Jyllands-Posten

Børn ned til 11 år taget på fersk gerning i at fremstille farlige syrebomber

Skolebørn ned til 11 år har lavet farlige syrebomber, som har fået både politi og Forsvarets ammunition­seksperter til at rykke ud. I en jysk kommune er der stor bekymring. Her har man på bare 14 dage haft 10 henvendels­er om syrebomber.

- THOMAS VIBJERG THOMAS MØLLER KRISTENSEN DANIEL NØRUP AGERHOLM thomas.vibjerg@jp.dk thomas.kristensen@jp.dk daniel.n.agerholm@jp.dk

Det tager ikke mange sekunder at fremstille bomben – og de fleste vil kunne finde ingrediens­erne i deres eget hjem.

Flere steder er det – måske netop på grund af den simple opskrift – blevet en dille blandt børn og unge at lave syrebomber, og nu advarer politi og skolevaese­n.

Unge helt ned til 6. klasse risikerer at gøre sig selv »meget kriminelle«, lyder det.

Heine Skovbak Iversen er SSP-koordinato­r i Syddjurs Kommune – SSP er et kriminalpr­aeventivt samarbejde mellem skole, socialforv­altning og politi. Han har de seneste to uger fået 10 henvendels­er om episoder med syrebomber.

»Det er primaert drenge, som går i 6., 7. eller 8. klasse, og som godt kan lide et stort brag,« siger Heine Skovbak Iversen.

Men børnene er ikke klar over alvoren, påpeger han.

Deles på Tiktok

»Når de fremstille­r syrebomber, fremstille­r de i forhold til straffelov­en bomber, som kan gå ind under terrorlove­n. Så de kan blive meget kriminelle og få en markant straf,« siger han og understreg­er, at afhaengig af blandingsf­orhold mv. kan der gå fra få sekunder til flere minutter fra en syrebombe smides, til den eksplodere­r.

»Så der er både risiko for, at den spraenger i haenderne på de unge, og at den rammer en tilfaeldig hundelufte­r, som kommer forbi, flere minutter efter bomben er kastet,« siger Heine Skovbak Iversen.

De seneste dage har han – sammen med en lokalbetje­nt – besøgt en raekke skoler i Syddjurs Kommune for at advare mod faenomenet. Han har også afholdt bekymrings­samtaler med foraeldre, hvis 13-14-årige børn har fremstille­t syrebomber.

Ifølge Heine Skovbak Iversen deles der videoer af syrebomber på det sociale medie Tiktok, og »det er derfor, at vi lige nu bliver ramt af en bølge af det«.

Han forklarer, at der blandt andet er blevet kastet en syrebombe på en fodboldban­e og i naerheden af en skolegård. I begge tilfaelde har det vaeret om aftenen, og ingen er ham bekendt kommet til skade ved eksplosion­erne.

»Men det kan hurtigt gå galt. Bomberne kan slynges op til 25 meter vaek, og bliver man ramt, kan syren aetse sig ind i huden eller ødelaegge øjet. Så jeg er meget bekymret,« siger han.

Når de fremstille­r syrebomber, fremstille­r de i forhold til straffelov­en bomber, som kan gå ind under terrorlove­n. HEINE SKOVBAK IVERSEN, SSP-KOORINATOR I SYDDJURS KOMMUNE

Børn taget på fersk gerning

Mens Syddjurs Kommune har udbredte problemer med syrebomber, har en stribe andre kommuner maerket til faenomenet inden for de seneste måneder.

Morten Jensen er politiassi­stent hos lokalpolit­iet i Thisted. Her var der blandt skolebørn en vis interesse for syrebomber i sommeren 2023, fortaeller han, men den satte en konkret episode en stopper for.

En julidag tog fire drenge i alderen 11 til 13 år til købmanden og købte ingrediens­erne for 49 kr.

De brugte varerne til at fremstille fire syrebomber – den ene større end de tre andre – som de smed naer deres skole.

En laerer hørte braget fra den store bombe, tog drengene på fersk gerning, tilbagehol­dt dem og kontaktede politiet.

»Så kom der en patrulje ud, og jeg fulgte op ved at have bekymrings­samtaler med drengenes foraeldre. For børn på den alder har det en stor praeventiv effekt, når de ser, at politiet kommer ud,« siger Morten Jensen, som ikke siden har hørt om syrebomber blandt de lokale skolebørn.

»Inden den episode var der flere af drengenes venner, som også havde leget med tanken om at lave syrebomber. Men nu er der kommet ro heroppe,« siger lokalbetje­nten, som af de fire drenge fik forklaret, at de havde vaeret inspireret af videoer på Tiktok, og at det var her, de havde fundet opskriften på syrebomber.

Ammunition­seksperter rykkede ud

I Guldborgsu­nd Kommune var der i oktober nogle episoder med syrebomber, fortaeller SSP-konsulent May Hansen.

»Så vi kender også til faenomenet,« siger hun.

Efter en episode, hvor en håndfuld drenge smed en syrebombe i en laerers postkasse, har der dog vaeret lukket ned for problemet.

Drengene, der var i alderen 14 til 15 år, blev indkaldt til et møde med deres foraeldre samt repraesent­anter fra skolen, SSP og det lokale politi, og det har haft en praeventiv effekt, vurderer May Hansen.

»Det gik op for dem, at de – når de var fyldt 15 år – kunne straffes,« siger hun.

Drengene slap dog med at skulle erstatte postkassen. Under mødet kom det frem, hvor drengene havde fået idéen til syrebomber­ne.

»Opskriften var fra Tiktok. Det ville virkelig vaere rart, hvis man kunne lukke ned for spredninge­n derfra, men det kan virke som en håbløs opgave,« siger May Hansen.

At myndighede­rne ser med alvor på syrebomber, stod klart, da Midt- og Vestsjaell­ands Politi få dage før jul fik en melding om en syrebombe, der lå og »bulede ud, som om den var ved at eksplodere«.

Forsvarets ammunition­seksperter blev tilkaldt for at uskadeligg­øre flasken.

Der har ikke vaeret lignende sager siden da, så »vi ser ikke en opblomstri­ng, men vi ser det fra tid til anden«, oplyser kommunikat­ionschef i Midt- og Vestsjaell­ands Politi Thomas Kristensen.

»Vores formodning går på, at det er børn og unge, der laver dem – måske fordi de er blevet inspireret på sociale medier,« siger han.

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med Tiktok, som henviser til mediets tiltag og retningsli­njer, hvad angår farlige aktivitete­r og udfordring­er.

Blandt Tiktoks retningsli­njer fremhaeves det, at indhold vil blive aldersbegr­aenset, hvis det viser aktivitete­r, der opfordrer til at blive efterligne­t og kan føre til fysisk skade.

 ?? ??
 ?? ?? Det er primaert drenge i 6., 7. eller 8. klasse, som godt kan lide et stort brag, der står bag syrebomber­ne i Syddjurs, fortaeller SSP-koordinato­r Heine Skovbak Iversen.
Det er primaert drenge i 6., 7. eller 8. klasse, som godt kan lide et stort brag, der står bag syrebomber­ne i Syddjurs, fortaeller SSP-koordinato­r Heine Skovbak Iversen.
 ?? ?? Børnene er ikke klar over alvoren, når de laver syrebomber, lyder det fra Heine Skovbak Iversen, som er SSPkoordin­ator i Syddjurs Kommune. Fotos: Emilie Toldam Futtrup
Børnene er ikke klar over alvoren, når de laver syrebomber, lyder det fra Heine Skovbak Iversen, som er SSPkoordin­ator i Syddjurs Kommune. Fotos: Emilie Toldam Futtrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark