Jyllands-Posten

»Vi saelger i gennemsnit 300 fastelavns­boller om dagen. Det er overvaelde­nde«

Igen i år er fastelavns­boller en bestseller ved de aarhusians­ke bagerier. Flere melder udsolgt, inden dagen er omme, og de sene kunder må gå tomhaendet hjem. Sidste år i en sådan grad, at én populaer bager måtte bede sine kunder om at opføre sig ordentlig

- SIGNE SCHACK ENGEBJERG signe.engebjerg@jp.dk

Måske kender du det selv. Lysten til creme, flødeskum og glasur. Lysten til bagerens lille mestervaer­k, fastelavns­bollen. Måske du også kender den kedelige besked fra bageriet et par timer før lukketid: Udsolgt.

Det er efterhånde­n mere reglen end undtagelse­n, at danskerne forsøder de kedelige vintermåne­der med en fastelavns­bolle eller to. En tradition er for alvor vundet ind ved danskerne.

Og det er ikke kun ved kunderne, at smilet er at finde, når billeder af fastelavns­bollen pryder reklamesøj­ler og sociale medier. Det er det også ved bageren.

For flere Aarhus-bagerier er det en fast del af dagligdage­n at se tomme hylder et par timer før lukketid. Salget af fastelavns­boller »stikker igen i år helt af«, melder Tommy Rasmussen, der er ejer og bagermeste­r ved Schweizerb­ageriet på M. P. Bruunsgade. Alene her saelges der en weekenddag nemt 1.200 fastelavns­boller.

Og det er ikke kun her, at salget boomer, og hylderne tømmes. Ejer af de to DavidBread­Head-bagerier, David Milberg, melder også om tomme hylder sidst på dagen. Alene i de to butikker saelger de i weekenden dagligt mere end 500 fastelavns­boller.

»Vi oplever en stor hype. Men vi vil ikke producere flere, end at det stadig er sjovt«, siger David Milberg.

Lignende toner lyder det fra ejer af Gotfred-konditorie­t på Havnegade, Sonia Pedersen, og distriktsc­hef for MIB-bagerierne, Mikala Storm.

»Vi saelger i gennemsnit 300 fastelavns­boller om dagen. Det er overvaelde­nde, og vi løber så hurtigt, vi kan«, siger Sonia Pedersen.

Med priser på mellem 35 og 45 kr. ved bagerierne, giver det årlige salg af creme- og flødebombe­r et boost til omsaetning­en.

Kunder blev sure

Hos Jumbo Bakery, hvor priserne er 40 og 45 kr. afhaengigt af typen, forsøger de at komme de mange fastelavns­bolle-hungrende kunder i forkøbet.

Her møder enkelte medarbejde­re ind ved midnat, tre timer før normalt, alene for

at producere fastelavns­boller. En ny form for saesonbest­emt arbejdstid. Alligevel må de se sig udsolgt af de 4600 fastelavns­boller sidst på dagen.

Noget er, ved Jumbo Bakery, anderledes end sidste år.

Sidste år meldte de ud, at bollerne skulle saelges efter ”først til mølle”-princippet. Endvidere så de sig nødsaget til at appellere til god opførsel blandt deres kunder og frabede sig »dårlig opførsel over for vores medarbejde­re«.

»Heldigvis er 98 pct, af vores kunder glade og tilfredse, men sommetider møder vi kunder, der ikke opfører sig ordenligt, hvis de bliver sendt tomhaendet hjem,« fortalte Josephine Svane ved den lejlighed.

I år er der mulighed for forudbesti­lling, og den kritik, personalet måtte laegge øre til i fjor, har man ikke set på samme vis i år.

»Om medarbejde­rne i år er mere rustet til skuffede kunder, de må sende tomhaendet hjem, eller om der er faerre end hvad de oplevede sidste år, ved jeg ikke,« siger medejer af Jumbo Bakery, Josephine Svane.

Én ting slår hun dog fast: De producerer så mange fastelavns­boller, som døgnets 24 timer tillader.

Konklusion­en må siges at vaere klar. Bagerierne har én ting til faelles: Omsaetning­en boomer, fastelavns­bollerne bliver udsolgt og det fortsaette­r år for år.

 ?? ?? Den gammeldags fastelavns­bolle fra Jumbo Bakery var i 2023 genstand for opstandels­e i bageriet i Sydhavnen.
Arkivfoto: Mads Andreas Frost
Den gammeldags fastelavns­bolle fra Jumbo Bakery var i 2023 genstand for opstandels­e i bageriet i Sydhavnen. Arkivfoto: Mads Andreas Frost
 ?? ?? Fastelavns­boller kommer i mange farver og former. Og hypen omkring dem lader ikke til at aftage. Arkivfoto: Stine Schjøtler
Fastelavns­boller kommer i mange farver og former. Og hypen omkring dem lader ikke til at aftage. Arkivfoto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark