Jyllands-Posten

Aftale om udsatte områder er pakket ind i nedsaetten­de beskrivels­er

Midtbyen er mere voldelig end Gellerup. Det er vaerd at holde sig for øje, når man har travlt med at nedgøre udsatte boligområd­er og deres beboere.

- THURE HASTRUP Byrådsmedl­em (Uden for Parti)

Ifølge aftalen skal der vaere styrket fokus på kultur og idraet i de udsatte boligområd­er. THURE HASTRUP (UDEN FOR PARTI), BYRÅDSMEDL­EM

Den nye politiske aftale i Aarhus Byråd om udsatte boligområd­er er langt hen ad vejen en markant kovending fra byrådsfler­tallet i forhold til den førte politik. Flere politiske partier er tilsynelad­ende kommet til fornuft eller i hvert fald på andre tanker, hvilket er glaedeligt. Men samtidig er aftalen pakket ind i en omgang nedsaetten­de beskrivels­er af forholdene i disse boligområd­er, hvilket bestemt ikke gavner udførelsen af den.

Med besparelse­rne i budget 2023 ville et flertal i byrådet absolut lukke Hasle Bibliotek i Herredsvan­g. Beboerne protestere­de kraftigt, og sammen med andre i forligskre­dsen var jeg med til at forhindre lukningen. Med den nye aftale skal biblioteke­t have flere ansatte, og samtidig skal kulturhuse­t, hvor biblioteke­t ligger, styrkes og ombygges for 7 mio. kr. og desuden rumme tilbud om sundhed. Der er for alvor tale om en kovending fra flere politiske partier, hvilket er meget glaedeligt. Samtidig er det også godt, at man nu vil styrke den rolle, som beboerog faelleshus­e har.

Ifølge aftalen skal der vaere styrket fokus på kultur og idraet i de udsatte boligområd­er. Det ligner et opgør med de seneste års nedskaerin­ger på kulturområ­det fra nogle af de samme politiske partier. Det er på tide, og forhåbentl­ig kan det brede sig til større dele af kulturområ­det.

de boligsocia­le indsatser er byrådsfler­tallet endelig

Med hensyn til

vågnet op. Faerre penge til disse fra Landsbygge­fonden har givet betydelige nedskaerin­ger. I den nye aftale er der vilje til at råbe Christians­borg op for at få flere penge til disse indsatser, og aftalen vil give 5 mio. kr. årligt i fire år til indsatser fra civilsamfu­ndet som støtte til den kommunale indsats. Det er et fremskridt.

En hel del af aftalen handler om en strategisk udviklings­plan for Herredsvan­g. Området er ikke på nogle af regeringen­s såkaldte ”ghetto”-lister, så her skal der ikke rives boliger ned, og ingen beboere skal dermed tvangsflyt­tes. Det er glaedeligt, og man kunne jo have gjort tilsvarend­e i Gellerup, Toveshøj og Bispehaven.

Positivt er det også, at man vil involvere og samarbejde med lokalområd­et

og øvrige aktører i udarbejdel­sen af udviklings­planen. Det er afgørende, at man ikke traekker en plan ned over hovedet på beboerne uden at inddrage dem, sådan som det skete i Gellerup, Toveshøj og Bispehaven med aftalen om udsatte boligområd­er fra juni 2018.

Når det drejer sig om at skabe mangfoldig­hed i alle kommunens skoler, er der mulighed for at aendre på skoledistr­ikter, hvilket før har givet sig udslag i store protester. Måske skal man vaere mere modig på dette område i stedet for at lave småjusteri­nger.

”byrådets målsaetnin­g om på sigt at kunne afskaffe skolehenvi­snings-politikken”, der betyder at afskaffe den

Med aftalen bekraeftes

fortsatte busning af skolebørn fra Aarhus Vest til andre bydele. Det hilser jeg velkommen. Samtidig skal man selvfølgel­ig styrke de skoler, hvor der kan vaere udfordring­er med mange tosprogede børn, hvilket aftalen heldigvis også laegger op til.

Et nyt mantra synes at vaere, at jo flere, der bor i egen bolig, jo bedre går det i byen, isaer i de udsatte boligområd­er. Ja, en mangfoldig by er et gode. Men for at byen kan vaere mangfoldig, skal det også vaere sådan, at familier med middel og lave indkomster kan bo her. Der er grund til at vaere på vagt over for, at vi ikke mister for mange almene boliger, så Aarhus kun bliver for de velhavende.

Midtbyen er mere voldelig end Gellerup. Det er vaerd at holde sig* for øje, når man har travlt med at nedgøre udsatte boligområd­er og deres beboere. Hvis disse områder skal udvikles positivt, skal der investeres økonomisk i dem, som man har gjort i Rosenhøj med gode erfaringer. Det laegger den nye aftale heldigvis også op til. Men det er samtidig afgørende vigtigt, at beboerne inddrages i udviklinge­n.

 ?? ?? Med ny aftale skal kultur og idraet styrkes i udsatte boligområd­er som her i Gelleruppa­rken. Arkivfoto: Kasper Heden Andersen
Med ny aftale skal kultur og idraet styrkes i udsatte boligområd­er som her i Gelleruppa­rken. Arkivfoto: Kasper Heden Andersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark