Jyllands-Posten

Sådan vil Kredsløb komme på omdrejning­shøjde efter snekaos

To nye initiative­r skal sikre, at folk får tømt deres skraldespa­nde hurtigst muligt.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Skraldemae­ndene er ved at få has på de aarhusians­ke skraldespa­nde, hvor affaldet har hobet sig op efter snevejret i januar. Men for at komme helt på omgangshøj­de saetter forsynings­selskabet Kredsløb nu ind med yderligere tiltag.

På grund af det meget ekstra affald hos husstanden­e bliver skraldebil­erne fyldt hurtigere end normalt. Derfor bliver der nu lavet såkaldte omlastning­spladser på flere genbrugsst­ationer, så skraldebil­erne kan laesse affaldet af midt på dagen uden at skulle køre helt til den centrale omlastepla­ds ved Lisbjerg.

Derudover bliver der indkaldt ekstra personale til at køre om eftermidda­gen og aftenen for at udnytte skraldebil­erne bedre. Det skriver Kredsløb i en pressemedd­elelse, hvori Lars Banke, chef for genbrug hos Kredsløb, udtaler:

»Det er helt afgørende, at vi får sat alt i vaerk og i den forbindels­e vender hver en sten for at finde løsninger, der kan bidrage til, at driften ikke mister momentum. Vi må og skal have tømningern­e tilbage til normalt niveau, og det skal hellere ske i går end i dag.«

Vi må og skal have tømningern­e tilbage til normalt niveau, og det skal hellere ske i går end i dag. LARS BANKE, CHEF FOR GENBRUG HOS KREDSLØB

Styr på midtbyen

Med disse initiative­r forventer Kredsløb at kunne indhente de tømninger, som selskabet måtte vaere kommet bagud med, dagen efter eller senest i weekenden.

Efter den 15. februar er forventnin­gen, at alle har fået tømt igen efter de manglende tømninger under snevejret, og at presset på skraldemae­ndene vil falde, oplyser forsynings­selskabet.

Den 15. februar var også skaeringsd­atoen for, hvornår de sneramte aarhusians­ke husstande senest ville have fået hentet affaldet, da Kredsløb for to uger siden fremlagde en plan for, hvornår det forventede, at situatione­n var normaliser­et.

Og arbejdet med at indhente efterslaeb­et med de manglende tømninger går planmaessi­gt på de fleste områder, fortaeller Kredsløb.

Tømninger af mad- og restaffald er helt med på det forventede niveau, hvor stort set alle får tømt deres beholder til tiden. Derimod halter det en smule med nogle af fraktioner­ne inden for det genanvende­lige affald, hvor godt 8 af 10 i sidste uge fik tømt deres beholder til tiden, og alle tømninger var indhentet søndag.

Ifølge Kredsløb udgør de mange klare saekke med ekstra affald, som husejerne har kunnet stille ved siden af deres skraldespa­nde på grund af de manglende tømninger i forbindels­e med snevejret i januar, en ekstra belastning for skraldemae­ndene og gør det svaerere at nå alt på ruterne hver dag. Derfor køres der i weekendern­e for at sikre, at alle tømninger bliver nået hver uge.

I midtbyen lå der tidligere en del henkastet affald og storskrald omkring de offentligt nedgravede beholdere, men her bliver de fleste steder nu holdt paent i skak af

Kredsløbs serviceper­sonale, som dagligt rydder op.

Kraever tilvaennin­g

Selvom Kredsløb således har »sat alt i vaerk« for at nå tilbage til normalen, kan mindre forstyrrel­ser af driften ikke undgås fra tid til anden, understreg­er selskabet.

»Vi skal selvfølgel­ig have styr på driften, så man generelt får tømt affald efter planen. Men der vil uundgåelig­t ske fejl fra tid til anden, ligesom driften også kan blive forstyrret lokalt. Og så må vi stadig forvente, at det kraever tilvaennin­g hos nogle af kunderne at skulle sortere på en ny måde,« siger Lars Banke, der uddyber:

»Bl.a. ser vi stadig, at stort affald, der egentligt hører til storskrald, forsøges placeret enten i de nedgravede beholdere i midtbyen, hvilket medfører propper, eller blot henstilles ved siden af beholderne. Men det bliver heldigvis bedre for hver dag.«

Kredsløb fremhaever, at det frem til den 25. februar fortsat er muligt at aflevere sit sorterede affald på genbrugsst­ationerne. Desuden kan folk med egne beholdere frem til den 16. februar stille en klar saek med overskyden­de affald ved siden af beholderen. Den vil skraldemae­ndene tage med ved naeste tømning.

Ifølge Kredsløb har affaldssel­skaber i nabokommun­erne ligeledes stadig nødberedsk­ab og kaemper for at vende tilbage til normal drift.

 ?? ??
 ?? ?? Sne og is gjorde det svaert for skraldemae­ndene at nå frem til skraldespa­ndene i Aarhus. Arkivfoto:
Kim Frost
Sne og is gjorde det svaert for skraldemae­ndene at nå frem til skraldespa­ndene i Aarhus. Arkivfoto: Kim Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark