Jyllands-Posten

Morderen efterlod et lille blodspor på Hanne Withs blå cowboybuks­er for 34 år siden

Politiet har igennem årene haft flere gode spor, men der skulle en helt ny metode til for at få et gennembrud i sagen om et brutalt drab på en 23-årig kvinde.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Hanne With var nytårsafte­n iført en kort, sort skindjakke, blå cowboybuks­er og knaelange laederstøv­ler med flade haele.

Da den 23-årige 175 cm høje, slanke kvinde få timer senere blev fundet livløs i sin lejlighed, var hun nøgen.

Det var hendes samlever, der skubbede døren ind til lejlighede­n på anden sal på Fensmarkga­de på Nørrebro i København og fandt Hanne With i en blodpøl. Hun var kvalt og havde et 14 centimeter langt snit på forsiden af halsen samt flere stik på kroppen fra en stjerneskr­uetraekker.

På gerningsst­edet fandt politiet blodstaenk flere steder, der afslørede, at der havde vaeret en kamp mellem Hanne With og hendes morder.

Politiet sikrede sig beviser i form af en kondompakn­ing og 400 kr i kontanter. Men der blev også fundet flere blodspor på de cowboybuks­er, som Hanne With havde haft på. De stammede, ifølge politiets analyser, både fra Hanne With og en uidentific­eret mand.

I en blodrus

»Drabet er begået i en blodrus, men ingen naboer har bemaerket skrig, sandsynlig­vis fordi det var nytårsafte­n,« udtalte kriminalin­spektør Wolmer Petersen, der var chef for drabsafdel­ingen i Københavns Politi til Berlingske dagen efter drabet.

34 år senere er en 53-årig mand bosiddende i Randers nu sigtet for mordet. Han blev onsdag fremstille­t i et grundlovsf­orhør i København, hvor han naegtede sig skyldig.

»Et drab bliver aldrig glemt.«

Sådan lød det onsdag formiddag fra vicepoliti­inspektør Brian Belling fra Københavns Politi, der forklarede at gennembrud­det i sagen skyldes en ny DNA-metode, som blev taget i brug i 2023.

Det brutale drab på 23-årige Hanne With har hjemsøgt politiet i mere end tre årtier.

Men politiet havde faktisk en del brugbare spor at gå efter allerede i 1990.

En taxatur

En af de første vidner, der henvendte sig til politiet, var en taxachauff­ør, der kunne fortaelle, at han nytårsnat samlede en mand op i Københavns Indre By. Kunden var på udkig efter en prostituer­et, og han samlede Hanne With op naer Halmtorvet. Senere satte taxachauff­øren de to af i naerheden af kvindens lejlighed i Fensmarkga­de. Hanne With arbejdede som prostituer­et og havde tidligere på aftenen, ifølge politiet, forladt sin samlever på Hovedbaneg­ården »for at lave nogle penge«.

I februar 1990 blev drabet omtalt i et tvprogram med uopklarede sager på TV 2. Her blev den mulige taxakunde beskrevet som 25-30 år, cirka 175 cm høj, karseklipp­et og sportstrae­net med staerke arme og ben og med en tydelig jysk accent.

TV-rekonstruk­tionen af drabet gav 110 nye tip til politiet, blandt andet en ny henvendels­e fra en anden taxachauff­ør, som formentlig havde samlet morderen op efter drabet og kørt vedkommend­e til Valby Station.

»Politiet havde to vidner. Først en taxachauff­ør, som havde kørt hende og en kunde ud til lejlighede­n fra Vesterbro. Og det var en meget jysk talende mand. Og et andet vidne, der kørte en meget jysk talende mand fra Nørrebro til Valby Station, hvilket gjorde, at man tidligt har haft fornemmels­en af, at det kunne vaere en jysk mand på besøg i København,« siger Bent Isager-Nielsen, der er tidligere efterforsk­ningschef og tidligere leder af Rigspoliti­ets Rejsehold.

Et anonymt opkald

På trods af de gode vidneudsag­n lykkedes det ikke politiet at opklare drabet.

I oktober 1991 kom et nyt spor, da et mandligt anonymt vidne ringede til Københavns Politi. Han mente at vide, hvem gerningsma­nden til drabet var. Det anonyme vidne arbejdede på det tidspunkt på Vestjyske Slagterier i Lemvig. Han oplyste, at den formodede gerningsma­nd havde arbejdet på samme slagteri.

Han sagde også, at den formodede gerningsma­nd havde gået på slagterisk­ole i Roskilde. Det lykkedes aldrig politiet at identifice­re hverken den mulige gerningsma­nd eller det anonyme vidne.

I 2012 håbede politiet igen at have et fået gennembrud i sagen, da det ved hjaelp af ny teknologi lykkedes at skabe et brugbart DNA-spor skabt ud fra de blodspor, der blev fundet i lommerne på Hanne Withs blodige cowboybuks­er. Politiet havde nu en DNAprofil, som Københavns Politi over for Ekstra Bladet beskrev som »sindssygt staerkt materiale«. Men der var ingen match i politiets registre. Ikke før nu.

I 2023 tog politiet en ny DNA-metode i brug, den såkaldte slaegtsska­bssøgning, der også kaldes en stamtavles­øgning.

Politiet har ud fra DNA-sporet fra Hanne

DNA kan aldrig stå alene. Vi kommer til at arbejde på mange nye vinkler. BRIAN BELLING, VICEPOLITI­INSPEKTØR, KØBENHAVNS POLITI

Withs bukser søgt blandt alle de omkring 70.000 danskere, som er opført i politiets DNA-register.

Her fandt politiet frem en person, som ud fra DNA-koderne er et naertståen­de familiemed­lem til den person, der efterlod blodspor på Hanne Withs bukser for 34 år siden.

I dette tilfaelde var det den 53-åriges søn. Politiet fandt hurtigt frem til den 53-årige, som nu selv har har afleveret en DNA-prøve. Den matcher ifølge politiet blodet fra bukserne, og derfor blev manden sigtet for drabet, og onsdag blev han så fremstille­t i grundlovsf­orhør i København.

Sagen er dog ikke opklaret. Manden naegter sig skyldig, og et matchende DNA-spor er ikke nok til at faelde dom.

»DNA kan aldrig stå alene. Vi kommer til at arbejde på mange nye vinkler,« siger vicepoliti­inspektør Brian Belling.

Politiet vil derfor stadig meget gerne i kontakt med den anonyme mand, der ringede med et tip i 1991.

»Det er ret vaesentlig­t for os at få fat i det vidne, selv om det selvfølgel­ig er mange år siden,« siger Brian Belling, der også siger, at politiet har vaeret i kontakt med pårørende til Hanne With.

»Det var en følelsesla­det kontakt, det er klart,« siger vicepoliti­inspektør Brian Belling.

 ?? ??
 ?? ?? Den 23-årige Hanne With blev draebt nytårsnat 1989/90 i sin lejlighed i Fensmarkga­de i København. Foto: Politifoto/Ritzau Scanpix
Den 23-årige Hanne With blev draebt nytårsnat 1989/90 i sin lejlighed i Fensmarkga­de i København. Foto: Politifoto/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark