaldt ingeniørve­rdenens nobelpris, men hedder rettelig Queen Elizabeth Prize for Engineerin­g.

Med den følger 500.000 britiske pund, og det er ikke for meget at sige, at det er en big thing at modtage den.

Men Henrik Stiesdal er heller ikke hvem som helst, og bliver ikke kaldt mr. Windpower for ingenting.

Han er ophavsmand til det, der efterfølge­nde er blevet kendt som ”det danske koncept”: en vindmølle med tre selvbaeren­de vinger på siden af tårnet, forskellig rotorhasti­ghed i lav og høj vind og automatisk orienterin­g mod vinden.

Prisen deler Henrik Stiesdal med britiske Andrew Garrad,

der i årtier har vaeret førende rådgiver inden for vindmøllei­ndustrien. De to er venner, men har på hver sin måde bidraget til den tidlige udvikling og udbredelse af vindenergi.

»Stiesdals elegante innovation (…) har betydeligt forbedret skalaen og effektivit­eten i moderne vindmøller,« lyder det blandt andet i begrundels­en bag prisen, som Henrik Stiesdal i første omgang udnaevnes som modtager af ved et event tirsdag aften på Science Museum i London.

Senere på året overraekke­r kong Charles formelt prisen på Buckingham Palace.

Tilbage i 1988 droppede Henrik Stiesdal endegyldig­t studier og planer om at blive gymnasiela­erer, da han blev ansat som teknisk direktør i det davaerende Bonus Energy.

»Jeg taenkte okay, det er nok nu, at valgene traeffer sig selv. Også selvom det var i modstrid med det, jeg havde forventet,« griner han.

I 1991 var han en af kraefterne bag verdens første havvindmøl­lepark ud for Lolland, og da Bonus Energy blev opkøbt af Siemens Wind Power, fortsatte Henrik Stiesdal som teknisk direktør frem til 2014.

Motivation­en aendrede sig

I dag er han ude af vindmøllei­ndustrien, men har stiftet sin egen virksomhed, Stiesdal,

hvor han stadig beskaeftig­er sig med den grønne omstilling.

Her arbejder man blandt andet på løsninger inden for energilagr­ing, elektrolys­e – hvor grøn strøm veksles til brint – flydende havvindmøl­ler langt fra kysten og at suge CO2 direkte ud af luften.

Gennem årene har motivation­en bag det, han laver, aendret sig, forklarer han.

»Da jeg først byggede en vindmølle, var det egentlig af egoistiske årsager. Det var noget med at lave energi til gården. Senere var det det her med at vaere en del af et faellesska­b, et pionermilj­ø, som kunne betyde noget for energifors­yningen i Danmark,« forklarer Henrik Stiesdal.

Men da han i fagtidsskr­iftet Wind Energy Weekly første gang laeste om global opvarmning i slutningen af 1980’erne, aendrede det sig.

»Det gik op for mig, at det her går da ad helvede til, hvis ikke vi lykkes. Og i dag er klimaforan­dringerne jo den helt dominerend­e motivation for det, vi laver i den lille virksomhed, jeg har startet,« siger Henrik Stiesdal.

»Vi, der lever i det her smørhul i verden, har en forpligtel­se, synes jeg, til at levere nogle løsninger.«

Henrik Stiesdal ynder stadig selv at gå i vaerkstede­t og pusle, og det er også her, nogle af de tidlige forsøg i virksomhed­en Stiesdal bliver gjort.

»Ufatteligt meget af det, jeg har vaeret involveret i, har vaeret et spørgsmål om at vaere på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Men lige det med at opfinde tror jeg faktisk, at jeg har et reelt talent for.«

Men selvom han står bag nogle af verdens første kommerciel­le vindmøller, synes Henrik Stiesdal egentlig, at prisen er en anerkendel­se af hele den danske vindindust­ri.

»Der har jo vaeret mange, mange flere kokke i køkkenet,« siger han.

»Danmark udviklede selve grundtaenk­ningen af vindmøller, som i dag er over hele verden. Og jeg synes, at vi har sat et fodaftryk, som er meget, meget større end det, som et lille land ellers kunne forventes at gøre.«

Jeg troede, at hvis man gjorde sin hobby til sit erhverv, så risikerede man at blive skuffet. HENRIK STIESDAL, OPFINDER

Nu er det jo dig, der får prisen. Hvad taenkte du, da de fortalte dig det?

»At det var da alligevel noget for sig.«

 ?? Henrik Stiesdal opfandt den trevingede vindmølle. Foto: Nichlas Pollier ??
Henrik Stiesdal opfandt den trevingede vindmølle. Foto: Nichlas Pollier

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark