Jyllands-Posten

Hans far opfandt den model, som er inspiratio­nskilde til aeldreudsp­il

Regeringen vil aendre regler til frihed og centrere aeldreplej­en om små, selvkørend­e teams. Formlen har laenge haft succes i Holland, men ifølge Thijs de Blok, sønnen til skaberen af den hollandske succes, er der fortsat store mangler i regeringen­s nye ae

- MATILDE KROGSGAARD matilde.krogsgaard@jp.dk

Flere lande stiler efter den, og Danmark er én af dem.

Lige siden den hollandske sygeplejer­ske Jos de Blok i 2006 skabte Buurtzorg-modellen, er den vundet frem i hjemlandet, og på mindre end 20 år har organisati­onen bag fået en dominerend­e position på det nederlands­ke marked for hjemmesyge­pleje – og internatio­nal opmaerksom­hed fra bl.a. Danmark.

Så sent som i april sidste år var AEldremini­steriet på en studietur til landet for at kigge på modellen, og i november var Thijs de Blok, sønnen til stifteren og direktør for Buurtzorg Internatio­nal, i Danmark for at snakke med bl.a. aeldremini­ster Mette Kierkgaard (M) forud for fremlaegge­lsen af det nye aeldreudsp­il.

Regeringen er netop kommet med udspillet, men spørgsmåle­t er, hvor meget inspiratio­n den egentlig har hentet fra den hollandske model? Jyllands-Posten har snakket med Thijs de Blok, som nu giver sin vurdering af Danmarks nye aeldreudsp­il. Og det kunne godt vaere bedre, lyder ordene.

Da Jyllands-Posten fanger Thijs de Blok, direktør for Buurtzorg Internatio­nal, er han hjemme i Holland, men det er faktisk ikke hverdag for den 36-årige mand. Flere gange om året rejser han nemlig til udlandet for at snakke med andre lande om Buurtzorg-modellen og for at hjaelpe dem med at implemente­re modellen i eget land.

»Vi samarbejde­r med over 26 lande, men lige nu bruger jeg mest tid i Danmark, Italien og Frankrig,« siger Thijs de Blok, inden han begynder fortaellin­gen om hans fars livsvaerk, som han skabte for snart 18 år siden, da han var blevet traet af måden den hollandske aeldreplej­e kørte på.

Faren havde mistet glaeden ved jobbet pga. uforståeli­ge

dokumentat­ionskrav og manglende kontinuite­t i kontakten med borgeren.

Som modsvar skabte han Buurtzorg-modellen, hvor kongstanke­n er, at der skal vaere mindre bureaukrat­i, mere frihed for medarbejde­rne, og at de aeldre får besøg af faerre forskellig­e medarbejde­re. Alt sammen med udgangspun­kt i personale centreret omkring små teams på maks. 12 personer (noget, der i dansk kontekst isaer minder om sygeplejer­sker og sosu-assistente­r).

»Teams skal vaere defineret ud fra et ansvar til de enkelte medarbejde­re og med minimal ledelse. I vores teams er der ingen leder, ingen uniformer og ingen daglige møder. Vi tror på, at den enkelte medarbejde­r ved bedst selv,« siger Thijs de Blok.

Derfor finder han det også aergerligt, at den danske regering ikke synes at påpege »mindre ledelse« i det nye aeldreudsp­il. Og det er ikke hans eneste kritikpunk­t.

Det handler om kulturen

AEldrelove­ns ambition er, at man som aeldre i større grad »skal vaere herre i sit eget liv«, som statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) har sagt.

Frem for at en ansat i kommunen

visiterer en aeldre til rengøring to gange om ugen – eksempelvi­s 12 minutter per gang tirsdag og torsdag – skal aeldre altså fremover tildeles aeldreplej­e i form af pakker.

Pakkerne kan forstås som en pose penge, den aeldre får ret til.

Men efter at have laest det nye aeldreudsp­il kalder Thijs de Blok det for »latterligt«, at Danmark fortsat har planer om at opdele de aeldre i grupper. Udgangspun­ktet for den hollandske model er nemlig, at hjaelpen skal tage afsaet i den enkelte borgers ønsker og ressourcer. Nedefra og op.

»Ingen borgere er ens, så

idéen om at tildele dem pakker, det har jeg svaert ved at se fordelene i,« siger han.

Men måske er det bare ikke så nemt at implemente­re den hollandske model i Danmark. Og flere kommuner har da også allerede forsøgt.

Siden 2021 har der således vaeret afsat penge til, at 25 kommuner kunne forsøge sig med den hollandske Buurtzorg-model og bruge faste teams i aeldreplej­en. Initiative­t er blevet rost, men for alle kommuner gaelder det, at det har vaeret svaert at skaere de faste teams ned til maks. 12 personer.

Kulturaend­ring

Men ifølge sønnen til skaberen af succes-modellen, Thijs de Blok, kan man sagtens få det til at fungere med teams på 12 personer i Danmark. Det kraever en kulturaend­ring og ikke blot en lovaendrin­g.

»En ting er det lovmaessig­e, men jeg tror i lige så høj grad, at det er et kulturelt spørgsmål. Efter min opfattelse er det ikke dårligt at nedskrive ting, og det er en naiv illusion, at mindre dokumentat­ion og en aendret lovgivning kommer til at aendre alt,« siger han.

I vores teams er der ingen leder, ingen uniformer og ingen daglige møder. Vi tror på, at den enkelte medarbejde­r ved bedst selv. THIJS DE BLOK, DIREKTØR, BUURTZORG INTERNATIO­NAL

»Det er først, når den her model accepteres af arbejdssty­rken, og medarbejde­rne virkelig forstår at saette borgeren først, at det virkelig kan hjaelpe.«

 ?? ?? »Vi samarbejde­r med over 26 lande, men lige nu bruger jeg mest tid i Danmark, Italien og Frankrig,« siger Thijs de Blok, direktør for Buurtzorg Internatio­nal. Foto: Buurtzorg
»Vi samarbejde­r med over 26 lande, men lige nu bruger jeg mest tid i Danmark, Italien og Frankrig,« siger Thijs de Blok, direktør for Buurtzorg Internatio­nal. Foto: Buurtzorg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark