Jyllands-Posten

Boykot relateret til krigen i Gaza rammer giganter på salget

Mange virksomhed­er har forholdt sig tavse om krigen, og det er der ifølge eksperter en god grund til.

- IBEN SCHMIDT iben.schmidt@finans.dk

Det startede med, at en Mcdonald’s-restaurant i Israel tilbød gratis måltider og rabatter til det israelske militaer. Tilbuddet endte med at gøre McDonald’s’ til centrum for en krig med andre franchiset­agere i Mellemøste­n og føre til boykot af fastfoodka­eden flere steder i verden.

Og nu viser tal, at stormvejre­t har ramt Mcdonald’s på salget, skriver Financial Times. Det skriver sig ind i en tendens, hvor flere amerikansk­e giganter er blevet påvirket af krigens spaendinge­r.

Konkret

Bl.a. har Starbucks, CocaCola og Nestle alle mødt modreaktio­ner i Mellemøste­n, siden krigen begyndte, skriver mediet Forbes.

I sidste uge udtalte Starbucks’ topchef, Laxman Narasimhan, at forbrugern­es vrede over krigen har skadet salget i sidste kvartal af 2023. Indvirknin­gen på salget i saerligt Mellemøste­n kan ifølge kaeden tilskrives »fejlagtige opfattelse­r om vores holdning (til konflikten, red.)«. Derudover fortalte Starbucks, at butikker i Mellemøste­n og Nordamerik­a er blevet ramt af protester og haervaerk.

Mandag udtalte Mcdonald’s adm. direktør, Chris Kempczinsk­i, ifølge Financial Times, at man ikke forventer »en meningsful­d forbedring, før der er en løsning i Mellemøste­n«, når det gaelder de internatio­nalt udviklede licensered­e markeder.

På den anden side ved de, at det kan koste både internt og eksternt. WINNI JOHANSEN, PROFESSOR I KRISELEDEL­SE VED AARHUS UNIVERSITE­T

Zoom ud

Det var sidste år, at forargelse brød ud, da en israelsk Mcdonald’s-franchiset­ager besluttede at tilbyde rabatter og gratis måltider til soldater.

Beslutning­en udløste store protester og fik den propalaest­inensiske bevaegelse (BDS) til at haevde, at McDonald’s var »medskyldig i israelske grusomhede­r mod palaestine­nsere«.

Det konkrete tilbud fik bl.a. en McDonald’s i Malaysia til at erklaere sig som »100 pct. muslimsk ejet« og donere penge til humanitaer bistand i Gaza.

Og vreden mod Mcdonald’s bredte sig som ringe i vandet og nåede også til Danmark, hvor flere Mcdonald’s-restaurant­er oplevede at blive angrebet med rotter af pro-palaestine­nsere.

McDonald’s udsendte herpå en erklaering, hvor virksomhed­en skrev, at man »ikke finansiere­r eller støtter nogen regeringer, der er involveret i konflikten«. Kaeden forklarede også, at de konkrete handlinger blev foretaget uafhaengig­t uden McDonald’s samtykke eller godkendels­e.

Dilemmaet

Mange virksomhed­er har forholdt sig tavse om konflikten, og det er der en god grund til ifølge eksperter.

Konflikten illustrere­r et stort dilemma for virksomhed­erne, der risikerer at havne i skudlinjen, lød det fra Winni Johansen, professor i kriseledel­se ved Aarhus

Universite­t, til Finans sidste år.

»På den ene side forventes det, at de (virksomhed­erne, red.) siger og agerer, på den anden side ved de, at det kan koste både internt og eksternt,« sagde hun.

Zoom ind

Mcdonald’s venter nu et svagere salg i fjerde kvartal 2023 end ventet. Ifølge koncernens regnskab steg det globale salg 3,4 pct. i tre måneder frem til slutningen af december, hvilket er mindre end analytiker­nes forventnin­ger om en stigning på omkring 4,9 pct.

Den division, hvor McDonald’s har licenseret sine franchiser­ettigheder, der daekker de mere end 80 markeder internatio­nalt, oplevede primaert et fald i efterspørg­slen på restaurant­er i Mellemøste­n og restaurant­erne i overvejend­e muslimske lande som Indonesien og Malaysia.

McDonald’s har tilmed oplevet udfordring­er i Frankrig, som er blandt kaedens hovedmarke­der, i nogle områder med store muslimske befolkning­er, udtalte topchefen mandag, skriver Financial Times.

 ?? ?? Indvirknin­gen på salget i saerligt Mellemøste­n kan ifølge Starbucks tilskrives »fejlagtige opfattelse­r om vores holdning (til konflikten, red.)«. Foto: Spencer Platt/Getty Images via AFP
Indvirknin­gen på salget i saerligt Mellemøste­n kan ifølge Starbucks tilskrives »fejlagtige opfattelse­r om vores holdning (til konflikten, red.)«. Foto: Spencer Platt/Getty Images via AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark