Jyllands-Posten

SMV’er kan høste guld på kunstig intelligen­s

Får vi godt fat, er potentiale­t enormt stort for kunstig intelligen­s. Saerligt i vores små- og mellemstor­e virksomhed­er.

-

Kunstig intelligen­s er en døgnflue. Jeg giver det et år eller to, så taler vi ikke mere om det. Sådan sagde jeg foran rullende kameraer i

2023.

Heldigvis var videoen såkaldt deep fake, lavet af TV 2 med min fulde accept. For kunstig intelligen­s er på ingen måde en døgnflue. Tvaertimod vil det blive en stadig større del af vores dagligdag de kommende år – og en mulig guldgrube for vores erhvervsli­v. Saerligt i vores små- og mellemstor­e virksomhed­er er potentiale­t stort.

Men lad mig først tage fat et andet sted. For det, der i høj grad har praeget den offentlige samtale, er bagsiden af medaljen. Kunstig intelligen­s kan potentielt misbruges til at snyde vores børn og unge, udnyttes til at sprede misinforma­tion og bruges som cyber-våben af mennesker og stater med onde hensigter.

Betyder det, at vi skal laegge teknologie­n på is? Nej, naturligvi­s ikke. Det betyder, at vi skal arbejde forsvarlig­t med teknologie­n. Gør vi det, er kunstig intelligen­s et fantastisk vaerktøj til at skabe vaekst, arbejdspla­dser og velstand langt ud i fremtiden.

Derfor er det staerkt, at EU som de første i verden har lavet en aftale om regulering af kunstig intelligen­s. Samtidig har regeringen­s techeksper­tgruppe saerligt fokus på kunstig intelligen­s, og hvordan vi saetter de rigtige hegnspaele op om tech-giganterne. Så det hele ikke løber løbsk.

Men det handler ikke kun om at saette regler. Det handler også om, at vi i Europa og Danmark bliver dygtige til udvikling og anvendelse af kunstig intelligen­s. Så vores virksomhed­er ikke er indlagt til at basere sig på løsninger fra tech-giganter i USA og Kina. Så vi også i EU er helt fremme med vores egne løsninger.

staerkt, at EU netop har lanceret en stor AI-satsning med 30 mia. kr., som skal hjaelpe AI-startups og SMV’er med at udvikle nye løsninger.

Får vi godt fat, er potentiale­t ubeskrivel­igt stort. Og vi kan allerede se, at danske virksomhed­er og myndighede­r høster potentiale­r ved kunstig intelligen­s. For eksempel bruger Maersk en

AI-løsning, der ud fra beregninge­r foreslår den korteste rute, og en anden

AI-løsning

Derfor er det

som optimerer arbejdet i terminaler­ne. Også i vindmølleb­ranchen er der stort potentiale for at traekke langt mere strøm ud af vindmøller­ne, hvis vi bruger kunstig intelligen­s.

er Danmark allerede et gennemdigi­taliseret land. Det skal vi bruge som afsaet. Men det kraever også, at vi får Danmarks mange små og mellemstor­e virksomhed­er med fra start. Kunstig intelligen­s må ikke kun blive for de store. Og her tyder noget på, at vi kan blive bedre.

I 2021 benyttede to ud af tre danske virksomhed­er med over 250 ansatte mindst én type teknologi baseret på kunstig intelligen­s. Den tilsvarend­e andel var 20 pct. blandt virksomhed­er med 10-49 ansatte.

Det kraever ikke matematisk genialitet at regne ud, at det hurtigt kan blive en skaev udvikling, hvor mindre virksomhed­er risikerer at stå tilbage.

På mange måder

se, at mange af de teknologis­ke landvindin­ger kan få saerlig stor effekt for SMV’er. For eksempel kan de automatise­re tidskraeve­nde papirarbej­de og standardpr­ocedurer. Eller bruge det til at udvikle nye produkter eller services.

Det giver altså økonomisk mening at investere i digitalise­ring af vores små og mellemstor­e virksomhed­er. Virksomhed­er, der ikke har en haer af it-specialist­er eller

Samtidig kan vi

mange ressourcer at kaste efter den slags.

Det understreg­es af en undersøgel­se fra Digitalise­ringsstyre­lsen fra efteråret, som viste, at virksomhed­er, der var med i SMV:Digital, på to år opnåede 8 procentpoi­nt højere stigning i omsaetning end lignende SMV’er, som ikke havde deltaget.

Vi kan allerede se, at danske virksomhed­er og myndighede­r høster potentiale­r ved kunstig intelligen­s. MORTEN BØDSKOV

for regeringen, at den kunstige intelligen­s bliver en ressource, som vi alle kan høste potentiale­rne af. Derfor har vi allerede afsat trecifrede millionbel­øb herhjemme til forskning, udvikling og strategisk retning, og før jul praesenter­ede vi blandt andet idéen om en slags sandkasse, hvor virksomhed­er og myndighede­r kan få konkret og praksisnae­r vejledning om regler og anvendelse af kunstig intelligen­s. Så der er en god løbebane at komme i gang på.

Inden laenge vil jeg desuden invitere en raekke virksomhed­sledere til at drøfte brugen, barrierern­e og det videre arbejde med kunstig intelligen­s. Og så ser jeg frem til, at vi modtager det naeste saet anbefaling­er fra regeringen­s ekspertgru­ppe om tech-giganter.

Kunstig intelligen­s har med andre ord vores fulde opmaerksom­hed. Det er hverken en døgnflue eller et entydigt mirakelmid­del.

Men det kan blive en kaempe fordel for vores danske vaekst og udvikling, hvis vi kommer først på bolden.

Det er vigtigt

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark