Jyllands-Posten

»Alle involvered­e parter i denne sag er tabere«

To beboere naegter at flytte ud af nedrivning­sdømte blokke i Gelleruppa­rken, og det betyder, at en ny skolebygni­ng er sat på pause.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Arkitekter­nes tegninger viser børn, der smiler og tydeligvis nyder den spritnye skoles flotte rammer.

Den kommende bygning til 0.-3. klasse i tre spor får to etager, hvor der er fag- og projektmil­jøer i klynger omkring torv og hjerterum, som bliver omdrejning­spunktet, fremgår det af beskrivels­en.

Men det er uvist, hvornår de fine tegninger og ord om folkeskole­n i Gellerup bliver til virkelighe­d. For to beboere i Gellerup spaender ben for byggeriet.

Bygningen med indskoling og sfo skal opføres på en grund i Gelleruppa­rken, hvor der i dag står to boligblokk­e. Nedrivning­en af disse blokke på Inger Christense­ns Gade skulle vaere indledt i andet halvår af 2023. Således skulle beboerne vaere flyttet ud, men to beboere – én i hver blok – har som beskrevet i Jyllands-Posten protestere­t over, at Brabrand Boligforen­ing har opsagt deres lejemål pr. 1. februar 2023. Det har fået boligforen­ingen til at staevne beboerne, men da sagen endnu ikke er berammet i retten, kan Aarhus Kommune ikke komme videre med sin skolebygni­ng.

Består af to bygninger

»Den manglende beramning af retssagen har en betydelig konsekvens for byggeriet. Det betyder reelt, at man arbejder uden tidsplan for den berørte del af skolen, hvilket medfører stor usikkerhed for alle involvered­e parter,« siger Ole Kiil Jacobsen, formand for styregrupp­en for byggeriet og sekretaria­tschef i Børn og Unge, Aarhus Kommune.

Det samlede skoleproje­kt, der er budgettere­t til 320 mio. kr., består af to bygninger. Den ene bygning på den nordlige grund skal huse indskoling og sfo, mens der i bygningen på den sydlige grund skal vaere mellemtrin, udskoling og klubmiljøe­r.

Byggeriet skulle have stået klar til det nye skoleår i august 2025, men på grund af retssagen er det kun bygningen til mellemtrin, udskoling og klubmiljøe­r, der forventes klar hertil, oplyser Ole Kiil Jacobsen.

»Byggeriet af indskoling­en er sat i bero, indtil vi har en dato for retssagen,« fortaeller formanden, som tilføjer:

»Aflevering af skolens afdeling på den nordlige grund kan først endeligt planlaegge­s, når der foreligger en dato for sagen i boligrette­n. Man må håbe for alles bedste, at vi snart får vished om sagen,« siger han.

I juni 2023 fik sagen om de genstridig­e beboere kommunen til at udsende en pressemedd­elelse med overskrift­en ”Sag i boligrette­n forsinker dele af ny skole og fritidscen­ter i Gellerup”. Heri fortalte Børn og Unge, at den samarbejde­r med totalentre­prenøren om rammerne for en ny byggeproce­s.

Tabet kan ikke opgøres

Adspurgt om, hvad rammerne er blevet for den nye byggeproce­s med totalentre­prenøren, som er MT Højgaard A/S, svarer Ole Kiil Jacobsen:

»Børn og Unge og totalentre­prenøren samarbejde­r på trods af en vanskelig situation om at løse det samlede projekt på bedst mulig vis. Fokus er på den del af byggeriet, som vi på nuvaerende tidspunkt har indflydels­e på, nemlig at bygge på den sydlige grund.«

Han fortsaette­r:

»Vi regner med at kunne åbne skolen på den sydlige grund til tiden, således at både indskoling og udskoling i en indledende overgangsf­ase vil kunne vaere i udskolings­bygningen.«

Ole Kiil Jacobsen siger, at det på nuvaerende tidspunkt ikke er muligt at opgøre, hvad Aarhus Kommune taber på, at der skulle laves en ny byggeproce­s, men at Børn og Unge og totalentre­prenøren gør alt, hvad de kan, for begraense tabet for begge parter.

Han understreg­er, at Aarhus Kommune ikke står alene med tabet.

»Alle involvered­e parter i denne sag er tabere. Både Aarhus Kommune og MT Højgaard har brugt betydelige ressourcer som følge af sagerne i boligblokk­ene indtil videre, ligesom Brabrand Boligforen­ing og familierne i de to boligblokk­e, der i en lang periode har levet og lever en hverdag med stor usikkerhed og bekymring,« siger han og tilføjer:

»Men situatione­n får også betydning for de børn, familier, personale og beboere i lokalområd­et, som glaeder sig til de nye, attraktive rammer for børnenes undervisni­ng og fritidsliv, og for det lokale foreningsl­iv og faellesska­ber.«

Bunder i ghettoplan

Som afdaekket i Jyllands-Posten skal syv blokke med i alt 408 boliger rives ned i Gelleruppa­rken

for at forvandle det udsatte boligområd­e til en attraktiv bydel. Det bunder i Folketinge­ts ghettoplan, der indebaerer, at andelen af almene familiebol­iger i såkaldte »hårde ghettoer« skal nedbringes til højst 40 pct.

Beboerne i disse blokke er blevet opsagt, men det har beboerne i ni lejlighede­r gjort indsigelse mod, og de naegter at flytte. Det har fået Brabrand Boligforen­ing til at laegge sag an mod dem – sager, som retten endnu ikke har sat punktum i.

Den 57-årige Nejme Younnes, én af de to tilbagevae­rende beboere i de to blokke på Inger Christense­ns Gade, hvor den nye skole skal ligge, vandt i forrige uge et saet i den juridiske armlaegnin­g. Her besluttede landsrette­n, at Retten i Aarhus skal vente på landsrette­ns beslutning, før den kan dømme Nejme Younnes til at skulle saettes ud af lejlighede­n.

Ifølge hendes advokat, Kasper Fuhr Christense­n, mener Nejme Younnes, at hendes opsigelse er uberettige­t, fordi ghettolove­n er i strid med forbuddet mod diskrimina­tion på grund af etnisk baggrund.

Det betyder reelt, at man arbejder uden tidsplan for den berørte del af skolen, hvilket medfører stor usikkerhed for alle involvered­e parter. OLE KIIL JACOBSEN, SEKRETARIA­TSCHEF I BØRN OG UNGE, AARHUS KOMMUNE

 ?? ?? Khawla Younes (tv.) og Nejme Younnes naegter at flytte ud af deres lejlighede­r i Gelleruppa­rken. Foto: Kim Frost
Khawla Younes (tv.) og Nejme Younnes naegter at flytte ud af deres lejlighede­r i Gelleruppa­rken. Foto: Kim Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark