Jyllands-Posten

Skal ungdomsmod eller modløshed drive erhvervsli­vet frem?

Hver tredje unge fra Generation Z er i dag tilbøjelig til at skifte job. Det fodrer stereotype opfattelse­r af unge som rodløse og optagede af overfladis­ke, digitale relationer.

- JOHAN BANGSBORG CEO, Imperium Family Office

I 2025 kommer Generation Z til at udgøre 27 pct. af den globale arbejdssty­rke.

Som det er set før, skaber generation­sskiftet røre i erhvervsli­vet og mediebille­det.

Jeg hører i den forbindels­e ofte fordomme om de unge Z’ere, der bliver beskrevet som rodløse, kraevende og optagede af overfladis­ke, digitale relationer. En undersøgel­se fra 2023 viser desuden, at hver tredje Z’er er tilbøjelig­e til at skifte job, og man kan derfor diskutere stabilitet af den fremtidige arbejdssty­rke.

Det er naturligvi­s en grov generalise­ring, men alligevel relevant at tale om. For hvordan skal erhvervsli­vet takle den nye generation? Jeg ser det som en oplagt mulighed for at diskutere forskellig­e tilgange til arbejdet og skabe fremdrift.

Selvfølgel­ig har de traditione­lle metoder sine styrker. Ser man f.eks. på finansverd­enen, er den rodfaestet i veldokumen­terede metoder, respekt for hierarkiet og en stabilitet, der er essentiel i en branche, hvor risiko skal forvaltes med største forsigtigh­ed. Men i en tid praeget af hurtige teknologis­ke forandring­er og globaliser­ing, er det også vigtigt at anerkende, at en vis grad af fornyelse er nødvendig.

Jeg er selv leder af et kontor med flere unge Z’ere. Her er det min erfaring, at vi selvfølgel­ig skal have respekt og forståelse for de traditione­lle metoder, men at vores unge kollegers input samtidig fungerer som en katalysato­r for fornyelse.

Det har betalt sig for os at involvere alle medarbejde­re i beslutning­sprocesser – fra drøftelse om investerin­ger til ansaettels­essamtaler. Medarbejde­rne føler sig lyttet til og har indflydels­e på, hvem de omgås med, og hvad de beskaeftig­er sig med.

Her er mine stereotype fordomme om unge som digitalt overfladis­ke også blevet gjort til skamme. For mig er det tydeligt, at de søger taette og personlige relationer samt et arbejdsliv, hvor de har medindflyd­else.

Inddragels­en er selvfølgel­ig ikke uden risiko eller besvaer. Det kraever dialog og rummelighe­d, når samtlige medarbejde­re skal inddrages i beslutning­erne. For det sker jo, at divergeren­de holdninger støder sammen, når erfaring møder nytaenknin­g.

virke som en strid mellem to verdener, men i realiteten er det en mulighed for at skabe en mere nuanceret og fremtidssi­kret virksomhed­skultur.

I sidste ende handler det om at finde den rette balance mellem at haedre de traditione­r, der har formet os, og samtidig vaere modige nok til at udforske de nye horisonter, der eksisterer på den anden side af fordomme om både yngre og aeldre arbejdskra­ft.

Generation­sskiftet kan

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark