Jyllands-Posten

»Han haenger hele klassen af milliardae­rer ud«

Torben Østergaard­Nielsen giver andre milliardae­rer et dårligt ry, når han naegter at betale for oprydninge­n ved Nordic Waste. Det mener Linak-ejer Bent Jensen. En ekspert tror, at Nordic Waste-ejeren risikerer at betale en meget høj pris.

- LONE ANDERSEN JESPER HØBERG lone.andersen@finans.dk jesper.hoberg@finans.dk

»Moralsk synes jeg, han har et ansvar. Han kommer til at haenge hele klassen af milliardae­rer ud.«

Bent Jensen, selv milliardae­r og skaberen af Linakkonce­rnen, er skarp i sin kritik af ”kollegaen” Torben Østergaard-Nielsen, den ultimative ejer af Nordic Waste.

»Hvis man ejer så mange milliarder, gør det så noget at bruge 2 mia. kr. på at rydde op efter sig?«

Nordic Waste begaerede sig selv konkurs den 19. januar, efter at Miljøstyre­lsen gav den et påbud om at betale 205 mio. kr. som sikkerhed. Pengene skulle daekke udgifterne ved at forsøge at forhindre det jordskred, der bl.a. har truet Alling Å og byen Ølst. Jordskredd­et stammer fra et bjerg af lettere forurenet jord, som isaer i de seneste par år er laesset ned i en gammel lergrav.

Bjerget af jord begyndte allerede at skride i 2021, har undersøgel­ser vist, men det tog fart i 2023.

Dermed sidder myndighede­rne indtil videre med regningen for oprydninge­n. Torben Østergaard-Nielsen er via familiens selskab USTC den ultimative ejer og har afvist at betale for oprydninge­n. I stedet har familien annonceret en fond for bl.a. borgere, der bliver ramt af klimarelat­erede faenomener, som den vil skyde 100 mio. kr. i.

Moralsk undren

Cowi har tidligere i en analyse vurderet, at den samlede regning kan runde de 2 mia. kr., som Bent Jensen naevner.

»Moralsk forstår jeg ikke, hvorfor de (familien, red.) ikke hellere vil hjaelpe med at rydde op og så komme godt ud af det med det samfund, de lever i. Det pynter ikke, det er ikke paent. Jeg har svaert ved at forstå, at de synes, det er rart at komme i den situation, men det er åbenbart ikke vigtigt for dem, hvad andre taenker,« siger Bent Jensen.

Sammen med sine døtre er Bent Jensen nummer 14 på listen over Danmarks rigeste med en formue på godt 14 mia. kr. ifølge en opgørelse fra Økonomisk Ugebrev.

Torben Østergaard-Nielsen og hans døtre er nummer seks på den samme liste med en skønnet formue på over 40 mia. kr. Formuen er dog i vidt omfang bundet op på vaerdien af USTC-koncernen, der omfatter en raekke virksomhed­er såsom Dan-Bunkering og SDK Freja.

I familiens holdingsel­skab var der ved udgangen af seneste regnskabså­r bogført en samlet kassebehol­dning for alle koncernsel­skaber på 1,3 mia. kr. og en beholdning af aktier og derivater for 2,3 mia. kr.

Finans har henvendt sig til de andre ni milliardae­rer på listens top-10 og bedt dem forholde sig til sagen.

De er blevet spurgt, om de mener, at en storaktion­aer har et ansvar ud over det juridiske ved en skandale som den, der folder sig ud i Randers.

De er også blevet spurgt, om de ville opfatte det som deres moralske og sociale ansvar at bidrage til oprydning og forebyggel­se.

Endelig har vi bedt dem forholde sig til, at politikern­e så klart og offentligt har givet udtryk for, at en storaktion­aer alene pga. sin økonomiske velstand har en pligt til at tage en del af regningen.

Spørgsmåle­ne er sendt til bl.a. Lego-familien, Kirk Kristianse­n, Anders Holch Povlsen, der ejer Bestseller, familien Clausen, der ejer Danfoss,

og familien Toosbuy Kasprzak, der ejer Ecco. Mens de tre første svarer, at de ikke ønsker at bidrage, har Ecco-ejerne ikke reageret på henvendels­en.

»Det er egentlig ikke overrasken­de, at de rigeste danskere ikke ønsker at svare på den slags spørgsmål. Jeg tror, de er bange for offentligt at forpligte sig til mere end et juridisk ansvar,« vurderer Andreas Rasche, professor ved CBS og ekspert i virksomhed­ers sociale ansvar.

»I det øjeblik du forpligter dig på den måde, haever du forventnin­ger, og folk kan stille dig til ansvar på et senere tidspunkt.«

Både justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S) og miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) har offentligt taget afstand fra, at den ultimative ejer af Nordic Waste, Torben Østergaard-Nielsen, ikke har påtaget sig et økonomisk ansvar for oprydninge­n.

Intet godt at sige

Statsminis­ter Mette Frederikse­n sagde under et besøg på Nordic Waste i slutningen af januar, at hun ikke kunne finde på noget som helst godt at sige om hele situatione­n.

»Man kan sagtens betale for den her regning, hvis man vil,« sagde hun og konstatere­de, at der var en betalingse­vne, og sigtede til Torben Østergaard-Nielsen.

Mens juridiske eksperter frifinder Torben Østergaard­Nielsen i den forstand, at det i udgangspun­ktet alene er konkursboe­t efter Nordic Waste, der er økonomisk ansvarligt, slipper han og virksomhed­en ikke nødvendigv­is moralsk af krogen.

»Selvfølgel­ig har Nordic Waste et ansvar, der raekker laengere end loven,« slår professor Andreas Rasche fast.

Torben Østergaard-Nielsen har i sin koncern, USTC, primaert virksomhed­er som kunder og ikke forbrugere, men det kan stadig skade ham dybt, hvis han ikke tager et ansvar på sig.

»Mistet salg fra en forbrugerb­oykot er som regel ikke det største problem for virksomhed­er. Det, der skader dem meget mere, er de ”usynlige omkostning­er”, som man ikke kan se i regnskabet: større personaleo­msaetning, et skadet ry for virksomhed­en og negative konsekvens­er for virksomhed­skulturen. Disse

Hvis man ejer så mange milliarder, gør det så noget at bruge 2 mia. kr. på at rydde op efter sig? BENT JENSEN, SKABER AF LINAKKONCE­RNEN

konsekvens­er haenger meget mere ved, og virksomhed­en har svaerere ved at ryste dem af sig,« siger Andreas Rasche.

Under alle omstaendig­heder står virksomhed­en og dens ejere med en kaempe kommunikat­ionsudford­ring.

»I eksemplet Nordic Waste spiller politikern­e en stor rolle, og den er vigtig, idet det er politikern­e, der, i det omfang de sidder i Folketinge­t, også vedtager nye love – regeringen administre­rer dem så,« pointerer Christa Thomsen, professor ved Aarhus Universite­t og ekspert i bl.a. kommunikat­ion i forhold til socialt ansvar og ansvarlig ledelse.

Det svaere dilemma

Den indflydels­e skal virksomhed­erne taenke ind i deres reaktioner, ligesom de skal indtaenke omverdenen­s forventnin­ger og etik.

»For virksomhed­erne består dilemmaet og øvelsen således i at navigere i råderummet og opnå legitimite­t mellem det sociale ansvar og en evt. ny lovgivning, der kan saette en stopper for deres frie virksomhed,« siger hun.

»Der er ingen tvivl om, at politikere og ministre er meget

vigtige i denne sag, da de repraesent­erer os alle, dvs. den brede befolkning. Så ja, presset på virksomhed­en er stort,« siger hun.

Mens landets rigeste ikke har lyst til at blande sig i debatten, har Lars Seier Christense­n tidligere påpeget på Facebook, at en formueopgø­relse ikke er udtryk for, hvor mange penge man har stående i banken. Pengene kan – som i tilfaeldet med Torben Østergaard-Nielsen – i vidt omfang vaere bundet op i vaerdien af en virksomhed.

Han kaldte det desuden urimeligt, at politikere forsøger at score »populistis­ke point ved pålaegge folk forpligtel­ser, de ikke legalt har«.

Finans har forelagt Bent Jensens kritik af Torben Østergaard-Nielsen for USTC-koncernen, der har sendt en skriftlig udtalelse retur fra datteren Nina Østergaard Borris, der er CEO i USTC.

Hun udtaler:

»Der er en raekke undersøgel­ser i gang for at komme til bunds i sagen, og det bakker jeg 100 procent op om. Derfor har jeg ikke nogen kommentare­r til sagen på nuvaerende tidspunkt.«

 ?? ??
 ?? ?? Cowi har tidligere vurderet, at den samlede regning for oprydninge­n ved Nordic Waste kan runde 2 mia. kr. Foto: Thomas Borberg
Cowi har tidligere vurderet, at den samlede regning for oprydninge­n ved Nordic Waste kan runde 2 mia. kr. Foto: Thomas Borberg
 ?? ?? Sammen med sine døtre er Bent Jensen nummer 14 på listen over Danmarks rigeste med en formue på godt 14 mia. kr. Arkivfoto: Finn Frandsen
Sammen med sine døtre er Bent Jensen nummer 14 på listen over Danmarks rigeste med en formue på godt 14 mia. kr. Arkivfoto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark