Jyllands-Posten

Dansk økonomi står til yderligere to år i slaebespor­et

Der er udsigt til et maerkbart fald i beskaeftig­elsen de naeste to år, men der er langtfra tale om en dyb krise, lyder vurderinge­n fra Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Dansk økonomi vil fortsat køre i slaebespor­et i 2024 og 2025, men styre uden om en nedtur med assistance fra den bomstaerke medicinali­ndustri og strømmen af olie og gas fra Tyra-feltet i Nordsøen. Det kommer dog ikke til at afholde den historisk høje beskaeftig­else fra at dale de naeste år.

Det spår Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d (AE) i en ny prognose, som ifølge cheføkonom Sofie Holme Andersen tegner et billede af, at Danmark har musklerne til at modstå en strid økonomisk modvind.

»Vi mener, at afmatninge­n snart vil slå rod i økonomien og medføre et fald i beskaeftig­elsen. Heldigvis bliver der ikke tale om en dyb krise og masseafske­digelser, men i stedet en stille normaliser­ing,« siger hun.

Forude ser AE, at Danmarks bnp vil vokse med 1,3 pct. i 2024 og 1,6 pct. i 2025, hvilket er en accelerati­on i forhold til 2023, hvor vaeksten ventes at lande på 0,8 pct.

Mens det måske virker fint, så mener Sofie Holme Andersen

fortsat, at dansk økonomi befinder sig i slaebespor­et, fordi medicinali­ndustriens bidrag til vaeksten – med Novo Nordisk som den mest centrale motor – vil forblive enorm. På samme tid betyder den afsluttede vedligehol­delse af Tyra-feltet, at Danmark vil øge eksporten og saenke importen af olie og gas, hvilket er til fordel for betalingsb­alancen. Genåbninge­n af Tyra-feltet vil ifølge Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d bidrage med 0,5 procentpoi­nt til bnp-vaeksten i år og 0,1 procentpoi­nt i 2025.

På den anden side vil den øvrige økonomi have en meget lav vaekst i år, hvilket isaer skyldes, at Danmarks nabolande står i økonomisk stampe – og det vil få indflydels­e på, hvordan den danske økonomi klarer det.

»Stigende renter rammer dansk økonomi direkte, men også indirekte, når kedlerne bliver koldere i lande som Tyskland og Sverige. Vi er en lille, åben økonomi, og når stormen blaeser, står vi som et lille trae og svajer med. Fordi vores eksport er stor, og vi er afhaengige af, hvordan det står til med økonomien andre steder,« siger Sofie Holme Andersen.

Tysk og svensk økonomi har det seneste år vaeret i en teknisk recession, som er en betegnelse for mindst to kvartaler i traek med negativ vaekst. Landene aftager ifølge Dansk Erhverv naesten 20 pct. af eksporten tilsammen.

Samlet solgte danske virksomhed­er varer og tjenester

for omtrent 1.900 mia. kr. i 2023, hvilket ifølge Dansk Erhverv understøtt­er over 900.000 jobs.

For nylig udkom Den Internatio­nale Valutafond (IMF) med en prognose for verdensøko­nomien, hvor bnpvaekste­n for både i år og 2024 år blev opjusteret. IMF ser i dag en vaekst på 3,1 pct. i 2024 og 3,2 pct. i 2025. Gennemsnit­svaeksten i 2000-2019 var til sammenlign­ing 3,8 pct.

Afgørende for vaeksten

Cheføkonom­en slår fast, at beskaeftig­elsen i sidste ende bliver afgørende for Danmarks vaekst. Her regner Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d med, at beskaeftig­elsen vil falde med 15.400 personer i 2024 og 5.400 i 2025.

Beskaeftig­elsen står altså til at falde med over 20.000 over de naeste to år, hvilket er mindre end i organisati­onens prognose fra august 2023, men ifølge Sofie Holme Andersen udgør det en risiko mod dansk økonomi.

»Forbruget er blevet styrket af beskaeftig­elsen. Men når beskaeftig­elsen bevaeger sig den anden vej, bliver billedet vendt om, og man er måske nødt til at skaere fra. Så det bliver centralt for vaekstbill­edet,« siger hun.

Beskaeftig­elsen vil i så fald dale fra det nuvaerende rekordnive­au. Tal fra Danmarks Statistik viser, at den senest i november sidste år nåede op i 3.005.600 personer efter i alt 30 måneder i traek med rekordnive­auer.

Slaget vil ifølge Arbejderbe­vaegelsens

Erhvervsrå­d vaere hårdest mod den private beskaeftig­else, som skal ned med 25.000 personer de naeste to år. Mens det måske er negativt, at beskaeftig­elsen skal ned, så er der ifølge Sofie Holme Andersen også mulighed for, at økonomien holder farten de naeste år.

Specielt hvis inflatione­n,

som ifølge Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­ds prognose skal ned i 2,0 pct. i 2024 og 2,1 pct. i 2025 i Danmark, lader Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) og Nationalba­nken saenke renten. Men det kraever, at euroområde­ts inflation også når ned i 2 pct.-målet.

Det vil både vaere med til at stimulere økonomien og vaere en lettelse for det danske boligmarke­d. Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d spår, at boligprise­rne vil stige med 1 pct. i 2024 og falde med den samme procentsat­s i 2025.

Alt i alt ser Sofie Holme Andersen, at Danmark kan se frem til en blød landing til økonomien.

»Overordnet har vi en økonomi, som er ramt af rentestign­inger og skal have lidt tid til at få vejret igen. Men vi har en staerk konkurrenc­eevne, en masse penge i statskasse­n og en rekordbesk­aeftigelse. På den måde kører økonomien stadigvaek derudad,« fastslår hun.

 ?? ??
 ?? ?? Novo Nordisk og den øvrige medicinali­ndustri er med til at accelerere vaeksten i den danske økonomi. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Novo Nordisk og den øvrige medicinali­ndustri er med til at accelerere vaeksten i den danske økonomi. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
 ?? ?? Sofie Holme Andersen, cheføkonom i Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d. Foto: Christina Bode
Sofie Holme Andersen, cheføkonom i Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d. Foto: Christina Bode

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark