Jyllands-Posten

»Biler og scootere kørte på kryds og tvaers af vejene, der var proppet til bristepunk­tet«

Søren Tinggaard er blevet topchef i det økologiske selskab Friland. Han er vendt hjem til Danmark efter en stribe år som direktør i en kinesisk storby med trafikkaos som fast ingrediens.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Søren Tinggaard boede fire år i Shanghai, hvor trafikkaos herskede på højeste volumen til og fra arbejde. Nu har han slået sig ned med sin hustru i det 160 kvm store sommerhus, som de investered­e i under opholdet i den kinesiske millionby.

Det handlede oprindelig­t om at have en base, når de var hjemme i Danmark. Sommerhuse­t ligger med udsigt til Ebeltoft Vig i Mols Bjerge på Djursland, hvor landskabet er kuperet, og lydene kommer med andre decibel end i Shanghai.

»Biler og scootere kørte på kryds og tvaers af vejene, der var proppet til bristepunk­tet med køretøjer. Nu er der langt mellem bilerne og ofte helt stille. Det er fra den ene yderlighed til den anden,« som Søren Tinggaard udtrykker det.

Han er tiltrådt som adm. direktør i den økologiske virksomhed Friland, et selskab inden for slagteriko­ncernen Danish Crown.

I Shanghai var han direktør for Danish Crown Pinghu, den danske virksomhed­s såkaldte foraedling­sfabrik, hvor der fremstille­s bacon, pølser, spareribs, brystflaes­k i skiver, koteletter og hakket kød.

Sammenlagt har han arbejdet med forretning i Kina i mere end 10 år.

Inden han tiltrådte direktørst­illingen i Shanghai, var han ansvarlig for Danish Crowns eksportstr­ategi og politiske kontakter i Kina. Det betød en rejse til det store land i Asien stort set hver måned med ophold på to til 14 dage per gang.

»Jeg vil huske årene, hvor vi har boet i Kina, som et privilegiu­m. Dels fik vi chance for at bo midt i den store by, dels mødte vi mange mennesker, blandt andre tyskere og franskmaen­d, der som os var udsendt,« siger han.

»Desuden laerte jeg kinesere at kende og blev klogere på, hvordan de er som mennesker og ansatte.«

Han er meget utålmodig

Han taler om, at kinesiske medarbejde­re er praeget af en nulfejlsku­ltur.

»Den betyder, at ansatte ofte har svaert ved at tage initiative­r, fordi de er bange for at begå fejl. Og når jeg efterspurg­te feedback fra medarbejde­re, fik jeg sjaeldent noget tilbage, som jeg kunne spille bold med i det videre arbejde,« som Søren Tinggaard udtrykker det.

I Friland er han overbevist om, at teamet af »erfarne og dedikerede« medarbejde­re har indspark, som de vil give udtryk for.

»Da jeg er meget utålmodig, er det vigtigt, at jeg konstant minder mig selv om i praksis at få hele mit team med i den proces, jeg ender med at udstikke,« siger 55årige Søren Tinggaard.

Han ser en mulighed for, at Friland vil kunne øge omsaetning­en.

»Min opgave bliver helt grundlaegg­ende at saelge mest muligt af grisen og koen som økologisk kød. Det vil på nogle markeder, blandt andet det danske, vaere primaert som koteletter, mørbrad og hakkekød. På andre markeder, for eksempel det sydeuropae­iske, er det i højere grad skinke, som ikke er så populaert herhjemme,« forklarer han.

Boede som barn i Iran

Søren Tinggaard udtrykker bevidsthed om, at han er tiltrådt på et tidspunkt, hvor andelshave­rne og leverandør­erne har haft nogle hårde år, fordi efterspørg­slen på økologisk kød ikke har vaeret som ventet.

»Kun hvis vi i sidste ende betaler leverandør­erne en pris for grisene og kreaturern­e, som giver dem en positiv driftsmarg­in, vil de fortsaette med at levere,« siger han.

»Ellers vil produktion­en stille og roligt stoppe. Derfor er det, at vi skal øge afsaetning­en ved at øge udnyttelse­n af hele slagtekrop­pen,« som han formulerer det.

Søren Tinggaard, der blev født i Odense, oplevede som barn i årene 1973-1976 at bo i Iran, fordi faren som ingeniør var udstatione­ret i Bandar Abbas for sit firma. Det var dengang, da landet blevet ledet af shah Mohammad Reza Pahlavi, som blev omstyrtet ved en revolution, som banede vej for et praestesty­re.

»Jeg har gode minder fra min tid i Iran, og sammen med min far og min bror besøgte vi landet i 2019. Det var en helt almindelig turistrejs­e og blev en tur på mindernes sti,« konstatere­r han.

Efter at han var blevet cand.oecon. fra Aarhus Universite­t, blev han ansat i Danish Crown, hvor han har vaeret lige siden. For øjeblikket ligger hans arbejdstid i direktørjo­bbet på godt 60 timer om ugen, og han betegner den nye stilling som et meget spaendende og udfordrend­e skridt fremad.

Kina og corona

Søren Tinggaard mødte sin hustru, Marianne Tinggaard, da de gik i gymnasiet. De har tre børn, en søn på 29 år og to døtre på henholdsvi­s 25 og 22 år. Kun den yngste var med i Shanghai. I det første halvandet år i den kinesiske storby boede Søren Tinggaard alene, hvilket skyldtes coronapand­emien.

»Det var traels i løbet af halvandet år kun at se familien i sommerferi­en 2020. Omvendt betragtede jeg det som et vilkår og en mulighed for at arbejde praecis så meget, som jeg havde lyst til,« konstatere­r Søren Tinggaard.

På et tidspunkt skal den primaere bolig vaere et byhus eller en lejlighed i Aarhusområ­det. Så bliver køreturen til Frilands kontorer, der ligger på Danish Crown 1 i Randers, kortere end for øjeblikket. Biltrafikk­en bliver aldrig som i Shanghai.

 ?? ?? Søren Tinggaard har lagt jobbet og tilvaerels­en i Kina bag sig for at blive topchef i Friland. Foto: Joachim Ladefoged
Søren Tinggaard har lagt jobbet og tilvaerels­en i Kina bag sig for at blive topchef i Friland. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark