Jyllands-Posten

»Hvis du finder en flaske, der er kuglerund og buler udad, er der kun én ting at gøre«

Forsvarets Ammunition­srydningst­jeneste må fra tid til anden uskadeligg­øre syrebomber fremstille­t af skolebørn.

- THOMAS MØLLER KRISTENSEN THOMAS VIBJERG thomas.kristensen@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Peter Jegsen er vant til arbejdsdag­e med drøn i. Som chef for Forsvarets Ammunition­srydningst­jeneste (EOD) har majoren blandt andet vaeret med til at bortspraen­ge 500 kg tunge bomber fra Anden Verdenskri­g, og i en direkte sammenlign­ing med sådan et par klepperter er en syrebombe for intet at regne.

Sådan en kan til gengaeld meget let fremstille­s hjemme ved køkkenbord­et. Derfor er Peter Jegsen da heller ikke bare taet på at bagatellis­ere unges fiflen med dillen, som i flere kommuner har stor bevågenhed hos SSP, et kriminalpr­aeventivt samarbejde mellem skole, socialforv­altning og politi.

Kaldt ud tre gange

Tre gange i 2023 blev ammunition­sryddere kaldt ud for at uskadeligg­øre en syrebombe, selv om den egentlig falder lidt uden for kategori for dem.

Der er nemlig ikke tale om en egentlig eksplosion, men derimod en kemisk reaktion i en lukket beholder, hvor balladen opstår ved sammenblan­dingen af syre og base under tryk.

På et tidspunkt kan flasken ikke klare belastning­en, den brister, og eventuelle rester af syren bliver spredt i et stort område.

»Vi bliver tilkaldt, fordi vi kan lette trykket på flasken ved at skyde hul i den med luft eller vand. Det sker på afstand, og vi kunne aldrig finde på at gøre det manuelt,« fastslår Peter Jegsen.

»Der er ingen grund til at løbe en risiko, så vi bruger også altid dragt, handsker og sikkerheds­briller. Hvis du er ubeskyttet, taler vi normalt om et fareområde eller et muligt skudkastom­råde af den her aetsende vaeske på omkring 25 meter.«

Kan man risikere at miste eksempelvi­s fingre, hvis man samler en syrebombe op, lige i det øjeblik flasken brister?

»I vaerste fald kan en flig af plasten fra flasken rive sig løs og gøre skade på dig, men når nu der ikke er tale om en egentlig eksplosion, skal du vaere meget uheldig for at ende i sådan en situation. Den primaere bekymring er helt klart aetsningsf­aren, for du kan få ødelagt både øjne og hud,« understreg­er Peter Jegsen.

»Hvis du finder en flaske, der er kuglerund og buler udad, er der kun én ting at gøre, og det er at holde fingrene fra den og ringe til politiet.«

Hvad nu hvis jeg er bange for, at børn kan komme til at pille ved den? Er det så ikke klogt at sparke den ind under en haek?

»Jeg forstår godt dit spørgsmål og din bekymring, men der er jo en risiko ved alle ting og ved alle valg. Anbefaling­en er, at man aldrig selv skal gøre noget selv.«

Den primaere bekymring er helt klart aetsningsf­aren, for du kan få ødelagt både øjne og hud. PETER JEGSEN, CHEF FOR FORSVARETS AMMUNITION­SRYDNINGST­JENESTE (EOD) – OM SYREBOMBER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark