Jyllands-Posten

Tidligere efterforsk­ningschef vurderer, at ny metode vil føre til flere opklaringe­r

Politiets nye metode har store fremtidspe­rspektiver, mener en tidligere efterforsk­ningschef og leder for Rejseholde­t.

- RASMUS EMBORG JONAS SEJR THOMSON rasmus.emborg@jp.dk jonas.thomson@jp.dk

»Der er ingen tvivl om, at det her vil føre til opklaring af sager, som ellers ikke ville vaere opklaret.«

Sådan siger tidligere efterforsk­ningschef og leder af Rejseholde­t Bent IsagerNiel­sen om den metode, der har ført til et gennembrud i efterforsk­ningen af en 34 år gammel mordsag.

Natten til den 1. januar 1990 blev den 23-årige prostituer­ede Hanne With draebt i sin lejlighed på Nørrebro i København.

Siden har sagen vaeret uopklaret.

Men onsdag kunne Københavns Politi fortaelle, at det har anholdt og sigtet en 53-årig mand for mordet.

Og ifølge Bent Isager-Nielsen vil metoden, som politiet brugte, kunne føre til opklaringe­n af flere uopklarede mord. Sager, som Bent Isager-Nielsen stadig taenker på i dag.

»Jeg vil ikke naevne dem ved navn her. Men jeg har selvfølgel­ig nogle sager, hvor jeg taenker: ”Hold da op. Her ville det vaere godt at bruge det”.«

Politiet har i mange år haft et brugbart dna-spor fra gerningsma­nden på offeret Hanne Withs cowboybuks­er, men der har ikke vaeret et match i politiets centrale dna-register.

Gennembrud­det i sagen er kommet ved brug af en ny efterforsk­ningsmetod­e i Danmark kaldet slaegtsska­bssøgning. Det er en metode, som politiet først fik adgang til sidste år.

Ved at sammenlign­e dna’et fra gerningsma­nden med samtlige 140.000 personer i det centrale dna-register, fandt politiet en person, der er naert beslaegtet med gerningsma­nden. Det viste sig at vaere sønnen til den 53årige, der nu er sigtet for mordet på Hanne With.

Ifølge Bent Isager-Nielsen vil metoden have »stor betydning« for fremtidig efterforsk­ning i Danmark.

»Der er ikke så stor en maengde af uopklarede sager i Danmark. Derfor tror jeg ikke, at man vil se lige så mange sager opklaret på den her måde som i visse andre lande.«

»Jeg kan huske grove sager, hvor jeg ved, at man har dna. Dem kunne man undersøge på samme måde. Det håber jeg så sandelig også, at politiet er i gang med. Og det tror jeg også, man vil høre om,« siger Bent IsagerNiel­sen.

Nybrud i efterforsk­ningen

Mikkel Meyer Andersen er lektor ved Aalborg Universite­t og forsker i matematisk og statistisk vurdering af dna-beviser. Ligesom Bent Isager Nielsen mener han, at den nye metode er et nybrud i dansk efterforsk­ning.

»Jeg er ikke bekendt med, at man har gjort det tidligere i Danmark. Men man gør det i andre lande,« fortaeller

Mikkel Meyer Andersen til Ritzau.

Mikkel Meyer Andersen vurderer, at slaegtsska­bssøgning fremover kan vaere en hjaelp for politiet i sager, hvor man ellers ikke umiddelbar­t kunne finde et dna-match på mere traditione­l vis.

»Det er vigtigt her at sige, at det selvfølgel­ig ikke kan stå alene som et faeldende bevis. Men slaegtsska­bssøgning er i hvert fald en hjaelp til at opklare gamle og uopklarede sager, fordi det netop kan fortaelle noget om, hvem der er en naer relation til gerningsma­nden. Så man kan godt kalde det for en slags nybrud inden for, hvordan politiet kan bruge dna som efterforsk­ningsvaerk­tøj,« siger Mikkel Meyer Andersen.

Der er omkring 140.000 personer i politiets centrale dna-register. Personerne er registrere­t, fordi de enten er dømt eller inden for de seneste 10 år har vaeret sigtet for en forbrydels­e, der kan give en straf på halvandet års faengsel eller mere.

Den 53-årige mand, der er sigtet for drabet på Hanne With, blev onsdag varetaegts­faengslet indtil den 5. marts, fordi dommeren finder, at der er saerligt bestyrket mistanke mod ham.

Manden, der i dag bor i Randers, blev anholdt på sin arbejdspla­ds i det nordlige Jylland. Han har gennem mange år boet i området omkring Ebeltoft og Grenaa.

På baggrund af sagen mod den 53-årige mand oplyser Østjylland­s Politi, at det vil benytte samme dna-spor til at efterforsk­e uopklarede drabssager i Østjylland.

 ?? ?? Politiinsp­ektør og tidligere drabschef for Rejseholde­t Bent IsagerNiel­sen: »Jeg kan huske grove sager, hvor jeg ved, at man har dna. Dem kunne man undersøge på samme måde«.
Foto: Olivia Loftlund
Politiinsp­ektør og tidligere drabschef for Rejseholde­t Bent IsagerNiel­sen: »Jeg kan huske grove sager, hvor jeg ved, at man har dna. Dem kunne man undersøge på samme måde«. Foto: Olivia Loftlund

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark